ביום שלישי, 7.6.2022, פתחנו מחזור חדש של תוכנית הפיוס והמשא ומתן למנהיגות צעירה ישראלית עם 20 צעירות וצעירים מובילים ומבטיחים מכל הארץ ומכל הרקעים. בתוכנית, ירכשו המשתתפים ידע מעמיק על הסכסוך הישראלי-פלסטיני ועל השכנים שלהם וכלים פרקטיים להובלת תהליכים משני-מציאות, לעבר פיוס אמיתי.
את המפגש פתח אביב סגרון, דובר יוזמת ז'נבה, שסקר בפני המשתתפים את דעת הקהל הישראלית והפלסטינית כלפי הסכסוך ופתרון שתי המדינות. גם כיום, פתרון שתי המדינות הוא המועדף על ידי דעת הקהל הישראלית והפלסטינית, לעומת כל פתרון אחר. גם כאשר בקרב צעירים פלסטינים עולה התמיכה במדינה אחת (מתוך חוסר אמונה שהישראלים רוצים כיום שתי מדינות, והשאיפה לשוויון), עדיין פתרון שתי המדינות נותר היחיד שהוא פשרה הוגנת לשני הצדדים וכזו שמבטיחה ביטחון והכרה הדדית. מודל ההסכם של יוזמת ז'נבה, עליו ההנהגה הפלסטינית מברכת עד היום, הוא ההוכחה שיש פתרון טוב ואפשרי. רק צריך לחזור לדבר. בסקרים השונים, ראינו שהישראלים והפלסטינים רוצים שהמנהיגים יחזרו לשיח, אך רק רה"מ הנוכחי מצהיר כי אינו מוכן אפילו לפגוש את יו"ר הרשות הפלסטינית. כשמדברים על פתרון שתי המדינות, אל לנו רק לעסוק במתכון ובמרכיבים השונים של הפתרון, אלא לראות את התוצר הסופי כיעד האמיתי: מדינה יהודית, דמוקרטית, בטוחה ויציבה, החיה בשלום לצד שכנתה, מדינת פלסטין הדמוקרטית והמפורזת בשלום.
לאחר מכן, פגשה הקבוצה את תא"ל (במיל') ישראלה אורון, ממייסדות יוזמת ז'נבה וס' ראש המל"ל לשעבר, אשר העמיקה עם הקבוצה בסוגיות הליבה השונות בסכסוך. למה פתרון שתי המדינות מייצר מצב ביטחוני טוב יותר משיש כיום? כי לישראל יהיה גבול אמיתי, ברור ומוסכם, סידורי ביטחון מקיפים, חילופי שטחים המאפשרים לעיקר הישראלים מעבר לקו הירוק להישאר בבתיהם (ויסופחו לישראל). האינטרס הביטחוני של מדינת ישראל הוא הסכם, אך גם דמוגרפית – אם ישראל רוצה להישאר מדינה בעלת רוב יהודי ודמוקרטיה, יש רק פתרון אחד אפשרי.
לסיכום היום, דיבר עם הקבוצה אבראהים דלאלשה, מנהל מכון 'הורייזון' הפלסטיני למחקרי מדיניות ברמאללה ויועץ בכיר לשעבר לקונסול האמריקאי לירושלים. אבראהים הפיח בקבוצה תקווה והשראה, לקראת המשך התוכנית בה יסיירו בשטח ויפגשו עם מנהיגות צעירה פלסטינית:
תהליך השלום אפשרי, אך הוא דורש סבלנות. גם בסכסוכים בעולם לקח זמן עד לאיחוי הפצעים שבין העמים, אך כדי לעשות זאת דרוש הסכם ופתרון מדיני תחילה. פתרון שתי המדינות הוא הנכון והצודק לשני הצדדים ותומך בו רוב פלסטיני. עם זאת יותר ויותר צעירים פלסטינים תומכים במדינה אחת שוויונית כי הם רוצים שוויון וחירות, ופשוט לא מאמינים שישראל רוצה יותר להגיע להסכם. העם הפלסטיני הוא פרטנר לשלום. שיח הפיוס ביניכם, צעירים ישראלים, לפלסטינים, הוא קריטי כדי שהמנהיגים יוכלו גם הם לחזור ולדבר. במצב בו ישראלים פוגשים פלסטינים רק כאשר עובדים בישראל או בעת השירות הצבאי, ופלסטינים פוגשים רק מתנחלים וחיילים מהצד הישראלי – מה שאתם עושים כאן הוא הדרך לבנות שלום אמיתי.
בהמשך, הקבוצה תקיים שולחן עגול עם צעירים פלסטינים ממזרח ירושלים ותחזק את היכרותה עם המציאות בשטח. מתחילים לשנות.