סקר חדש שפורסם על ידי המכון הפלסטיני לחקר מדיניות וסקרים ברמאללה, בהובלת ד”ר חליל שיקאקי בודק את עמדות הפלסטינים ומביא נתונים מעניינים מבחינה פוליטית לקראת הבחירות הצפויות בדצמבר 2021 לאחר דחייתן, ונתונים מעודדים לגבי התמיכה בפתרון שתי-המדינות.
הסקר נערך על ידי מכון ה-PSR בהובלת ד”ר חליל שיקאקי בתאריכים 14-23.10.2021 בקרב 1800 פלסטינים בגירים תושבי הגדה המערבית ועזה. סקר זה נערך כחודש וחצי לאחר סקר מקביל קודם. מרחב טעות הדגימה האפשרית: 3%+-
כאשר נשאלו לגבי תהליך השלום הישראלי-פלסטיני, התמיכה בפתרון שתי-המדינות עלתה מאז הסקר האחרון בעשרה אחוזים ל-46% מהציבור הפלסטיני בעזה ובגדה המערבית. שיעור זה הינו דומה לשיעור התמיכה בקרב אזרחי ישראל, ובשני העמים הוא מייצג רוב משמעותי לעומת כל פתרון או אפשרות אחרת. כמו כן, הסקר בחן את התמיכה בפתרון שתי המדינות בחלוקה לאינדיקטורים שונים, להלן:
העלייה בתמיכה בפתרון שתי המדינות מצטרפת לתפיסה של רוב הנשאלים (36%) שענו כי הדרך המועדפת עליהם ליציאה מהסטטוס-קוו הנוכחי מול ישראל היא הסכם שלום, לעומת חלופות כמו מאבק מזוין והתנגדות לא אלימה. גם כאן, מדובר בעלייה בשיעור העונים תשובה זו.
עם זאת, 44% מהפלסטינים ציינו כי מאבק מזוין, לטעמם, הוא הדרך האפקטיבית ביותר הנראית לעין להביא לסיום הכיבוש הישראלי. נתון זה קשור באופן ישיר לכך ש-76% מהנשאלים מאמינים כי הסיכויים לייסודה של מדינה פלסטינית לצד ישראל ב-5 השנים הבאות הינם קלושים.
בבחינת התמיכה הפוליטית לקראת בחירות הצפויות בדצמבר 2021, התמיכה במפלגת הפת”ח עלתה משמעותית מאז הסקר שנערך בחודש שעבר, והיא נכון להיום עולה על זו שמקבל חמאס. 38% מכלל התושבים בגדה ובעזה מתכוונים להצביע לפת”ח, לעומת 33% לחמאס ו-10% למפלגות אחרות. התמיכה בחמאס ירדה, לאחר שבשיאה, לאחר “שומר החומות” בחודש מאי, הגיעה לשיא של 56%.
לסיכום, מספר חודשים לאחר אירועי הלחימה בחודש מאי, ובעקבות עליית השיח על שתי מדינות בחברה הישראלית וביקורי שר הביטחון גנץ ושרי מר”צ ברמאללה, המגמות בסקר זה מראות כי החברה הפלסטינית חוזרת אט אט להאמין שוב בפתרון שתי המדינות. נתונים אלה מראים לנו, הישראלים, מה הנזק של מלחמה ואלימות לדעת הקהל והאמונה בשלום, לעומת מה שחידוש שיח, מחוות ותהליך מדיני עשויים לחולל לדעת הקהל – תקווה למציאות אחרת.