בסוף חודש דצמבר קיימנו סמינר בן יומיים לפעילים פוליטיים צעירים ממרצ והמחנה הציוני, וציידנו אותם בידע וכלים להבנה והסברה של הנושא המדיני ושל הפתרונות האפשריים לסכסוך. במהלך הסמינר פגשו המשתתפים את השר לשעבר לענייני אסירים ברשות הפלסטינית ותושב עזה הישאם עבדלראזק. הישאם תיאר את המציאות היומיומית בעזה, את ההשפעות הקשות של הסגר ושל ההגבלות על חופש התנועה המאפשרות רק למעטים לצאת ולהיכנס לרצועה. עוד תיאר את אספקת החשמל המצומצמת שעונה על כ – 30% בלבד מהצורך ברצועה, באספקה של כ- 3-4 שעות בלבד מדי 12 שעות. הוא המשיך בתיאור מי שהתיה שאינם ראויים לשתיה, שירותי הבריאות הקורסים. אך הבעיה המרכזית לדעתו היא שיעור האבטלה הגבוה שעומד כיום על כ- 60%. בהמשך שוחח הישאם עם המשתתפים גם על המפה הפוליטית בעזה והמחלוקות הפנימיות בין פתח וחמאס, ובתוך פתח בין אבו מאזן ומוחמד דחלאן. הוא ציין כי לטעמו מחלוקות אלו מהווים מכשול גם במישור ההתקדמות המדינית מול ישראל.
לאחר מכן התקיים פאנל בהשתתפות ד"ר נמרוד גורן ממכון מתווים ותת אלוף במילואים ישראלה אורון, מראשי יוזמת ז'נבה. הפאנל עסק במעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית. גורן תיאר את חולשת משרד החוץ ואת היעדר המדיניות הסדורה, לצד היעדר מהלכים חלופיים של האופוזיציה. כתוצאה מכך קיים ואקום של ישראל בזירה של מדיניות החוץ. למרות גישת נתניהו, הסכסוך עם הפלסטינים הוא בעיניו מרכזי לקידום שיתופי פעולה ברמה האזורית. הדבר משתקף גם דרך היוזמה הערבית והערבויות האמריקאיות שהוצעו בתמורה. ישראלה אורון שוחחה עם המשתתפים על המקום שתפסו מועצת יש"ע וראשי ההתנחלויות בתודעה הציבורית והפער בין הכוח הפוליטי שלהם למציאות בשטח שהיא עדיין הפיכה למרות הניסיון לתארה כבלתי הפיכה. בפועל, היא טענה, כי ניתן להצביע על ירידה דרסטית בהגירה של ישראלים לגדה המערבית.
בהמשך הסמינר התקיימה הרצאה של ברוך ידי, מומחה לנושא הפלסטיני ובעבר שירת כקצין המודיעין של המנהל האזרחי. הוא הציג נתונים אודות החברה הפלסטינית, כמו למשל העובדה שהיא צעירה מאוד – כ- 75% מהציבור הפלסטיני מתחת לגיל 25, כלומר כאלו שנולדו למציאות שאחרי אוסלו. הוא תיאר את ההקצנה בעמדות של הדור הצעיר הפלסטיני, ושיעורי התמיכה הגבוהים יותר במאבק מזוין ובמדינה אחת ביחס לאוכלוסיה המבוגרת יותר.
לאחר מכן פגשו המשתתפים את מנכ"ל יוזמת ז'נבה גדי בלטיאנסקי שהציג את הנושא המדיני והסכסוך הישראלי פלסטיני דרך השיח התקשורתי בישראל. בין היתר הוא עמד על ההבדלים בין הקווים האדומים האמיתיים של ישראל במשא ומתן לעומת הקווים המדומים כפי שהוצגו בתקשורת. למשל, אמירות של מנהיגים כמו שרון ש"דין נצרים כדין תל אביב" שהתבררו בדיעבד כמייצגות קווים מדומים ולא אמיתיים לאור נסיגתו מרצועת עזה. בהמשך דיבר עם המשתתפים על השיח הרווח של הסכסוך כ"משחק סכום אפס", כאשר אם צד אחד במשוואה מרוויח השני בהכרח מפסיד. זאת, להבדיל מתפיסה של winwin שמתארת מציאות שבה שני הצדדים יכולים להרוויח מהסכם.
בסוף היום קיימו המשתתפים דיון בהנחייתו של ד"ר יובל בנזימן, מומחה ליישוב סכסוכים. יובל דיבר על החשיבות של הנושא המדיני גם כיום ועל השפעתו על כל שאר תחומי החיים שלנו, החל משוק העבודה ועד לחירויות הפרט. למחרת נפגשו המשתתפים עם חבר הכנסת לשעבר ניצן הורוביץ שניתח את הבחירות בארצות הברית מהזווית הישראלית והמדינית. להערכתו, הנשיא הנבחר טראמפ הוא אישיות בלתי צפויה ועל כן לא ניתן להעריך בשלב הזה מה יהיו ההשלכות של בחירתו על ההתקדמות במישור המדיני הישראלי פלסטיני.