ביום שישי, 28.4.2023, פתחנו את הבוקר עם קבוצה של עשרות נשים מהמובילות במחאה הדמוקרטית. הגענו איתן למזרח ירושלים כדי לשמוע איך המחאה נראית מעיניים פלסטיניות, איך ההפיכה המשטרית עתידה להשפיע גם על הכיבוש ולשיחה על החשיבות של הנהגה נשית שיכולה וצריכה להיות בין המובילות להסכם שלום וליישום פתרון שתי המדינות.
אם יש משהו שאפשר להבין מהמחאה המתרחשת מזה שבועות במדינה זה שאין דרך חזרה אחורה למצב של לפני ארבעה חודשים, ושקיים צורך אמיתי לכונן חוזה חדש בין המדינה לאזרחיה ואזרחיותיה: מה הזכויות של האזרחים.ות, מה חובות המדינה, מה כולל הבטחון האישי שלנו ועוד. אבל אם החזון החדש לא יכלול בתוכו גם חזון מדיני, הכולל בתוכו הסכם עתידי עם הפלסטינים, אזי שנמצא את עצמנו מהר מאוד באותו המקום בדיוק. זו הסיבה שחשוב לנו לתת לאותן מנהיגות מהמחאה עוד ידע וכלים לקידום מדיניות בנושא, לצאת איתן לשטח, לראות בעיניים ולשמוע בעצמן על הפגיעה בדמוקרטיה ובזכויות נשים פלסטיניות שהיא תוצאה מהמשך הכיבוש.
החלטת האו"ם 1325 דורשת שילוב של נשים בכל פורום קבלת החלטות מדיניות, בדגש על סוגיות של שלום וביטחון. גם אנחנו ביוזמת ז'נבה מבינים את החשיבות של שילוב נשים בתהליכי פיוס ושלום, ואנו מכירות ומוקירות את הזווית החשובה שנשים תמיד מביאות איתן לשולחן קבלת ההחלטות. יתרה מכך, הפרספקטיבה המגדרית אשר מכירה בצרכים הייחודיים של נשים בסכסוך, היא קריטית להגעה להסכם טוב ובר קיימא.
יום העיון חידד עוד יותר את העובדה שבכל מרחב בו מתקיים סכסוך אלים הראשונות להיפגע הן נשים. האירוע ביום שישי היה בבחינת קריאת השכמה למי שזכויות נשים הן קריטיות עבורה. לא זכויות לנשים יהודיות בלבד, אלא לנשים באשר הן.
אפשר להמשיך לדבר ולמחות, אבל בשביל לשבור את המעגל האנטי-דמוקרטי, חייבות לדבר גם על הסכסוך, וכן, גם לפתור אותו. למען דמוקרטיה, למען זכויות נשים, ולמען עתיד ילדינו וילדותינו.