בזמן שהקיצונים מנסים להרחיק אותנו זה מזה, אנחנו בוחרים לדבר זה עם זה. בסוף השבוע האחרון יצאנו עם מנהיגות צעירה ישראלית ופלסטינית, מכל רחבי ישראל והגדה המערבית, לסמינר משותף בחיפה. המשתתפים מגיעים מרקעים מגוונים, ומתחומי עשייה ולימודים שונים, אך הרצון להכיר טוב יותר את "הצד השני", הוא זה שהביא אותם להיות כאן איתנו. הפעילות הזו מתקיימת במסגרת תוכנית ההעשרה המדינית והמשא ומתן למנהיגות צעירה שלנו.
את היום הראשון השקענו בשיחות עומק, היכרות זה עם זה ועם הנרטיבים אחד של השני: על הנרטיב הישראלי והציוני ועל הנרטיב הפלסטיני מתחילת המאה העשרים ועד היום, הבנו שרב המחבר על המפריד בינינו: אנחנו הרוב המתון בשני הצדדים, שרוצה לחיות בשלום בשתי מדינות. אנחנו מכירים זה בזה, הופכים לחברים זה של זה, ויחד נראה לשתי החברות מהן אנו באים שדרך השלום, היא המשתלמת ביותר לעתידנו. בהרצאה של איבראהים דלאלשה, מומחה פלסטיני למדיניות ומנהל מכון "הורייזון" למחקרי מדיניות ברמאללה, הבנו טוב יותר את השורשים של הסכסוך: הטענה של חלקים בימין הישראלי שהסכסוך לא התחיל ב-1967 היא מאוד נכונה, אך קווי 67' מאפשרים את הפתרון הפרגמטי שהרוב המתון בשני הצדדים יקבל. מתוך הבנת כל צד את רעהו, ניתן לפתח את הפרגמטיות שתאפשר להכיר זה בזה, בשתי מדינות שיהוו הבתים הלאומיים לעמיהן.
בהרצאה של תא"ל (במיל') ישראלה אורון, מראשות יוזמת ז'נבה, דיברנו על הדרך לפיוס ועל השאלות הבוערות שצריך לענות עליהן בדרך: האם נוכל להגיע לנרטיב משותף? האם יש דרך בה נוכל לכפר על הפערים בינינו? התשובות הן, לא וכן. לא – כי אין דרך להגיע לנרטיב אחד משותף ואחיד לשני העמים כאן. אבל כן – כי אין צורך להגיע לנרטיב כזה, אלא להבין שאנחנו לא נסכים על חלק מהדברים ולנסות רק להבין כיצד נראית המציאות מהעיניים של הצד השני. כדי לעשות את זה כמו שצריך, הבנו טוב יותר מה מרכיב נרטיב, מה מתוכו אמת, ומה מתוכו מבוסס על תפיסה סובייקטיבית, למי האינטרס לפלג בינינו ומה צריך לעשות כדי להרחיב את ההבנות אליהן הגענו יחד לעוד א.נשים בחברה ממנה אנו באים.
ביום למחרת, יצאנו לסיור נרטיבי בחיפה, בשכונת ואדי ניסנס. דרך הסיפור של השכונה והאנשים שבה לאורך השנים, ניתן לגעת בצורה טובה בנרטיב היהודי-ציוני ובנרטיב הפלסטיני. מבתים שבהם גרו פלסטינים עד למלחמה בשנת 1948, ועד שיח על המעפילים היהודים שהגיעו ממש לא רחוק משם, דרך בחינת דו-הקיום בעיר ובשכונה לאורך השנים וסיפורה של משפחת תומא, הבנו טוב יותר מה מניע כל צד בסכסוך ואילו סנטימנטים נמצאים על השולחן, כשיושבים לשולחן המשא ומתן כדי לפתור את הסכסוך. דווקא בימי "חג החגים" בחיפה, ימים בהם חוגגים בעיר את שלוש הדתות המונוטאיסטיות, קיבלנו פרספקטיבה אופטימית לפיוס מהו.
כעת, אחרי הרבה שיח, וויכוחים והעמקה בדרך שבה אנו מבינים זה את זה, המשתתפים משני הצדדים יצאו מהסמינר ויובילו יחד מיזמים משותפים וירחיבו את מעגלי השיח על פיוס והסכם.
שלט בשכונת ואדי ניסנס בחיפה