ב-26.7 נפגשנו עם דמויות מובילות מהשדה הפוליטי, הארצי והמקומי, מהמגזר החברתי ומהתקשורת, כדי לדון עם מומחים בנושא עזה, כולל בכיר פלסטיני המתגורר ברצועה, בצעדים הנדרשים כעת.
בסקירה של נועה שוסטרמן, חוקרת בכירה ב-INSS, העמקנו בנתונים כלכליים והומניטריים חשובים הקשורים ברצועה: אבטלת צעירים, מספר השעות המועט היומי שיש בהן חשמל, משבר המים המתוקים וזיהומם. המצב כיום ברצועת עזה אינו בר קיימא. רמות האבטלה הגבוהות והמצב ההומניטרי המחפיר לא מאפשרים שקט ארוך טווח.
כבר אחרי ההתנתקות דיברו על אלפי עובדים שיכנסו כל יום מעזה לישראל, אבל גורמים פוליטיים וביטחוניים (מסוימים) לא רצו בכך. היום, בהישג של ממשלת בנט-לפיד, כבר 15,000 עובדים מרצועת עזה נכנסים מידי יום לישראל. ברמה המדינית, ישראל, מצד אחד, לא מדברת עם החמאס, אך מצד שני כל ניסיון להקל על אזרחים עזתיים, נתקל בצורך לעבוד עם חמאס, הריבון בפועל שם. פיוס פנים-פלסטיני, עליו כבר דובר בעבר אך נטען כי ישראל הכשילה אותו, כלל הכרה של חמאס בהסכמים הקודמים של הרשות הפלסטינית עם ישראל, הכרה בישראל כמדינה והפסקת הטרור. נועה שוסטרמן טוענת כי האינטרס העיקרי של ישראל הוא תמיכה בפיוס פנים פלסטיני, וכניסת הרשות למעורבות בעזה.
הטענה הזו מתחברת בדיוק לאג'נדה המדינית, אותה פירטו גדי בלטיאנסקי, מנכ"ל יוזמת ז'נבה והבכיר העזתי אשר השתתף בכנס: פתרון שתי המדינות הוא הדרך היחידה לא רק לפתור את הסכסוך, אלא גם לפתור את בעיית עזה. כדי להתחיל לעבוד מחדש לפתרון סוגיות מהותיות בתוך הסכסוך הזה, יש לקדם ולתמוך גם במאמצים ליצירת פיוס פנים-פלסטיני והנהגה אחידה בגדה ובעזה. הבעיה הפלסטינית היא בעיה לאומית – מחוות כלכליות פשוט לא יספיקו.
ישראל מצידה, שרוצה לפרז את רצועת עזה בתמורה למחוות אלו ואחרות, צריכה להיזכר שהדרך היחידה לפרז את חמאס ברצועה היא להגיע לפתרון הסכסוך. חמאס יקבל על עצמו הסכם שיושג, ובוודאי שיעבור במשאל עם בקרב כל העם הפלסטיני, וכחלק ממנו יאלץ לעמוד בפירוק מנשקו. מנגד, בפן הכלכלי, החיבור שיווצר בין הגדה לרצועה יאפשר לכלכלה הפלסטינית כולה לצמוח במסגרת מדינה עצמאית.
אין ספק שכיום, בימים רגועים מול רצועת עזה, וכשללא ספק חלה התקדמות מצידה של ישראל במובן הכלכלי והאזרחי, זה הזמן ליזום גם מהלך מדיני, שיחזק את המתונים התומכים בפתרון הסכסוך.