אמש, 3.4.21, קיימנו מפגש פתיחה למחזור נוסף של פרויקט הפיוס למנהיגות צעירה ישראלית, עם 15 פעילות ופעילים פוליטיים וחברתיים מהימין, מהמרכז ומהשמאל, המגיעים מעשייה פרלמנטרית ומארגונים חברתיים שונים.
המפגש נפתח בדיבייט בין מנכ"ל יוזמת ז'נבה, גדי בלטיאנסקי, ליו"ר ארגון 'ישראל שלי', שרה העצני, על הגישות לסכסוך. הדיבייט חידד את הבחירה בין שתי האלטרנטיבות: "מדינה יהודית ודמוקרטית על חלק מארץ ישראל", נוסח יוזמת ז'נבה, או ריבונות יהודית על כל ארץ ישראל, במדינה "פחות ליברלית מהמקובל", כפי שהציעה יו"ר ישראל שלי. האפשרות השנייה כוללת גם את המשך מעגל הדמים, אך למעשה מייצרת מציאות בה בישראל אין רוב יהודי והמדינה אינה דמוקרטית. בדיון, הובהר למנהיגות והמנהיגים הצעירים שעליהם לבחור לאיזה יעד צריך להוביל את ישראל. הבחירה היא גם בידיים שלנו, של כל אחד ואחת.
בהמשך, פגשה הקבוצה את אשרף אל ערג'מי, השר הפלסטיני לשעבר ומראשי יוזמת ז'נבה. הוא פתח בהתנגדותו לאלימות, לאור האירועים האחרונים, אך הזכיר גם את הפרדוקס הישראלי: כששקט ואין אלימות – לא רואים צורך לדבר עם הפלסטינים, אבל כשיש הסלמה – "אי אפשר" לדבר. בינתיים, הגישה הזאת מובילה אותנו למציאות של מדינה אחת – והתמיכה בכך בקרב הפלסטינים גוברת, כחלק מהייאוש מהאפשרות שישראל תסכים לפתרון שתי המדינות, אך עם הבדל משמעותי לעומת הצעתה של שרה העצני, כי בה הפלסטינים ידרשו שוויון זכויות מלא. איך אפשר לעצור את רכבת המדינה-האחת? לשבור את הקיפאון והייאוש, לחזור לדבר ובכך להפיח תקווה בחברה הישראלית והפלסטינית שאפשר אחרת.
קבוצת המנהיגות הצעירה לקחה מהמפגש פרספקטיבה חדשה על הסכסוך הישראלי-פלסטיני ועל הגישות השונות כלפיו. את הכלים והידע הללו ייקחו לסיור בשטח ומפגש עם מנהיגות צעירה פלסטינית מהגדה.