בסוף השבוע האחרון, 5-6.11, קיימנו בשיתוף קרן קונרד אדנאור סמינר למשתתפי תוכנית "שגרירי ז'נבה", בהשתתפות מגוון דמויות מובילות מהחברה הערבית בישראל – מהמפלגות יש עתיד, הרשימה המשותפת, רע"מ ומרצ, בכירים בשלטון המקומי, אנשי תקשורת וחברה אזרחית.
היום הראשון לסמינר כלל מגוון הרצאות מדוברות ודוברים מהאקדמיה, מהתקשורת ומהזירה הציבורית. את המפגש פתחה ישראלה אורון, מראשי יוזמת ז'נבה, אשר הציגה את הסכם ז'נבה ומתווה הפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני, תוך סקירת המצב המדיני כיום. לאחר מכן, שמעו המשתתפות והמשתתפים את זוהיר בהלול, חבר הכנסת לשעבר ואיש התקשורת, אשר דיבר על תפקיד אזרחי ישראל הערבים בתהליכי פיוס וקבלת החלטות. בימים אלו, כאשר בקואליציה חברה מפלגה ערבית, זו שעת כושר להרחיב את היקף האינטגרציה בחברה וההשפעה, ולקדם באופן אקטיבי את פתרון שתי-המדינות ופיוס ישראלי-פלסטיני. עבור המשתתפות והמשתתפים, מדובר בפיוס בין העם שלהם למדינה שלהם.
פרופ' הלל כהן דיבר על סוגיית ירושלים מנקודת מבט היסטורית וביקורתית, על נפיצותה והעניק סקירה על הנרטיבים המובילים בסוגיה. פרופ' תמר שגיא עסקה בפסיכולוגיה שמאחורי יחסי הכוחות בתהליכי הפיוס. על מנת להגיע לפיוס אמיתי בסכסוך, על הצדדים להבין ולקחת בחשבון את יחסי הכוחות המובנים בסכסוך, ודרך היכרות מעמיקה עם הנרטיבים של שני הצדדים, נוכל להגיע להתקדמות משמעותית. לסיכום היום, ודיע עדוואדה העניק סקירה על נרטיבים, התקשורת והסכסוך – על תפקיד התקשורת לסייע בתהליכי פיוס במקום לתרום לליבוי האש, והצורך בהגדלת הייצוג הערבי והפלסטיני בתקשורת הישראלית.
למחרת, פתחו המשתתפות והמשתתפים את היום בשיחת סיכום עם מנכ"ל יוזמת ז'נבה גדי בלטיאנסקי, ולאחריה יצאו לסיור במזרח ירושלים – בין עיר מאוחדת, למחולקת. בסיור ראו המשתתפות והמשתתפים את המצב בשטח, הרחבת הבנייה הישראלית בירושלים והכרסום המתמיד באפשרות להפוך את העיר לשתי הבירות של שתי המדינות, ואת הדחיפות שבלשנות את המצב הזה ולהתקדם למשא ומתן מדיני.