השבוע (19.1.21) קיימנו מפגש פתוח בנושא התחזית המדינית לשנת 2021 בהשתתפות גדי בלטיאנסקי, מנכ"ל יוזמת ז'נבה, ברק רביד, כתב ופרשן מדיני של וואלה ומעיין אפרת, פרשנית לפוליטיקה אמריקאית.
השיח, בו לקחו חלק כ-100 משתתפים בהם שרים וחברי כנסת לשעבר, התקיים ערב השבעת הנשיא ביידן ועסק בהשלכות הצפויות של חילופי הממשל בבית הלבן על האזור. בין היתר עסקה השיחה בהסכם הגרעין עם איראן, בעתיד הסכמי הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב ובצפי לקידום תהליך מדיני בין ישראל לפלסטינים.
לדברי ברק רביד, ביידן ינסה לחזור במנהרת הזמן למדיניות החוץ האמריקאית המסורתית, המבוססת על קונצנזוס בינלאומי, החלטות או"ם ושיתופי פעולה. יחד עם זאת, להערכתו, יגלה הנשיא החדש, גישה תקיפה יותר כלפי דיקטטורים דוגמת פוטין וארדואן, והוא צפוי להמשיך את מדיניותו של טראמפ לבלימת סין.
באשר לסוגיית הגרעין, אמרה מעיין אפרת כי שמאחר וההסכם עם איראן כתוב וידוע ברובו, לממשל ביידן יהיה קל יותר לקדמו ובכך גם לקטוף הישגים בזירה הבינלאומי. לדברי ברק רביד, מצד אחד ביידן ואנשיו התבטאו לגבי כוונתם להחזיר את הסכם הגרעין עם האיראנים, אולם יתקשו לבטל חלק מהסנקציות שהטיל טראמפ, שעסקו בזכויות אדם ובמלחמה בטרור.
להערכת רביד, ממשל טראמפ ימשיך בקידום יחסי הנורמליזציה אולם ינסה, בניגוד לממשל טראמפ, לכרוך בהם התקדמות בסוגייה הפלסטינית. לדברי מעיין אפרת, המו"מ עם מדינות ערב, בנוגע לכינון יחסים עם ישראל, יהיה איטי יותר משום שהתמורות שניתנו למדינות אלו (הכרה בסהרה למרוקו, הסרה מרשימות טרור של סודאן וכו') לא יהיו מקובלות בקרב הדמוקרטים ועקב הבעייתיות הנוגעת לכמה מהמדינות הללו בסוגיית זכויות אדם.
באשר לסוגיה הפלסטינית, נראה כי הממשל החדש – שראשיו הביעו לא אחת את תמיכתם בפתרון שתי המדינות – לא צפוי לעסוק בנושא בזמן הקרוב באינטנסיביות, בעיקר בשל עיסוקיו בבעיות מבית. עם זאת, אנחנו צפויים לראות יותר מעורבות בינלאומית בסוגיה, לאחר ארבע שנות שלטון טראמפ במהלכן הקהילה הבינלאומית הודרה מעיסוק בנושא.
בהתייחסם לשאלת מעורבות יהדות ארה"ב, אמרו משתתפי השיחה כי ג'יי סטריט הופך תחת ממשל ביידן לארגון חשוב ביותר, משום שהוא מייצג את המיינסטרים הדמוקרטי. יחד עם זאת גם אייפאק, השדולה הפרו ישראלית בארה"ב, עשויה לחזק את כוחה לאחר שתחת ממשל טראמפ הייתה כמעט חסרת השפעה.
צפו במפגש המלא