בחמישי, 30.11, קיימנו יום עיון לכ-40 נציגות ונציגים מארגוני החברה האזרחית במחנה השלום הישראלי, ברובם הארגונים השותפים לקואליציית שתי המדינות של יוזמת ז’נבה. יום העיון נועד כדי להחליף תובנות, מידע ורעיונות לטובת קידום קריאה ברורה לאופק מדיני, כדי להביא לניצחון האמיתי – מניעת המלחמה הבאה.
בתחילת היום, קיבלו המשתתפים סקירה מהפרשן הצבאי עמוס הראל, אשר תיאר את מצב המלחמה בשטח נכון להיום, את האינטרסים של שני הצדדים בעת הזאת, ההתקדמות האפשרית בסוגיית החטופים ובסוגיות האזוריות והמדיניות. לאחר מכן, הציגו מרכז א-קורד סקרי דעת קהל על מנת להבין טוב יותר את הלך הרוח בציבור הישראלי – מצד אחד, ניכרים עדיין כעס רב על האחראים למחדל השבעה באוקטובר, תסכול ובלבול, אך מנגד עולה הבנה של רוב הישראליות והישראלים שמעשה צבאי בלבד לא יביא לתוצאה הרצויה במלחמה הזו, ללא צעדים מדיניים.
סביב התובנות הללו, קיימנו דיון רחב בין המשתתפים על תפקיד החברה האזרחית בקידום שיח ציבורי על חשיבות החזית המדינית במלחמה והדרכים לקדמה בשיח. דנו בצעדים משותפים, סוגיות רלוונטיות הקשורות בנושא הליבה, על אתגרים ופתרונם, וכיצד מתקופה קשה, מדממת וכואבת, נוכל לבנות גם הזדמנויות.
מיום העיון יצאו המשתתפות והמשתתפים עם הבנה ברורה שתפקיד מחנה השלום הוא קריטי בימים אלו. בהיעדר תוכנית אמיתית ומעשית מצד ההנהגה, ביכולתה של החברה האזרחית לעורר קריאה ברורה שמדגישה את העובדה שהניצחון האמיתי במלחמה יהיה למנוע את המלחמה הבאה. הדרך לעשות זאת עוברת בסיום שלטון החמאס בעזה, יצירת אופק מדיני המחזק את הגורמים המתונים בחברה הפלסטינית, תהליך מדיני ועבודה משותפת עם מדינות האזור, ולבסוף – מו”מ ישראלי-פלסטיני שבסופו הגעה לפתרון מדיני שיביא ביטחון אמיתי. יחד, נמשיך לעבוד – עד הניצחון האמיתי.