ב-29.11 קיימנו שיחה מקוונת למשתתפות ומשתתפי התוכניות שלנו ביוזמת ז'נבה, כמו גם לבוגריהן, עם אלוף (במיל') עמי אילון, לשעבר ח"כ, שר וראש השב"כ, על מנת להבין טוב יותר – מהם התסריטים האפשריים עבור היום שאחרי המלחמה? מהו התסריט הרצוי מביניהם? ובעיקר – מה ניתן וצריך לעשות כבר עכשיו כדי להגיע לשם?
עמי פרט בפני המשתתפות והמשתתפים את משנתו הגורסת כי ישראל נמצאת "בצומת טי" בה יש לה שתי אפשרויות עיקריות: המשך הליכה בדרך הסרבנות המדינית לשליטה מלאה ברצועה שתביא לקורבנות רבים ומציאות מסוכנת של מדינה אחת; האפשרות השנייה, והרצויה, היא לייצר תהליך בשיתוף שחקנים אזוריים ובינלאומיים לשיקום הרצועה, חיזוק הרשות הפלסטינית וחידושה, תוך הצהרת כוונות ישראלית בדבר היעד הסופי של כל התהליך הזה – משא ומתן על פתרון מדיני, שתי מדינות, שבסופו הסכם קבע לסיום הסכסוך.
במהלך השיחה, הסביר כי לאור אובדן הרוב היהודי בין הירדן לים, ולאור הצורך לנצח את חמאס לא רק כגוף צבאי, אלא גם כאידיאולוגיה – יש צורך לטפח ולהציג אלטרנטיבה למול הצד הפלסטיני. במובן הרעיוני והשלטוני, לישראל האינטרס שתעמוד מולה רשות אחת שתשלוט בעזה ובגדה (בתהליך הדרגתי ברצועה) ועמה תוכל לשאת ולתת כדי להגיע לפתרון מדיני מוסכם. הרשות הפלסטינית כיום, לטענתו, צריכה לעבור שינויים, ביניהם בחירות, בשלבי השיקום של רצועת עזה וכאשר הנהגה ישראלית (שגם כן צריכה לעבור ריענון, כך אמר) תקרא ותודיע על מוכנותה לחזור לשולחן המו"מ ולהגיע לפתרון. בכל אופן, את שלטון החמאס בעזה יש לסיים ולא ניתן לאפשר אחרי ה-7 באוקטובר לשלטון שכזה להתקיים בגבול ישראל, כך טוען.
לאחר דבריו, נפתחה השיחה לשאלותיהם של למעלה מ-85 משתתפות ומשתתפים אשר השתתפו בשיחה – מנהיגות נשית, מנהיגות ערבית/פלסטינית-ישראלית, עיתונאיות ועיתונאים, פעילים פוליטיים וחברתיים ועוד, אשר שאלו שאלות חשובות על הדרכים לקדם שיח מדיני מתוך ישראל החוצה, על המשך המלחמה והתסריטים האפשריים בטווח הקצר, על הרשות הפלסטינית ודעת הקהל הפלסטינית ועל הדינמיקה האזורית במזרח התיכון בהקשר פתרון שתי המדינות והאפשרות להתקדם לעבר "היום שאחרי" המלחמה.
עמי אילון משמיע קול ברור שאומר: חיים בביטחון הוא יעד שיוגשם באמצעי מדיני, ולא רק צבאי. עם סיום שלטון חמאס, ישראל צריכה מנהיגות אמיצה שתקדם אופק מדיני בחוכמה.