מדד השלום של אוניברסיטת תל אביב מודד אחת למספר חודשים את עמדות הישראלים לגבי הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ובסקר שנערך בסוף אוגוסט ובתחילת ספטמבר 2023, בלטו מספר נתונים חשובים בהקשר דעת הקהל כלפי הסכסוך הישראלי-פלסטיני:
53% מהציבור הישראלי תומכים בניהול משא ומתן לשלום עם הרשות הפלסטינית, לעומת 36% בלבד שמתנגדים. 48% מהיהודים תומכים בכניסה למו”מ ו-80% מהחברה הערבית בישראל.
מדד השלום בוחן שאלה חשובה נוספת, והיא הפער בין התמיכה בפועל לבין תפיסת הציבור את התמיכה של האחרים בשאלה הזאת. שאלו את המשיבים מהי לדעתם העמדה של היהודים בישראל לגבי ניהול מו”מ לשלום עם הרשות הפלסטינית, ורק כ-16% טענו שהיהודים בעד (די או מאוד), כאשר בפועל התמיכה עומדת על 48% בציבור היהודי ו-53% במגזר הכללי.
בסקר זה, בעקביות יחד עם סקרים אחרים מהשנים האחרונות, פתרון המבוסס על שתי מדינות הוא הפופולארי ביותר בקרב הישראלים יותר מכל אופציה אחרת. 43% תומכים בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית לצד ישראל, כאשר חלה ירידה קלה באחוז ההתנגדות להצעה לעומת סקרי מדד השלום הקודמים.
יתר האפשרויות לשינוי במצב הסכסוך, מדינה דו לאומית עם שוויון זכויות מלא לפלסטינים או ללא זכויות מלאות לפלסטינים, מקבלים 16% ו-27% תמיכה בהתאמה (כולל תמיכה חלקית).
כמו כן, 80% מהנשאלים סבורים שהמשך הסכסוך עם הפלסטינים מזיק לישראל (מזיק או מזיק מאוד), ו-59% מהציבור מאמינים שסיום השליטה הישראלית בפלסטינים והסכסוך עמם צריך להיות בולט בסדר היום של המחאה נגד ההפיכה המשטרית.
לקובץ התשובות המלא ולשאלות נוספות ממדד השלום לחודש ספטמבר 2023, לחצו כאן.