מסקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה, עבור יוזמת ז’נבה, בקרב מדגם מייצג של 501 צעירים וצעירות ישראלים בגילאי 18-35 במהלך השבוע האחרון של יוני 2023 (טעות דגימה 4.37%+), עולה כי:
- 72% מהצעירים הישראלים, מכל רחבי הארץ, מעידים כי לא ירצו לגור בהתנחלות. זאת לעומת 10% בלבד שהיו מוכנים לגור בהתנחלות, ו-15% שאינם יודעים.
- 65% סבורים כי ממשלת ישראל לא מתאמצת לקדם תהליך מדיני עם הפלסטינים, לעומת 22% שסבורים שהיא כן מתאמצת ו-13% שלא יודעים.
- 76% מהצעירים בישראל סבורים כי המשך המצב הקיים עם הפלסטינים רע למדינת ישראל. זאת לעומת 8% הסבורים כי הוא טוב למדינת ישראל, ו-16% שלא יודעים.
- 28% מהצעירים בישראל מרגישים כי הם פסימיים יותר מהוריהם לגבי האפשרות לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, לעומת 38% שמרגישים שתחושותיהם דומות לאלו של הוריהם ו-14% שהעידו כי הם אופטימיים יותר מהוריהם. 20% השיבו שאינם יודעים.
- שאלנו את הצעירים האם למצב הסכסוך עם הפלסטינים תהיה לדעתם השפעה על החלטת ילדיהם בעתיד האם לגור ישראל או לא? כאשר 65% סבורים בסה”כ שתהיה לסכסוך השפעה (רבה או חלקית) על החלטת ילדיהם בעתיד ו-35% סבורים שלא תהיה לנושא השפעה כלל.
- 42% מהצעירים בישראל מאמינים כי ניתן לקיים תהליכי היכרות ופיוס בין צעירים ישראלים ופלסטינים ללא קשר למדיניות ההנהגה בשני הצדדים. זאת לעומת 41% שמאמינים שלא.
- 24% מהצעירים בישראל טוענים כי סיפוח השטחים ללא מתן אזרחות מלאה לפלסטינים הוא הפתרון המועדף בעיניהם לסכסוך. זאת לעומת 21% התומכים בפתרון שתי המדינות וביציאה ממרבית השטחים, 5% התומכים בסיפוח השטחים ומתן זכויות אזרח מלאות לפלסטינים, 21% שאינם יודעים ו- 29% מהצעירים שתומכים ב”פתרון אחר”.