מסקר שערך מכון מדגם, עבור יוזמת ז’נבה, בקרב מדגם מייצג של 401 בוגרות בוגרים ישראלים מעל גיל 18 החיים ביישובים ישראלים מעבר לקו הירוק, ונערך במהלך השבוע האחרון של יוני 2023 (טעות דגימה 4.4%+), עולה כי:
- במצב בו תקום מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל, 74% מהמתנחלים העידו כי יעדיפו לעבור לגור באזור אחר בתוך ישראל, 6% יעדיפו להישאר בבתיהם כאזרחים ישראלים תחת שלטון פלסטיני ו-20% אינם יודעים.
- 71% מהמתנחלים מעידים כי הם חוששים יותר מלנסוע באזור מגוריהם מאשר ישראלים החיים באזורים אחרים. 14% מעידים כי אין הבדל בתחושתם לעומת ישראלים באזורים אחרים, 12% העידו כי הם חוששים פחות מישראלים באזורים אחרים ו-3% אינם יודעים.
- לשאלת הפתרון האפשרי לסכסוך הישראלי-פלסטיני, 37% מהמתנחלים העידו כי אינם מעדיפים אף אחד מבין הפתרונות שהוצגו או כי מעדיפים פתרון אחר, 36% מהמתנחלים בחרו בסיפוח השטחים ללא מתן זכויות שוות לפלסטינים, 23% בפתרונות המבוססים על פתרון שתי המדינות (שתי מדינות עם חילופי שטחים או קונפדרציה) ו-5% בסיפוח השטחים עם מתן אזרחות מלאה לכל הפלסטינים.
- במידה ומדינת ישראל תפנה יישובים כחלק מהסדר מדיני, 55% מהנשאלים מאמינים כי יש להתנגד לפינוי בכל האמצעים החוקיים, אך אם לא תהיה ברירה – להתפנות ללא אלימות. 22% מאמינים כי יש להתנגד לפינוי גם במחיר של אלימות, 14% מאמינים כי יש לקבל את החלטת הפינוי ו-9% אינם יודעים.
- המשיבים נשאלו אודות הסיבה העיקרית לבחירתם להתגורר בהתנחלויות, כאשר 27% העידו כי בחירתם היא בשל איכות החיים, 21% בשל קירבה למשפחה, 20% בשל סיבה כלכלית, 14% בשל שנולדו באזור זה, 13% בשל סיבה אידיאולוגית, 4% בגלל סיבות אחרות ו-1% לא יודעים.
- המשיבים נשאלו האם היו עוברים לגור ברצועת עזה במידה והממשלה תחליט להקים מחדש את היישובים אשר פונו בהתנתקות. 70% העידו כי לא היו עוברים לגור ברצועת עזה, 18% השיבו כי היו עוברים או שוקלים מעבר כזה ו-5% השיבו כי אינם יודעים.
- במידה והמצב הביטחוני יחריף בגדה, 64% העידו כי לא ישקלו לעבור לאזור מגורים אחר במדינת ישראל ו-21% העידו כי ישקלו לעבור לאזור אחר. 15% לא יודעים.