ביום שישי, ה-21.7.2023, יצאנו יחד עם למעלה מ-40 משתתפות ומשתתפים לסיור מיוחד בעקבות תוכניות הבנייה הלא-סבירות של ישראל בהתנחלויות, בהדרכת אל"מ (במיל') ד"ר שאול אריאלי, מראשי יוזמת ז'נבה.
הסיור החל בתצפית באתר נבי סמואל, בו שוחחה הקבוצה עם שאול אריאלי על הסוגייה המרחבית, על מנת להבין טוב יותר את הרציונל הישראלי בשטח, החל בסיפוח מזרח ירושלים ו-28 כפרים הסמוכים לה ב-1967, ועד לתוכניות הבנייה בימינו אשר נועדו למנוע כל אפשרות להקמת מדינה פלסטינית רציפה ובטוחה לצד ישראל.
עם הבנה מרחבית והיסטורית, יצאה הקבוצה לעבר התחנה הבאה, בסמוך למעלה אדומים, שם ראו את היקף התשתיות העצום שכבר הוכן עבור הפרויקט השאפתני בשטח הקרוי E1, שנועד להרחיב את מעלה אדומים אל תוך שטח שימנע את הרציפות הטריטוריאלית הפלסטינית בעתיד. תוכניות הבנייה האמורות נבלמות על ידי הקהילה הבינלאומית מזה שני עשורים, אך בסיור הבנו כי לא לעולם חוסן, ויתכן והתוכנית המסוכנת עוד תחזור.
לאחר מכן, המשכנו למה שהיה בעבר שדה התעופה בעטרות, שפעילותו הופסקה לאחר שהוחרם על ידי מדינות העולם, ובו ישראל מתכננת להקים גם כן מספר לא מבוטל של יחידות דיור. במקום רואים כיצד המתחם מוקף בשכונות פלסטיניות במזרח העיר, כולל בגדר ההפרדה, מה שמבהיר את הרציונל, שוב, של תוכנית הבנייה הזו – למנוע אפשרות להקמת מדינה פלסטינית רציפה בגבולות הגיוניים (או סבירים).
גם בגבעת הארבעה, שבסמוך לה שתי תוכניות בנייה משמעותיות שכבר נמצאות בביצוע, ראינו כיצד ההיגיון המרחבי הישראלי אינו סביר – בוחרים לחסום רצף טריטוריאלי בין שתי ערים פלסטיניות גדולות, במקום למנוע מדינה דו לאומית שהיא קץ החזון הציוני.
במהלך הסיור שאול אריאלי שבר לא מעט מיתוסים, בעיקרם לגבי העומק האסטרטגי וסוגיית הביטחון, אשר מקבלת מענה יותר-מראוי במסגרת פתרון שתי המדינות, וכמו כן שוחחנו גם על המצב הדמוגרפי בו היהודים אינם עוד רוב בין הירדם לים, על הקשר הבלתי-נפרד בין העמקת הכיבוש וההתנחלויות לבין ההפיכה המשטרית – ובעיקר המשתתפות והמשתתפים יצאו עם ההבנה כי עליהם להרחיב את מעגלי השיח, להמשיך לדבר על הנושא בכל העת, ולקרוא לשינוי מדיניות. המשתתפות והמשתתפים ימשיכו מכאן להשמיע קול ברור ונחרץ בנושא, בזכות הידע שצברו במהלך הסיור.