ב-26-27.1.2023 יצאנו לסמינר דו-יומי, בשיתוף ארגון ‘איתך מעכי’, עם 25 נשים יהודיות וערביות, המובילות בחברה האזרחית, בשלטון המקומי, באקדמיה ובמגזר הפרטי ועולם היזמות. הסמינר, שהתקיים בירושלים, נועד כדי לתת כלים מדיניים לנשים מובילות מהחברה היהודית והערבית בישראל, ולהגביר את המוטיבציה והיכולת של רבות מהן להשתלב בעתיד בתהליכי משא ומתן ובעמדות השפעה מדינית. בימים בהם הסכסוך מדמם מתמיד, החשיבות של הכשרות שכאלו רק עולה, במטרה להוביל בציבור קריאה למען שיח מדיני ישראלי-פלסטיני, במקום המשך מעגלי האלימות והנקמה.
עם תהילה ונגר, סמנכ”לית יוזמת ז’נבה, דיברו המשתתפות על פתרון שתי המדינות לאור המצב הפוליטי והמדיני הנוכחי. דיברנו על היכולת להגיע להסכם בעתיד, על המכשולים העיקריים במשא-ומתן ועבור עצם קיומו, החסמים העיקריים בדעת הקהל בשני הצדדים, אך בעיקר הדרכים להמשיך מהם הלאה כדי לעורר את הרוב השקט שבשני הצדדים, התומך בהסכם. ד”ר נידא שגרי מאיתך מעכי, מרצה וחוקרת, שוחחה עם הקבוצה על מקומם של המיעוט הפלסטיני בישראל, בתוך הסכסוך הישראלי-פלסטיני – על משבר הזהות, הזיכרון הקולקטיבי מסיפורי הפליטות והמשטר הצבאי, ועל הטרמינולוגיה בה משתמשים בישראל בעיצוב הסכסוך.
עוד שוחחה הקבוצה עם ד”ר יוסי ביילין, השר לשעבר ויו”ר יוזמת ז’נבה, בה סקר לקחים וחוויות משולחן המו”מ, הרשמי, והלא-רשמי (בין היתר, ביוזמת ז’נבה). עיקר הלקחים אשר צבר מתקופותיו בשולחנות המשא-ומתן, היה חשיבותו של הגורם האנושי – הוא זה שמכריע הצלחה או כישלון של מו”מ. באמצעות מעבר על מתודות שונות במו”מ, על קווים אדומים ועל דרכים שונות להתמודדות עם קשיים שעולים במהלכו, למדנו יותר על האופן בו ישראל והפלסטינים מנהלים משאים ומתנים, וכיצד יש לעשות זאת שוב בעתיד, גם אם אחרת. גם לאחר מכן, בפאנל בו שוחחה הקבוצה עם נשים פלסטיניות ממזרח ירושלים, דנו בזווית המגדרית של הסכסוך, וכיצד הסכסוך והכיבוש משפיעים בייחוד על נשים וילדים. דרך שמיעת סיפוריהן האישיים והקולקטיביים של הנשים, שיח על תפקידן של נשים בסיום הסכסוך או בהמשכו, ובסוגיות חברתיות ודתיות הנקשרות בסוגיות הליבה של הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
למחרת, פתחנו את היום עם ד”ר יובל בנזימן, בדיון על חסמים סוציו-פסיכולוגיים לשלום. הסכסוך הישראלי-פלסטיני עתיר בנרטיבים ומיתוסים, ויחד עם הקבוצה דנו באופן בו הם נוצרו, מדוע הם נוצרו והשתמרו בשיח הציבורי, וכיצד ניתן להוביל לשינוי עמדה ושכנוע, דרך הכלת הנרטיב של אחרים, מבלי לוותר על זה שלנו. עם ההבנה הזו, יצאנו לסיור במזרח ירושלים ובאזור העוטף את העיר, במטרה להבין טוב יותר את האספקטיים המדיניים והטריטוריאליים של האזור, בחינת האופן בו ייושם הסכם מדיני בעתיד, וניסיון לקבל הצצה למציאות החיים במרחב עבור התושבות והתושבים הפלסטיניים, ברמה הפוליטית, החברתית, המדינית והאישית.
כשהאלימות גואה, אנחנו שמות על השולחן את האלטרנטיבה להמשך המציאות המדממת, הסוערת והמשוסעת, בה אנו נגררות למציאות דו-לאומית מסוכנת אף יותר: אנו מקדמות שיח מדיני, פיוס בין העמים וקידום של פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני. עם הכלים מהסמינר, המשתתפות ימשיכו לקדם בכל רחבי החברה הישראלית את המסר הזה, ואנחנו מאמינים ומאמינות, שאת חלקן עוד נראה בעתיד גם בעמדת קבלת החלטות.