בסופ”ש האחרון, 19-20/1, קיימנו סמינר עם כ-20 עיתונאים.ות מכלי התקשורת המובילים בישראל, ביניהם ישראל היום, חדשות 12, גלי צה”ל ועוד, במסגרת תוכנית ההעשרה המדינית שלנו. הסמינר עסק בהשפעות הממשלה החדשה על המציאות בארץ ובשטחים, לאור חוות הדעת הצפויה של בית הדין הבינלאומי לצדק, לגבי קביעות הכיבוש הישראלי בגדה, ולאור הסכמות ומהלכים מסתמנים של הממשלה החדשה בשטחים. בעת הזאת, חשוב שהתקשורת תכיר את הפרטים לעומקם, ותדע להעבירם הלאה גם לציבור.
בשתי שיחות עם דמויות פלסטיניות מובילות מעזה ומהגדה, הבינו המשתתפים טוב יותר כיצד האקלים הפוליטי בישראל, ההיתכנות המדינית להסכם והצהרות ומעשים “לוחמניים”, משפיעים על מציאות היום יום של הפלסטינים, וכיצד היא נראית בכל מקרה, תחת השליטה הישראלית. בשיחה על דעת הקהל הפלסטינית, הבינו המשתתפים טוב יותר את הסכנה מהתלקחות אלימה בשטחים, לקראת החפיפה (בפעם הנוספת) בין רמדאן, פסח ופסחא, ולאור הצהרות בעייתיות ומתיחות כללית שנרשמת סביב הר הבית, לראשונה תחת השר בן גביר. שני הדוברים הפלסטיניים הדגישו – אין דרך לפתור את הסימפטומים בשטח, מבלי לפתור את הבעיה משורשה, את הסכסוך – זה או שתי מדינות, או מדינה אחת. היעדר אופק מדיני הוא לב העניין, המעודד את הבערת השטח, יחד עם מספר ההרוגים הגבוה בצד הפלסטיני (למעלה מ-200 לאורך שנת 2022). אם ישראל לא תבחר בשתי מדינות, היא עלולה לגלוש למציאות השנייה, של המדינה האחת, שלעומת בפתרון כולל ומוסכם, תמשיך את המציאות המדממת שתגלוש לתוך כלל ישראל.
בשיחה עם יו”ר יוזמת ז’נבה, יוסי ביילין, הבינו המשתתפים קצת יותר טוב על הסיפור שלנו – החל מהאופן בו יוזמת ז’נבה התקבלה לאורך השנים, דרך יצירתה והגעה רגישה ומורכבת לפתרונות מפורטים, מלאים ומוסכמים (ע”י שני הצדדים) לסוגיות הליבה בסכסוך. לאחר מכן, בשיחה עם עו”ד טליה ששון, מראשות יוזמת ז’נבה, בהקשר למצב כיום, דנו בשאיפה הכמעט-מוצהרת של ממשלת נתניהו-סמוטריץ’-בן גביר לספח דה-פקטו את הגדה, שמסכנת את חזון שתי המדינות ואת יכולתה של ישראל להישאר מדינה יהודית ודמוקרטית. באמצעות צעדים שונים, חיזקה ממשלת ישראל את שליטתה הישירה על הנעשה בשטחים, על אף שהשטח בריבונות צבאית לפי החוק הבינלאומי והישראלי. דרך פעולה זו עלולה לפגוע בישראל בחוות הדעת של בית הדין הבינלאומי לצדק, שיתכנס לחוות דעתו בדיוק על שאלה זו – האם הכיבוש הישראלי, שאמור לפי החוק הבינלאומי להיות זמני, הפך לכיבוש קבוע.
בסיור במזרח ירושלים עם המדריך שי גורן, צפינו במרחב והבנו טוב יותר את המציאות של 40% מתושבי העיר, פלסטינים בעלי מעמד תושבות, פגשנו את המאבק של התושבים הפלסטינים בשכונת שייח’ ג’ראח והעמקנו בדינמיקה המסוכנת שמתהווה לקראת הרמדאן ופסח הקרובים סביב הר הבית. אחד המשתתפים היטיב לסכם, מנקודת מבטה של התקשורת: “אנחנו לא מדברים מספיק על מה שקורה במזרח ירושלים ובגדה ועל הפלסטינים. אם אנחנו רוצים להיות ישרים עם עצמנו – חייבים להישיר מבט למציאות”. אנו ממשיכים לעבוד עם דמויות משפיעות בחברה הישראלית, לרבות עיתונאיות ועיתונאים, על מנת לתרום להבנה של אלו את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ואת האלטרנטיבות שישראל עומדת בפניהן בזירה הזו.