בשישי ה-23.12 יצאנו יחד עם כ-40 נשים מובילות בחברה הישראלית, מעשייה פוליטית ארצית ומוניציפלית, מהתקשורת, מהחברה האזרחית ומתחום החינוך, לסיור מדיני ביישוב היהודי בחברון. אחרי שבועות רגישים במיוחד בעיר, באנו לבחון במו עינינו את העובדות עצמן ולהבין טוב יותר את החלק של העיר הפלסטינית הגדולה ביותר בגדה, ושל היישוב היהודי שבה, בתוך הסיפור הכולל של הסכסוך הישראלי-פלסטיני, והיכולת לפתור אותו.
במערת המכפלה עסקנו בהתפתחות של היישוב היהודי סביב המקומות הקדושים בעיר. אכן, סוגייה מורכבת, שכדי להבין אותה לעומק צריך לעבור בכמה נקודות ציון בעבר, מתרפ"ט, דרך הטבח במערת המכפלה ועד להסכמי Y. ניסינו להבין איך מתאפשר מרקם החיים ביישוב הידוי בשביל מאות יהודים בעיר של למעלה מ-200 אלף פלסטינים, כיצד אירועי הטבח שינו לחלוטין את הדינמיקה בין יהודים וערבים, מה תפקידו של צה"ל בעיר וחזינו בעינינו כיצד נראית המכניקה של השליטה במיליוני פלסטינים בגדה כולה.
יחסי הכוחות בעיר השתנו. השוק שומם לחלוטין, המתנחלים שולטים ברחובות, היכן שהם יכולים, והצבא נאלץ להתמודד עם משימה לא פשוטה בכלל, להכיל את כל אלו, בתוך עיר פלסטינית, לצד אתרים חשובים הקדושים לשני העמים. ראינו זאת בכמה תקריות שאירעו בחברון לאחרונה, מהחייל שהבטיח לפעיל השמאל ש"בן גביר יעשה פה סדר" ועד להתפרעויות של אלפים בשבת חיי שרה בעיר. צריך להבין, שבמציאות חדשה בה שני שרים בממשלה הם מתושבי היישוב היהודי בחברון, לא ניתן לנתק התפתחות אחת מהאחרת, בכל הקשור לחברון ולגדה המערבית בכלל. את כל אלו חיברנו במהלך הסיור ביישוב היהודי בעיר, למצב הפוליטי והמדיני החדש, האפשרות שהממשלה תחיל סיפוח רשמי, או תמשיך בתהליך "הסיפוח הזוחל", במטרה לחסל את האפשרות לפתרון מדיני ישראלי-פלסטיני בעתיד. את ההשלכות של תהליכים שכאלו, כולנו נחווה – ברמה הביטחונית, הפוליטית והבינלאומית.
בימים בהם הדמוקרטיה ובה גם החברה האזרחית נמצאות תחת איום, חשוב אף יותר שנבין כיצד הפרקטיקות שמתחילות מעבר לקו הירוק, מוצאות עצמן מגיעות פנימה, לכל קצוות מדינת ישראל. מכאן, הסכימו המשתתפות בסיור כי מה שקורה שם, בשטחים, צריך לעניין כל אחת מאיתנו, מימין, ממרכז ומשמאל – כדי להכיר את המציאות ולראות בעיניים כיצד ניתן להוביל לשינויה, לטובה.