בעוד כותרות העיתונים והמהדורות עסקו בהבטחות של נתניהו לשותפיו סביב סיפוח הגדה המערבית, בסוף השבוע האחרון, 22-23 בדצמבר, קיימנו סמינר משותף לכ-20 מנהיגות ומנהיגים צעירים, ישראלים ופלסטינים, כדי לדבר דווקא על פיוס והסכם מדיני. המשתתפים והמשתתפות בסמינר מייצגים קשת רחבה של יהודים חרדים, דתיים וחילונים, יחד עם פלסטינים מוסלמים ונוצרים מכל רחבי הגדה המערבית. הסמינר התקיים כחלק מפרויקט הפיוס למנהיגות צעירה.
במהלך הסמינר, מנכ"לי יוזמת ז'נבה, הישראלי והפלסטיני, גדי בלטיאנסקי ונידאל פוקהא, סקרו את המצב הפוליטי בשני הצדדים, ואת השפעתו על המצב המדיני. אצל הפלסטינים צופים בדאגה בתהליכים ובהבטחות של הפוליטיקאים אצלנו, לגבי סיפוח, הרחבת מפעל ההתנחלויות וצעדים קונקרטיים שנועדו לפגוע אנושות באפשרות להגיע להסכם בעתיד. אצלנו, למחנה השלום נותר ייצוג זעום בכנסת, שלא תואם את משקלו בעם. בדיוק בגלל זה, ולאור ההסכמות עליהן אנו מתבשרים בימים אלו בין מרכיבי הקואליציה העתידית, על החברה האזרחית למלא את המקום ולהשמיע אלטרנטיבה ברורה: מול סיפוח (מוצהר או בפועל) והמשך ההקצנה והדימום כתוצאה מהסכסוך, עלינו לחזור לשולחן המו"מ כדי להגיע להסכם שיהווה ניצחון לשני הצדדים.
לאחר מכן, שוחחה הקבוצה עם הרב דניאל רוט, בשיחה על הדרך לרתום קהילות דתיות משני צידי הסכסוך למחנה השלום ולתמיכה בשיח ובהסכם. לטובת חופש הפולחן של כל הדתות, ולטובת כל היושבים בין הירדן לים, ניתן לעבוד יחד, מוסלמים, יהודים ונוצרים, כדי למצוא את הפתרונות לחיים משותפים זה לצד זה ובכך להוביל מהלך רחב בשני העמים. בעקבות השיחה, קיימנו דיון פנימי לגבי המכשולים לשלום. ההבנה העיקרית הייתה שהמכשולים העיקריים הם לא הטכניים – איפה יעבור קו הגבול, סידור ביטחוני זה או אחר, או אפילו פתרונות לסוגיות רגישות ומורכבות, כי כבר הוכח כי אלו סוגיות פתירות, כמו הפתרונות שמוצגים במודל ההסכם של יוזמת ז'נבה. אם כן, המכשולים דווקא נמצאים במקום הרגשי: פחד, שנאה ונקמה, שמכרסמים בנו, ישראלים ופלסטינים, ולא מאפשרים לנו לחזור ולדבר. האתגר האמיתי שעלינו לצלוח הוא שכנוע שתי החברות בצורך וביכולת להעניק אמון מחודש זה בזה, כדי שנוכל לפתור את הסכסוך אחת ולתמיד.
היום המשיך עם שעות נוספות של שיחות עומק על הסוגיות והאתגרים המרכזיים, אך אלו התנקזו לרגע אחד סימבולי בסוף הערב, בו התכנסנו כולנו יחד, ישראלים ופלסטינים, להדליק נר חמישי של חנוכה, בתקווה לשפוך אור על כל החושך, להוביל למציאות טובה יותר עבור כולנו.
למחרת, הקבוצה שוחחה עם אל"מ (במיל') מירי אייזן, לשעבר יועץ רה"מ לתקשורת זרה, על טרמינולוגיה ומסגור בסכסוך. בגדול, במצב בו המסגור של רוב הישראלים את הסכסוך סובב סביב ביטחון, והמסגור של הפלסטינים את הסכסוך נוגע בעיקר בשיח של זכויות ומימוש לאומי, צריך לגשר על השפות האחרות שכל צד מדבר בהן. צריך שנכיר בפערים הללו, ראשית כל, כדי שנוכל להבין טוב יותר את נקודות המוצא אחד של השני ולייצר שיח אמיתי המסוגל להניב תוצאות משמעותיות. כדי לתת תקווה לשיח כזה, גדי בלטיאנסקי, מנכ"ל יוזמת ז'נבה, שוחח עם הקבוצה לסיכום על היום שאחרי ההסכם. כיצד הופכים הסכם קבע בין ממשלות לשלום בין שני עמים, כיצד מגיעים למקום בו מניחים את מכאובי העבר במקום שיאפשר התקדמות לעבר עתיד אחר וטוב יותר.
יוזמת ז'נבה מציעה פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני, אבל אנחנו לא שוכחים את הצורך להתייחס גם למציאות שלאחריו. באמצעות עבודה עם מאות ישראלים ופלסטינים משפיעים ומשפיעות, כתיבת ניירות עמדה ומסמכים, אנו פועלים כבר היום להניח את התשתית לפיוס ישראלי-פלסטיני. הסמינר בסוף השבוע האחרון הוא עוד נקודת אור בדרך ליעד.