בחמישי ושישי, 1-2 בדצמבר, יצאנו עם קבוצת עיתונאים.ות מובילים ומעצבי דעת קהל מהחברה והתקשורת הערבית בישראל לסמינר דו יומי, במסגרת תוכנית ההעשרה המדינית שלנו. התקשורת הפופולארית בקרב 20% מאזרחי המדינה, יחד עם קוראים, צופים ומאזינים מרחבי המזרח התיכון, היא קריטית לטובת סיקור הסכסוך. ברבים מן המקרים, העיתונות הערבית בישראל היא זו שרואה את האירוע מבעד למשקפיהם של שני הנרטיבים, הפלסטיני והישראלי, ומשחקת תפקיד חשוב בהעלאת הנושא אל תוך סדר היום הציבורי בישראל בכלל.
את הסמינר החשוב פתחנו בסיור במזרח ירושלים, יחד עם המדריך שי גורן, כדי לראות את הסיפור המדיני והפוליטי הגדול שנמצא מאחורי העיר החשובה והקדושה, ומאחורי אירועי היום-יום המדווחים מהעיר, ממסגד אל אקצא, משכונות שייח ג'ראח וסילוואן ומיתר מוקדי החיכוך. מלבד שחיקת הסטטוס-קוו במקומות הקדושים, נשחקת גם ההפרדה האנושית בין יהודים ופלסטינים במרחב, והקשר בין מזרח ומערב מתחזק. לשלב הזה בדיון נכנסת החדשה האחרונה כי ירושלים ירדה בדירוג האשכולות הכלכליים-חברתיים מ-3 ל-2, בקשר ישיר לעוני, לזכויות הפוליטיות המוגבלות ולמצבם הכללי של 40% מתושבי העיר, פלסטינים ממזרח העיר. הם, שאינם יכולים להצביע לכנסת, סובלים מהזנחה ומניסיונות של גורמים שונים בחסות פוליטית לייהד את המרחב בו הם חיים, כן יכולים למצוא עצמם מקדמים את ענייניהם דרך אמצעי אחד – הבחירות המוניציפליות ב-2023. על אף שכל 5 שנים נפתח הדיון הזה מחדש, ייתכן והפעם כן נראה ייצוג פוליטי-מוניציפלי למאות אלפי הפלסטינים החיים במזרח העיר. בעיר שהיא גם המיקרוקוסמוס לסכסוך כולו, לא מדובר בעוד אירוע רגיל.
למחרת, פגשנו בסדרת הרצאות דוברים פלסטינים וישראלים העוסקים בסכסוך. עם פעילה חברתית מובילה ממזרח ירושלים הם שוחחו על המאמצים של תושבי העיר הפלסטינים לקדם מציאות טובה יותר עבורם, דרך קידום השלום ופתרונות מדיניים ואזרחיים לעיר ותושביה. עם פרופ' מנחם קליין, מראשי יוזמת ז'נבה, דיברנו בפירוט על היכולת לייצר פתרון מדיני בירושלים, במסגרת פתרון שתי המדינות, והרחבנו במחלוקת בין חלוקה פיזית של מזרח ירושלים, לבין גבול פתוח ופגיעה מינימלית במרקם החיים שנוצר בין מזרח ומערב. עם איבראהים דלאלשה, ראש מכון "הורייזון" ברמאללה למחקרי מדיניות, ניתחה הקבוצה את הזירה הפוליטית והבינלאומית בעת הזאת, אל מול הסכסוך, והבינו כי הדבר הנכון בעת הזאת הוא לשמר את ההיתכנות של פתרון שתי המדינות, אל מול כל המכשולים. זו הדרך היחידה לפתור את הסכסוך הזה מבלי לגלוש למציאות של מדינה אחת מסוכנת, לא דמוקרטית ואלימה.
העיתונות הערבית בישראל מובילה בייצור סדר יום בכל הקשור לנושא הישראלי-פלסטיני. הסמינר הועיל בפרספקטיבה וברענון התקווה, גם למומחים שביניהם, עיתונאיות ועיתונאים וותיקים ומנוסים, חלקם אף כתבו ספרים שלמים על סוגיות בסכסוך הזה. אמנם חזינו בסמינר הזה גם בתמונה הפחות חיובית, ובסכנה הטמונה בשחיקה נוספת של הסטטוס-קוו בירושלים, אך גם חזינו בהיתכנותו של פתרון שתי המדינות, וסיכמנו גם על דרכי פעולה משותפות, בהן נוכל לפעול יחד על מנת להעלות את הנושא בסדר היום.