בשישי, 18.11.22 יצאנו לסיור בעוטף ירושלים יחד עם קבוצה מרשימה של 20 נשים ישראליות מובילות בתחומן, מתקשורת ואמנות, דרך אקדמיה וחינוך ועד החברה האזרחית והמגזר הציבורי. את הסיור הוביל אל"מ (במיל') שאול אריאלי, מומחה לסכסוך הישראלי-פלסטיני ומראשי יוזמת ז'נבה. הסיור עבר בנקודות תצפית בסביבת ירושלים, כדי להבין את ההיתכנות הגיאוגרפית לפתרון שתי המדינות, להבין כיצד יראו סידורי הגבול והביטחון תחת הסכם ולהדגיש את המכשולים שעשויים לפגוע בהיתכנות הפתרון בעתיד.
במספר תחנות ראו המשתתפות במו עיניהן את ההיתכנות לקבוע גבול אמיתי לישראל. נכון לזמן הנוכחי, ועל אף הרחבת ההתנחלויות, ניתן לקיים טריטוריאלית את פתרון שתי המדינות עם חילופי שטחים, תוך סיפוח לישראל של למעלה מ-75% מהישראלים החיים מעבר לקו הירוק. עם זאת, כאשר ביקרנו בסמוך לאזורים המכונים E1 ו-E2, הבנו גם כי לא לעולם חוסן. תוכניות מסוכנות נועדו על מנת להרוס את הרצף הטריטוריאלי ההכרחי בין ערים פלסטיניות גדולות ומשמעותיות – בית לחם, רמאללה ומזרח ירושלים, ובכך להרחיק את פתרון שתי המדינות ולקרב מציאות מסוכנת של מדינה אחת.
השאלה האמיתית היא, אם ההיתכנות בשטח עוד קיימת – מה ניתן לעשות עכשיו? בדיון, הבינו המשתתפות כי המחסום העיקרי הוא לא המצב בשטח, ולא המחסור בפרטנר בצד השני, אלא חוסר אמיתי בהיתכנות פוליטית לכניסה למשא-ומתן, בעיקר לאחר הבחירות. כדי ליצור את ההיתכנות הפוליטית הזו צריך שכמה שיותר נשים ואנשים ישמיעו בזירה הציבורית עמדות ועובדות בנושא המדיני וישקפו את המציאות בה אנו, בישראל, צריכים להכריע את עתידה של המדינה.
הקבוצה יצאה לסיור במסגרת תוכנית ההעשרה המדינית למנהיגות נשית, במסגרתה המשתתפות יעשירו את הידע וארגז הכלים שלהן בנושא המדיני, על מנת להעביר את הידע והמידע החשובים הלאה בתוך מעגלי ההשפעה הרבים שלהן ובמטרה לייצר בדיוק את ההיתכנות הפוליטית לה אנו זקוקים. הנושא הטריטוריאלי והביטחוני לרוב נתפש כנושא "גברי" – המשתתפות בתוכנית כבר לא מסכימות עם ההנחה הזו, ומרגישות ביטחון רב לגבש עמדה ולפעול למענה.