בשישי האחרון, 30.9, נפגשנו עם 20 נשים מהמובילות בישראל בתחומן, מתחומי עשייה חברתית, פוליטית, עסקית ותרבותית, במסגרת תוכנית ההעשרה למנהיגות נשית מובילה, במטרה ללמוד ולהכשיר אותן בניהול משא ומתן ובכלים מדיניים, בהקשר הסכסוך הישראלי-פלסטיני. זאת, מכיוון ואנו רואות ורואים מציאות בה נשים כמעט ואינן מיוצגות בתהליכי שלום ומשא ומתן, על אף שמחקרים שונים מוכיחים כי ייצוג של 51% מאוכלוסיית העולם, מלבד שהוא אמור להיות טריוויאלי, גם משפיע לטובה גם על הסיכוי שתהליכים אלו יצליחו ועל איכות ההסכמים שיוצאת מתוכם.
פתחנו בסדנת משא ומתן עם המגשרת עו”ד תמר ברק, על מנת ללמוד ראשית כל על הגישות השונות למשא ומתן בכלל, ומשא ומתן מדיני בפרט. בראי מגדרי, דיברנו על הערך המוסף שנשים מביאות עמן לשולחן המשא ומתן, על הרגישות והתפיסה הפרגמטית. בהמשך, שברנו יחד כמה מיתוסים לגבי האופן בו אנו תופסות משא ומתן מדיני. למשל, הבנו כי המיתוס “אין פרטנר” הוא שטות גמורה: גם אם את לא מחבבת את הפרטנר שלך, הוא עדיין הפרטנר שלך. מבחינת כלים, עסקנו במקרי בוחן מסכסוכים אחרים בעולם, למדנו לזהות אינטרסים של האדם או הקבוצה הניצבים מולנו וכיצד לייצר תקשורת מקרבת בינינו לבין מי שחושבים אחרת מאיתנו, בכדי לקדם את המו”מ.
לאחר הסדנה, שוחחה הקבוצה עם גדי בלטיאנסקי, מנכ”ל יוזמת ז’נבה, על הלקחים משולחן המשא ומתן בשנים עברו. גדי שיתף בכמה אנקדוטות מרתקות מהתהליכים המדיניים בהם היה שותף, חלק את משנתו לגבי תפקידה של החברה האזרחית וביצירת תהליכים חברתיים לשינוי מדיני, וכן התנצל, כי היו רק שני משאים ומתנים רציניים ואמיתיים בין ישראל לפלסטינים שאפשר לספר עליהם. עכשיו עלינו לפעול כדי להביא את המשא ומתן הבא, זה שגם יסתיים בהסכם.
משתתפות התוכנית ימשיכו מכאן ליזום יחד איתנו ואחת עם השנייה פעולות ושיתופי פעולה על מנת להעלות את הנושא המדיני על נס, במטרה להרחיב את מעגלי השיח, לקדם דרישה אזרחית רחבה להסכם ולפעול להרחבת המעורבות והייצוג הנשיים בתוך תהליכים אלו.