בשישי האחרון, 26.8.22, שלושים ושתיים נשים מהמובילות בתחומן בחברה הישראלית, בכירות בחברה האזרחית ובמערכת הפוליטית, עורכות דין, ונשות תקשורת ותרבות, התכנסו עמנו במזרח ירושלים, למפגש וסיור, במסגרת התוכנית שלנו למנהיגות נשית.
את המפגש פתחה עו”ד טליה ששון, מראשות יוזמת ז’נבה, אשר סקרה בפני הקבוצה את המשאים ומתנים הקודמים, את עיקרי הדילמות והסוגיות המהותיות בסכסוך, ובעיקר את הפתרונות האפשריים, לרבות הפתרון המוצע במודל ההסכם של יוזמת ז’נבה, המוסכם על ישראלים ופלסטינים לפתרון הסכסוך. בנוסף, טליה עסקה גם במקומן של נשים במוקדי קבלת ההחלטות, בהתחייבויות לכך (לרבות החלטות או”ם בנושא) ובצורך האמיתי שיותר נשים יהיו בעמדות מפתח מדיניות-ביטחוניות.
לאחר מכן, יצאה הקבוצה לסיור במזרח ירושלים, על מנת לראות בעיניים את המציאות של הסכסוך הישראלי-פלסטיני, דרך העיר שבלב המחלוקת. מזרח ירושלים כבר כיום מחולקת בין ישראלים ופלסטינים. דיברנו שם על מעמד התושבות שניתן לפלסטינים תושבי מזרח ירושלים, על הקשיים החוקיים, הכלכליים והחברתיים ובכלל – על איך ירושלים היא גם מיקרוקוסמוס לסכסוך כולו, אך גם מהווה בעצמה סוגייה משמעותית וחשובה לפתרון. דנו בפתרונות האפשריים לסוגיית ירושלים, החל בעיר מחולקת, וכלה בעיר מאוחדת, שתהווה בירתן של שתי מדינות. נוכחנו לראות ולהבין את המתח הגדול, את התסכול הרב מחוסר ההתקדמות בציר המדיני, וחוסר התקווה לעתיד טוב יותר.
לבסוף, בשיחה פתוחה עם 3 נשים פלסטיניות בכירות, בה עסקו לא רק במצב המדיני, החברתי והפוליטי, אלא גם בזה המגדרי – נחשפו המשתתפות למציאות כפי שמשתקפת בעיני הצד הפלסטיני, על התמיכה בפתרון שתי המדינות והדרישה לסיים את הסכסוך כל עוד יש ביכולתנו לעשות זאת. יחד איתן, הסכימו כולן כי המצב הנוכחי בלתי נסבל, על סך פיצוץ, וכי חובתן לנצל את מעגלי ההשפעה שלה כדי לייצר שיח אחר ולשנות את המציאות.
נשים משני הצדדים מודרו יותר מדי שנים ממעגלי קבלת ההחלטות בנושא המדיני-ביטחוני. שמחנו לראות את המחויבות של המשתתפות לשנות גם את המצב הזה. הפרויקט יימשך בשבועות ובחודשים הקרובים