ב-28-29.7 יצאנו לסמינר העשרה מדינית דו יומי, יחד עם 35 נשות ואנשי תקשורת מהמערכות המובילות בישראל, חברות וחברי מועצות מקומיות ופעילים פוליטיים, מכל המגזרים ומכל הארץ. במהלך היומיים שוחחה הקבוצה עם דוברים ודוברות, ישראלים ופלסטינים, בכל מה שקשור לסכסוך ופתרונו, ויצאה לראות את המציאות בשטח בסיור מיוחד בשטחי הרשות הפלסטינית – בבית לחם.
את הסמינר פתחנו בהרצאה של שר לשעבר ברשות הפלסטינית ותושב עזה, לשיחה על מציאות החיים היומיומית ועל המצב המדיני בין ישראל לפלסטינים. בשיחה פתוחה, הדגיש את התמיכה הפלסטינית בפתרון שתי המדינות והזכיר שהאלטרנטיבה היחידה היא מדינה אחת, שתמשיך את הסכסוך במציאות משוסעת ואלימה. הרי, את המצב הקיים לא ניתן להמשיך, וברצועת עזה מרגישים זאת ביתר שאת. גם על רקע השיפור היחסי בדמות היתרי העבודה בישראל, הדגיש כי גם שיפור כלכלי לא פותר את הבעיה עצמה של עזה – הסכסוך הישראלי פלסטיני. כדי לפתור את סוגיית עזה, צריך לפתור את הסכסוך כולו.
לאחר מכן, פגשה הקבוצה את ד”ר הגר להב, חוקרת תקשורת ממכללת ספיר ולשעבר בכירה בעצמה בתקשורת, אשר הפעילה את הקבוצה למחשבה מחודשת על האופן בו אנו מדברים וכותבים על הסכסוך – כיצד הטרמינולוגיה שלנו, ניטרלית ככל שנרצה שתהיה, בפועל משקפת עמדות ותפיסות מקדימות. הגר העמיקה עם הקבוצה גם בדרכים לשנות את האופן בו אנו עוסקים בסכסוך: לחזור לשים במרכז את הנושא עצמו, ולא רק את המושאים שלו – תמיד לזכור לשקף לציבור או לקוראים תמונת מציאות רחבה ומאתגרת. זו אחריות משותפת, הן למנהיגות פוליטית והן לעיתונאיות ועיתונאים.
בהרצאה נוספת, פגשה הקבוצה את העיתונאי והסופר ודיע עואודי אשר העניק סקירה פוליטית וחברתית על הפלסטינים שמשני צידי הקו הירוק. החברה הפלסטינית הופכת לצעירה יותר ויותר ודור חדש מעולם לא חווה תקווה אמיתית לעצמאות וחירות. ככל ונמשיך לדחות את הנושא המדיני ואת האפשרות לפתור את הסכסוך הזה, נחייה במציאות המובלת בידיי הייאוש. בנוסף, הציג ודיע נתונים וסקרים לגבי דעת הקהל הפלסטינית: אמנם צעירים רבים עוברים מייאוש לתמוך במציאות של מדינה אחת, אך עדיין רוב משמעותי תומך בפתרון שתי המדינות. עם זאת, הכעס והתסכול שנצבר לאורך שנים של קיפאון עשוי לעשות את שלו, אם לא נתעשת. לאחר מכן, פגשה הקבוצה יועצים מדיניים העובדים עם גופי הקהילה הבינלאומית, לשיחה על תפקידה של הקהילה הבינלאומית בפתרון הסכסוך. ממאמצי תיווך ועד נסיונות למניעת הסלמות, לקהילה הבינלאומית יש ויהיה תפקיד משמעותי בדרך להסכם. בזמן שבישראל פחות ופחות מדברים על פתרון להסכם, לעולם אכפת והנושא ממשיך לעלות, לא רק בסדר יומם של משרדי החוץ, אלא גם בסדר היום הציבורי. חשוב שנזכור זאת.
למחרת, יצאנו לסיור ייחודי להיכרות עם העיר בית לחם. עם ההגעה לבית לחם, קשה היה לפספס את חומת ההפרדה שישראל הציבה בלב אחת מהערים החשובות ביותר למיליארדי נוצרים בעולם ואת הגרפיטי השואב השראה מהפלת חומת ברלין והמאבק נגד האפרטהייד בדרום אפריקה. עבורנו, החומה הייתה אמורה להעניק ביטחון, אך הבנו כי ביטחון אמיתי יגיע רק באמצעות גבול בטוח ומוסכם בין שני הצדדים. קילומטרים ספורים שם נהרג היום אמג׳ד אבו עליה, נער פלסטיני בן 16, מירי צה״ל, מה שרק ממחיש את החיכוך המתמיד כתוצאה מהשליטה הישראלית שם. בפועל, יש כאן כבר שתי ישויות מדיניות, אבל ככל ולא נגיע להסכם שישים גבול אמיתי ביניהן, הסכנה היא שנתדרדר לפיצוץ שיגרור מציאות של מדינה אחת.