ביום שישי, 15.7.22, התכנסנו למפגש דיאלוג משותף, עם 40 נשים מישראל ומהגדה המערבית, במסגרת פרויקט המנהיגות הנשי שלנו, ביוזמת ז’נבה. הנשים, מהמובילות בתחומן משני הצדדים – פוליטיקאיות, נשות חברה אזרחית, עסקים, ובכלל – קולות חשובים ובולטים מהחברות הישראלית והפלסטינית. באותו הזמן בדיוק, התכנס ביקור הנשיא ביידן בישראל ובגדה לסיום – ביקור אשר כלל אמנם הצהרות מדיניות חשובות, אבל עודף מובהק בגברים בחליפות. הנה מעט קונטרה.
פתחנו בסבב היכרות רחב בין עשרות הנשים בחדר – כל אחת סיפרה מה המניעים שלה להגיע לדיאלוג משותף. נראה כי עיקר הסיבות שמעודדות את הנשים המובילות (והעסוקות) הללו לפנות מזמנן, היא הדאגה – הדאגה לעתיד שלהן, של הילדים ואפילו של הנכדים, וגם התסכול מהעובדה שבציר המדיני המצב דומם, אין אופק אמיתי לשלום, ואם אנחנו לא ניקח לידינו את מה שביכולתנו לשנות, אולי הדברים ימשיכו כפי שהם גם לשנים קדימה, עד שיגיע “הפיצוץ”.
בתום סבב ההיכרות, שוחחה עם הקבוצה המשותפת חברת ועדת החוץ והביטחון, חה”כ אמילי מואטי, ממפלגת העבודה. השיחה, עסקה בעיקר בצורך לחזור לדרך המדינית, ליוזמה מדינית. אמילי שיתפה מחוויותיה בעניין בשנה האחרונה, ובעיקר הרחיבה על מדוע, גם לדעתה, אין פתרון אחר מלבד פתרון שתי המדינות, המשרת את הצרכים והאינטרסים של שני העמים כאן בצורה כזו.
לאחר מכן, שוחחה הקבוצה עם דוברת פלסטינית בכירה ברשות הפלסטינית, אשר סקרה את מצב הנשים הפלסטיניות לאור הסכסוך ואת הדרכים לשילוב נשים בתהליכי המו”מ והשלום. מצד אחד, אין דרך אחרת להפסיק את הסבל של נשים משני הצדדים מהסכסוך מלבד לפתור אותו דרך הסכם שתי מדינות, אך תקרת זכוכית מוצבת בשני הצדדים לגבי מקומן של נשים בלב התהליכים הללו.
לבסוף, בשולחנות עגולים, ניסינו לתמצת יחד את סך התובנות והמחשבות של כל אחת לכדי שיח פורה ויוזמות אישיות וקבוצתיות. הנשים המובילות בחדר הזה ימשיכו מכאן להרחיב את מעגלי השיח לסביבה הקרובה והרחוקה שלהן, המקצועית והאישית, לחדד יחד את המסרים על הצורך בפתרון מדיני מוסכם ולהפיצם. אך, בעיקר, לייצר רשת דיאלוג רחבה של נשים ישראליות ופלסטיניות מובילות, שתנסה לשנות את מה שגברים בחליפות לא מצליחים לעשות כבר שנים, לעשות את ההבדל.