כשאנחנו מדמיינות ומדמיינים יחד עתיד משותף בארץ הזאת, ברור לנו שאף אחד מהצדדים בסכסוך הזה לא הולך לשום מקום.
בסוף השבוע האחרון, 3-4.6, נפגשו דמויות מובילות מהחברה הערבית בישראל לסמינר, במסגרת תוכנית "שגרירי ז'נבה", יחד עם פלסטיניות ופלסטינים מהגדה, כדי להעמיק את ההיכרות והשיח על הסכסוך, ולבנות יחד פרויקטים חדשים ועצמאיים שיקדמו פיוס ישראלי – פלסטיני לטובת השלום וסיום הסכסוך.
הסמינר נפתח עם הרצאה של שרה לשעבר ברשות הפלסטינית, איתה שוחחו על המצב במזרח ירושלים, על מעמד התושבות של הפלסטינים ממזרח העיר בישראל, על המורכבויות החברתיות והפוליטיות ועל כיצד ניתן יהיה ליישם את פתרון שתי המדינות בירושלים, במסגרת עיר מאוחדת או שתי ערי בירה נפרדות. בהמשך דיבר נידאל פוקהא, מנכ"ל קואליציית השלום הפלסטינית (יוזמת ז'נבה), עמו שוחחו על הלקחים שיש ללמוד בצד הישראלי והפלסטיני מהמשאים והמתנים בעבר. היו פערים, אך בחלק מהמקרים הצדדים היו קרובים להגיע להסכם, אך נסיבות פוליטיות פנימיות מנעו את המשך המשא ומתן. לפני שמרימים ידיים, יש לחזור למשא ומתן תוך הבנה וקבלה של העקרונות הברורים מאליהם שעל בסיסם יהיה הסכם בין שני הצדדים.
לאחר מכן, הקבוצה פגשה את חליל שיקאקי, הסוקר הפלסטיני הבכיר, לשיחה על דעת הקהל כלפי הסכסוך הישראלי פלסטיני. פתרון שתי המדינות הוא עדיין המועדף ביותר על הציבור בשני הצדדים, אך המגמה של תמיכה במדינה אחת בה יהיו זכויות שוות לישראלים ולפלסטינים גוברת בקרב צעירים פלסטינים, אשר רוצים שוויון וחירות. זו מגמה שחשוב שבצד הישראלי יכירו, ויפעלו בהתאם על מנת להחזיר את פתרון שתי המדינות לשיח הציבורי, ובעיקר לשיח המדיני עם הרשות הפלסטינית.
בפאנל עם עיתונאים פלסטינים מישראל ומהגדה, שוחחה הקבוצה על החשיבות של התקשורת בסכסוך, השפעתה על דעת הקהל ועל מקבלי ההחלטות. מתוך הקבוצה של הפלסטינים אזרחי ישראל ב"שגרירי ז'נבה", יפעלו כעת דמויות מובילות מתוכה על מנת להוביל שיח מדיני חדש בתקשורת ובחברה בישראל. לסיום הסמינר, עסקה הקבוצה בייזום פרויקטים אישיים וקבוצתיים עצמאיים, שבמסגרתם יוכלו לקדם שיח של פיוס ושלום בישראל ולהחזיר את הנושא המדיני לשיח.
"שגרירי ז'נבה" לא נכנעים לניסיון של חלק מהפוליטיקאים לתייג אותם כ"פחות נאמנים" או כלא שייכים. הם יודעים ויודעות עד כמה משמעותי מקומם בדרך לשלום בין העם שלהם, הפלסטיני, למדינה שלהם, ישראל.