בסוף השבוע האחרון, 20.5.22, נפגשנו כמיטב המסורת של שישי מדיני לסיור במזרח ירושלים, במסגרת ההכשרה המדינית למנהיגות נשית שלנו, יחד עם 24 נשים מהבולטות בישראל באקדמיה, בתרבות, בחברה האזרחית, בהייטק ובפוליטיקה.
לפני היציאה לסיור, שוחחנו עם עו"ד טליה ששון, מראשות יוזמת ז'נבה, שנתנה סקירה משפטית על המצב במזרח ירושלים, על מעמד התושבות של הפלסטיניות תושבות מזרח העיר, וסקרה את המצב המדיני ככלל: ירושלים היא מעין "מיקרוקוסמוס" לסכסוך כולו ולפתרונו, אך ככל והמצב נמשך, ירושלים תמשיך להיות הגפרור שמדליק את חומר הנפץ שבסכסוך עצמו.
לאחר מכן, סיירנו במוקדים הבוערים בעיר והבנו למה ירושלים היא לב הסכסוך הזה, אך ניסינו לראות גם את התמונה הגדולה, זאת שמאחורי השיח על אלימות והסלמות – ובה גם הנשים שמאחורי הסכסוך. נשים משני הצדדים סובלות מהשלכותיו של הסכסוך, ובעיקר במזרח ירושלים, אך הן בעיקר אלו שיכולות לפתור אותו בשני הצדדים.
לקראת סוף יום העיון, קיימנו פאנל עם נשים בולטות ובכירות מהזירה הציבורית הפלסטינית והבנו: ככל שיהיה ייצוג גבוה יותר לנשים בתהליכי משא-ומתן ופיוס, כך נוכל לקדם יחד פתרון אמיתי. גם החלטת האו"ם 1325 שישראל חתומה עליה, עדיין לא באה לידי ביטוי באופן מספק. לנשים היכולת לשבור את הקרח המדיני אליו נכנסנו בסכסוך הזה, ודיברנו יחד, נשים ישראליות ופלסטיניות על הדרך בה נוכל לפעול, להתערב ולעשות זאת.
חסרה לכן פריצת דרך מדינית? גם כיום, אין מספיק נשים שלוקחות חלק בתהליכים מדיניים לפיוס, בשני הצדדים.
היום, עשינו יחד עוד צעד כדי לשנות את זה. עכשיו תּוֹרֵךְ.