אתמול, 6.4.22, קיימנו מפגש פתיחה ל-21 צעירות וצעירים המגיעים ממגוון תחומי עיסוק מובילים – מיועצים פרלמנטריים ועד הייטק, כחלק מתוכנית הפיוס והמשא ומתן למנהיגות צעירה.
את המפגש פתחה תא"ל (במיל') ישראלה אורון, מראשות יוזמת ז'נבה וסגנית ר' המל"ל לשעבר, על האתגרים הביטחוניים שישראל מתמודדת איתם בזירה הפלסטינית. בדבריה הדגישה: עבור ביטחון אמיתי, צריך גבול ברור וקבוע בין ישראל לפלסטינים. במודל הסכם ז'נבה הסדרי ביטחון קפדניים המבטיחים שביטחונית ידה של ישראל תהיה על העליונה, מול מדינה פלסטינית מפורזת, המחויבת בהסכם למנוע הפרות באמצעות כוח שיטור חזק. בימים מדממים אלו רק מתחזקת ההבנה עד כמה זה הכרחי לביטחון ישראל. ישראלה אורון פירטה בפני הקבוצה גם את הפתרונות לסוגיות הליבה שמציעה יוזמת ז'נבה, והדגישה את היתרון היחסי של הסכם ז'נבה לעומת הצעות אחרות – גבול שניתן להגן עליו, לעומת, למשל תוכנית טראמפ, בה הגבול המוצע מפותל ומסובך ומקשה על שמירה עליו. כמו כן, מיותר לציין שלהסכם ז'נבה יש גם הסכמה של דמויות פלסטיניות בכירות בהנהגה, מה שלתוכנית טראמפ ותוכניות נוספות אין.
לאחר מכן, הקבוצה פגשה את ד"ר יובל בנזימן, מהתוכנית ליישוב סכסוכים באוניברסיטה העברית, איתו שוחחו על איך נראית חברה בסכסוך ועל כלים שיאפשרו לשני הצדדים להתקרב לפיוס. הסכסוך משפיע על החברה הישראלית והפלסטינית באופן די דומה – כאשר ממשיכים "לנהל" את הסכסוך, במקום להתקדם לעבר פתרון, פיוס נראה רחוק יותר ויותר. כדי להתקרב לפיוס וגם להסכם לפתרון הסכסוך, על שני הצדדים לדבר ולהבין טוב יותר את הנרטיבים, כל אחד של הצד השני, למצוא דרך משותפת לעצב עתיד יחדיו ולהתקדם אליו.
את המפגש סגר אשרף אל ערג'מי, השר הפלסטיני לשעבר ומראשי יוזמת ז'נבה, אשר הדגיש בפני הקבוצה: לפלסטינים ולישראלים יש אינטרס משותף להגיע להסכם שלום המבוסס על פתרון שתי המדינות, אבל לישראלים האינטרס דחוף אף יותר. בפתרון הסכסוך, הפלסטינים מבינים את הציביון הקיים במדינת ישראל, ומצידו הדגיש אשרף כי הפלסטינים, שרוצים חירות, כבוד ועצמאות, מאמינים עדיין, גם היום, שפתרון שתי המדינות הוא הדרך הטובה ביותר להגיע לשם. כאשר אחד המשתתפים בקבוצה שאל "האם ההנהגה הפלסטינית מסוגלת לשכנע בזה גם את הרחוב הפלסטיני?", הדגיש אל ערג'מי כי ההנהגה הפלסטינית ברמאללה היא פרטנר אמיתי לשלום. למרות שפתרון שתי המדינות הוא עדיין המועדף ביותר על הציבור הפלסטיני, כאשר יהיה אופק מדיני אמיתי לפתרון שתי המדינות ולמדינה פלסטינית עצמאית החיה בשלום לצד מדינת ישראל, תוכל ההנהגה לרתום גם את יתר העם לתמוך בהסכם, אבל ישראל צריכה להציג אופק ורצון אמיתי להגיע להסכם.
הקבוצה המגוונת הזו, עם משתתפות ומשתתפים מרקעים שונים ומגוונים בחברה הישראלית, תמשיך את הדרך בפרויקט, בהעמקה נוספת בסכסוך ובהיכרות עם המציאות בשטח, אך גם תפגוש קבוצה מקבילה פלסטינית כדי לדבר, להבין טוב יותר זה את זה וליצור תשתית שתוביל לעתיד משותף טוב יותר ופתרון לסכסוך.