רה”מ לשעבר אהוד אולמרט התארח במסגרת סמינר העשרה מדינית של יוזמת ז’נבה לעיתונאיות ועיתונאים מובילים ממגוון מערכות התקשורת בישראל, בסוף השבוע האחרון (17-18.2).
על סוגיית ירושלים במשא ומתן אמר: “הייתי בעבר שותף לסיסמאות המרוחות והשקריות על ‘ירושלים המאוחדת’. בגבולותיה כיום היא לא ירושלים – לא שועפאט, ג’בל מוכאבר, בית חנינא, עיסאוויה… אם בשכונות האלו הפלסטינים רוצים להגדיר את בירתם, הגיוני שכך יהיה.”
על המו”מ שניהל עם אבו מאזן אמר: “היינו קרובים להסכם. פתרון שתי המדינות הוא הדבר הנכון לישראל. בסוף תראו שייחתם פה הסכם וכך הוא ייראה, אין ברירה אחרת”.

בנוסף לשיחה עם רה”מ לשעבר, קבוצת העיתונאים פגשה גם בכיר לשעבר ברשות הפלסטינית ותושב עזה אשר נתן פרשנותו למצב הדברים ביחסי ישראל והפלסטינים: “בסוף יש רק שתי אפשרויות: מדינה אחת עם שוויון לכולם או שתי מדינות זו לצד זו. לישראלים האינטרס שהפתרון יהיה שתי מדינות”.
כמו כן, ד”ר מאיה דה פריס מהמחלקה לתקשורת ועיתונאות מהאוניברסיטה העברית הרצתה בפני הקבוצה יחד עם אחת מתלמידות המחקר שלה על זירת הרשתות החברתיות בסכסוך הישראלי-פלסטיני, וכן על השימוש שנעשה ב-TikTok על ידי הדור הצעיר הפלסטיני בזמן ההסלמה במאי 2021. עיתונאים\ות שירצו לדעת יותר על המתרחש בצד השני, צריכים לפנות גם לזירות האלו.
לאחר מכן, שוחחה הקבוצה עם ניבין סנדוקה, פעילה חברתית פלסטינית ממזרח ירושלים, אשר דיברה על מאמצי החברה האזרחית הפלסטינית המקדמת את פתרון שתי המדינות, שלום ושוויון, וכמו כן סיפרה על הקשיים של תושבי מזרח ירושלים הפלסטינים במציאות חברתית ופוליטית בלתי אפשרית, בה הם אינם אזרחי ישראל, אך גם לא נמצאים תחת הרשות הפלסטינית. למחרת, יצאה הקבוצה לסיור של “עיר עמים” במזרח ירושלים, במוקדי העימות במטרה לראות את המציאות הנוכחית אך גם ראו במו עיניהם את האפשרות לפתרון בעיר, וכיצד העיר תוכל להיות בירתה של שתי מדינות.
יוזמת ז’נבה עובדת עם מובילי דעת קהל במטרה לקדם את השיח הציבורי על הסכסוך הישראלי-פלסטיני ואת הצורך בפתרון מדיני.
