למה אנחנו לא יכולים להגיע לשלום כבר מחר בבוקר?
בשאלה הזו, בין היתר, עסקו ביום שישי, 26.11, קבוצה של 17 צעירות וצעירים מרחבי הארץ ממגוון תחומי עיסוק ורקעים אישיים, במסגרת תוכנית הפיוס למנהיגות צעירה.
את היום העמוס בדיונים סוערים פתח גדי בלטיאנסקי, מנכ”ל יוזמת ז’נבה, שדיבר על פתרון שתי המדינות והטענה כי ‘אין פרטנר’. בירידה לשורש הטיעון, סיפר כי זו טענה ששובשה, אומצה על ידי המתנגדים להסכם וחלחלה לדעת הקהל. לפתרון שתי המדינות יש פרטנר פלסטיני וגם במשאים ומתנים קודמים היה נראה שניתן להגיע להסכם.
לאחר מכן, ד”ר רוני פורת הסבירה כיצד חסמים פסיכולוגיים קבוצתיים יכולים למנוע משני הצדדים להגיע להתקדמות בסכסוך, ושכדי להגיע לשלום ולפיוס אנחנו צריכים להיות מודעים לחסמים האלו ולהכיר טוב יותר את הצד השני והנרטיב שלו. למשל, סגר שנערך בקרב ישראלים ופלסטינים מהגדה, הראה שכל אחד מהצדדים טען כי הגנה עצמית היא המניע לירי על הצד השני. התעלות מעל נקודת המבט הקבוצתית והיכרות טובה יותר עם טיעוני הצד השני, היא צעד משמעותי להתקדם בו, בדרך לשלום ופיוס.
משתתפי תוכנית הפיוס למנהיגות צעירה.
כדי להתחיל בלהכיר את הצד השני, פגשה הקבוצה את השר הפלסטיני לשעבר אשרף אל ערג’מי, מראשי יוזמת ז’נבה, שניתח את המצב המדיני ואת דעת הקהל הפלסטינית, התומכת בפתרון שתי המדינות גם כיום.
עם הכלים שלקחה הקבוצה מהמפגש, תמשיך לסיור דו-נרטיבי במזרח ירושלים ולאחר מכן למפגש עם קבוצת מנהיגות צעירה פלסטינית ברמאללה.
אשרף אל ערג’מי בשיחה עם המשתתפים.