במסגרת תכנית ההעשרה המדינית לעיתונאים ומעצבי דעת קהל, פגשנו את המשתתפות והמשתתפים למפגש ראשון ב-8.7 בתל אביב בנושא ניתוח עמדות הציבור הישראלי והפלסטיני לגבי פתרון שתי-המדינות. במפגש הוצגו נתונים חדשים ומעניינים אודות מצב דעת הקהל בשני העמים, נכון להיום.
מנכ”ל יוזמת ז’נבה, גדי בלטיאנסקי, הציג את היוזמה וניתוח עמדות הציבור הישראלי כלפי פתרון-שתי המדינות, על בסיסו של סקר שנערך על ידי גיאוקרטוגרפיה במאי 2021. בסקר עולה כי רוב הציבור הישראלי תומך בפתרון שתי המדינות.

מתוך סקר גיאוקרטוגרפיה, מאי 2021, שנערך עבור יוזמת ז’נבה.
הנימוקים הבולטים לתמיכה בפתרון שתי-המדינות הם מעשיות הפתרון כדרך טובה ביותר להשיג שלום, וכפתרון הטוב ביותר על מנת לשמור על ישראל מדינה יהודית ודמוקרטית. עם זאת, 50% מהישראלים לא מאמינים כי הסכסוך ייפתר בעתיד הנראה לעין.
ד”ר חליל שקאקי, מנהל המרכז הפלסטיני לחקר סקרים ומדיניות ברמאללה, הציג למשתתפים במפגש ניתוח של עמדות הציבור הפלסטיני כלפי פתרון שתי-המדינות וכלפי עניינים פנים-פלסטיניים נוספים, בין היתר בעקבות עימותי מבצע “שומר החומות” בין ישראל לחמאס בעזה. ד”ר שקאקי הראה כי דעת הקהל הפלסטינית כלפי חמאס התחזקה משמעותית על פני הרשות הפלסטינית בשל אירועי הלחימה, בהם הציבור הפלסטיני סבור כי חמאס ניצח.בנוסף, חלה עלייה בתמיכה הציבורית בהתנגדות חמושה אל מול ישראל. עם זאת, הממצאים הראו כי התמיכה בפתרון שתי-המדינות נותרה רווחת בקרב רוב הפלסטינים וכי כחמישית מהנשאלים העידו על אופטימיות אל מול הקמת הממשלה החדשה בישראל.
לבסוף, הרצתה ד”ר רוני פורת, מומחית לפסיכולוגיה פוליטית ופתרון סכסוכים מהאוניברסיטה העברית, על חסמים פסיכולוגים בדרך לשינוי עמדות הציבור בשני הצדדים. תכנית ההעשרה המדינית למובילי דעת-קהל ועיתונאים נועדה על מנת לחשוף את המשתתפים, ודרכם גם את הציבור הישראלי, למה שקורה בפוליטיקה, בחברה ובהלכי הרוח בצד הפלסטיני ולהאיר את הנושא בתוך סדר היום התקשורתי בישראל. במהלך חודש אוגוסט, צפויים המשתתפים בתכנית לקיים סדרת פגישות ברמאללה עם עיתונאים ודמויות בכירות ברשות הפלסטינית.