2020 היתה שנה מאתגרת, אבל כדאי לזכור שבמהלכה נגוזה תוכנית הסיפוח, מתוכנית טראמפ נותר רק עיקרון שתי המדינות והמושג "שלום" חזר לסדר היום.
רגע לפני שמתחילים את 2021, אנחנו מביאים בפניכם שלוש חדשות טובות על 2020 ומזמינים אתכם להצטרף אלינו ולקחת חלק בעשיה.
1. מה באמת נשאר מעסקת המאה?
|
טראמפ ואנשיו הבטיחו לנו תכנית שתהיה שונה מכל קודמותיה ותמציא את גלגל הפתרון החדש לסכסוך. אחרי שנים של עבודה, חיפושי סחור סחור אחרי נוסחאות קסם וביקורת על כל היוזמות הקודמות, הם פרסמו השנה את תכניתם. ומה היה במרכזה: פתרון שתי המדינות, הקמת מדינה פלסטינית על רוב שטחי הגדה המערבית, כל רצועת עזה ופרוזדור המחבר בין שתיהן, חילופי שטחים עם ישראל והקמת הבירה הפלסטינית בשטח שישראל סיפחה לירושלים.
נשמע מוכר? כנראה שאפילו הממשל הכי ימני שהיה אי פעם בבית הלבן, שגיבש את התכנית יחד עם נתניהו ויועציו, הגיע למסקנה שאין פתרון אחר זולת מה שכולנו מכירים. כהיענות לגחמות הימין הקיצוני, הממשל שילב בתכנית מרכיבים שהפכו אותה לבלתי אפשרית ומופרכת בעליל – כמו השארת מובלעות של התנחלויות מבודדות, קטיעת רצף פלסטיני, שליטה ישראלית על מעבר הגבול בין עזה למצרים ועוד. בכך גזר את דין התכנית – להיזרק לפח האשפה של ההסטוריה.
המתנחלים ותומכיהם חשבו שכל מה שיישאר מהתכנית יהיה הסיפוח ועקרון שתי המדינות יישכח. קרה ההיפך. פעלנו רבות, יחד עם אחרים, כדי שזה מה שיקרה. פגישות ותדרוכים למקבלי החלטות בארץ ובחו"ל, קמפיינים, סמינרים, סדנאות, סיורים לשטח היו רק חלק מהתגובה שלנו לתכנית האמריקאית. טראמפ ותכניתו יורדים מהבמה, אנחנו והפתרון שלנו נשארים.
2. "הסיפוח" – זוכרים?
|
בתחילת השנה הודיע נתניהו חגיגית בבית הלבן על אירוע היסטורי שלא היה כמותו, דוברו התחייב שהממשלה "תאשר את הריבונות ביום ראשון", והמתנחלים רקדו וצהלו. בסוף השנה, טראמפ כבר עוזב את הבית הלבן, שלטון נתניהו בסכנה וישראל לא סיפחה אפילו מרפסת אחת מההתנחלויות.
מחנה השלום נאבק, העולם התנגד, מדינות ערב עזרו בסיכול התכנית – וסיוט הסיפוח נגוז. המתנחלים ואיתם כל הישראלים צריכים להבין: אם בתקופת טראמפ – נתניהו לא ניתן היה לספח אפילו התנחלות אחת, חייבים לזנוח את רעיון העיוועים הזה. יצהר, איתמר ותפוח אינן חלק ממדינת ישראל וגם לא יהיו. לצד המשך המאבק בסיפוח הזוחל בשטח, מותר להתברך: ב-2020 נקבר רעיון הסיפוח הרשמי.
במסגרת המאבק שלנו נגד הסיפוח פגשנו נבחרי ציבור, ערכנו קמפיין תקשורתי, שכלל מודעות בעיתונות הכתובה וסרטוני רשת בהשתתפות דב נבון, יוסי מרשק וצחי גראד, עם חשיפה של כמיליון איש, הובלנו קואליציה של למעלה מ- 20 ארגונים ישראלים ופלסטינים בפעילויות מתואמות ומשולבות, ותידרכנו עשרות מקבלי החלטות ודיפלומטיים מרחבי העולם. בסוף, יחד עם אחרים, ניצחנו.
3. ממשיכים לדבר עם השכנים, למרות הקורונה
|
נכון, היה מתאגר. התחלואה בישראל ובשטחי הרשות הפלסטינית מנעו פעמים רבות מפגשים פיזיים. אבל, הקורונה גם קירבה בין אנשים. פתאום, לכולנו היה אויב משותף שאינו מבחין בין ישראלים לפלסטינים. פתאום, סגר הפך למשהו מוכר גם בצד הישראלי של הקו הירוק. פתאום התברר כי תיאום ושיתוף פעולה עוזרים לשני הצדדים להתגבר על בעיות קיומיות.
הצלחנו לקיים עשרות רבות של מפגשים, רובם באמצעות הזום, בהשתתפות מאות רבות של ישראלים ופלסטינים, חלקם בעלי השפעה
רבה על החברה שלהם. בין מאות המשתתפים היו עיתונאים ובלוגרים, יוצרים, נציגי השלטון המקומי, נשים מובילות ומנהיגים צעירים. מבעד למסכות, הצלחנו לדבר האחד עם השניה, ובעיקר להקשיב זה לזו. ההידברות, ההבנה שאפשר, חשוב ודחוף לפתור את הסכסוך, והנחישות להמשיך במאבק לשלום ליוו אותנו גם בימי קורונה.
ואם ב-2020 הצלחנו להמשיך בפעילות ולגייס תומכים רבים חדשים, רק תתארו לכם מה אפשר יהיה לעשות ב-2021 בעזרתכם/ן.