אמש (8.12) נערך מפגש לעיתונאים עם בכיר לשעבר שמתגורר בעזה, במסגרת תוכנית העשרה מדינית לאנשי ונשות תקשורת של יוזמת ז’נבה. המפגש עסק במציאות כיום ברצועה על רקע משבר הקורונה ובמהלכו דיבר הגורם על התחלואה הגבוהה, המצב הכלכלי החמור, הפיוס הפנים פלסטיני והתהליך המדיני.
עליה בתחלואה: מתקרבים לקו האדום
“במאי היה המקרה הראשון של הקורונה וזה התפשט עד שהגיע לשיא לפני כחודש וחצי. בימים האחרונים אנחנו מתקרבים ל-1,000 אנשים חדשים שנדבקו ביום. זה נגרם משתי סיבות – אנשים לא שומרים והרצועה היא מהמקומות הדחוסים ביותר. המצב הזה יכול להמית אסון על הרצועה”. אמר והוסיף “בעזה יש היום רק בית חולים אחד שיכול לקלוט חולי קורונה -בית החולים האירופי, שמכיל 200 מיטות, שאפשר לקלוט בהן חולים קשים. כיום יש כבר 172 חולים מחוברים למכונות חמצן בטיפול נמרץ. אנחנו מתקרבים לקו האדום.”
אמש דווח כי משרד הפנים בעזה הודיע על סגר שיחל ביום חמישי הקרוב מ- 18:30 בערב ועד השעה 07:00 בבוקר יום ראשון, כמו כן יסגרו שווקים וחופי הים ויאסר המעבר בין המחוזות.
המשבר הכלכלי ממשיך להחריף
לצד העליה בתחלואה נרשמת גם החרפה במצב הכלכלי, שלדברי אותו גורם, הגיע בשנתיים האחרונות לשפל. “מצב האבטלה מגיע ליותר מ- 60 אחוז בעיקר בקרב הצעירים”. אמר בשיחה עם הכתבים. “עזה מתקיימת היום על האנשים שהם פקידים ברש”פ, שעבדו קודם ברש”פ וגם האנשים שעובדים אצל חמאס שמספרם מגיע ליותר מ- 40 אלף איש. וגם מהעזרה של אונר”א, של הקהילה הבינלאומית ובעיקר קטאר שמכניסה מדי חודש כ- 30 מיליון דולר, שמחולקים לנזקקים”.
לדבריו, המצב הביא לקריסה של הרבה סוחרים, שחלקם הגיעו לבתי הסוהר בשל החובות שצברו. “בשנתיים האחרונות יותר מ- 140 אלף תיקים נפתחו לסוחרים שלא יכולים לשלם את הכסף שהתחייבו. המצב הכלכלי הזה הוא המצב החמור ביותר שעבר על עזה, לדעתי, יותר מ- 60 שנה.”
עוד הוסיף וציין בפני המשתתפים כי ” גם אנשים שמוצאים עבודה מקבלים הכנסה שלא מגיעה ל- 1,000 ₪ בחודש. רופא שלומד באוניברסיטה 7 שנים ומתחיל לעבוד אחרי שנה או שנתיים של התמחות עובד ב-1000 שקל בחודש. המצב הזה לוחץ על כל הצדדים ברצועת עזה וגורם לייאוש אצל רוב האנשים שגרים ברצועת עזה.”
פיוס פלסטיני והתהליך המדיני
בהתייחסו לפיוס הפנים פלסטיני אמר הגורם כי הפילוג הוא “מכה לאינטרס הלאומי הפלסטיני ולכל ניסיון להגיע לאפשרות של בניית מדינה פלסטינית בעתיד. אין אפשרות לכל תהליך מדיני אלא בהסכמה פלסטינית פנימית שיכולה להוביל למדיניות פלסטינית אחת ולחוק פלסטיני אחד.”
באשר להסכם עם ישראל אמר כי הדרך היחידה לפתור את הסכסוך הישראלי פלסטיני הוא בפתרון שתי מדינות. “בלי האופציה הזאת אנחנו נשמר את הסכסוך וזה לא יכול לשרת אף אחד. לפי דעתי, מה שיוזמת ז’נבה הציעה לפני 17 שנה, מה שהיה בהצעת קלינטון ובהצעה הערבית – וכל ההצעות שמדברות על שתי מדינות- הן האפשרות היחידה ואין לה תחליף. גם בצד הישראלי רוצים לשמור על מדינה יהודית ומדינה דמוקרטית – אי אפשר לשמור אותה ולהמשיך בכיבוש ובמצב הקיים.”
במענה לשאלה האם המצב כיום בעזה יכול להוביל להסלמה, השיב : “הורגלנו לצערי במשך שנים לכמה סבבים ברצועה וזה רק מביא ליותר אסונות וליותר כאבים לתושבי הרצועה. לכן אני לא חושב שיש מישהו ברצועה שרוצה את זה, אבל המצב הקיים הכלכלי והקורונה – יש אפשרות כזאת. אם המצב הזה ימשך ואם הלחץ ימשך יכול להיות שזה יגרום להדרדרות”.