“או יוזמת ז’נבה או שפיכות דמים”

“בתמצית, הברירה הניצבת בפני ישראל היא: הסכם ישראלי-פלסטיני במתווה הבנות ז’נבה – או המשך שפיכות הדמים. מעשי הדמים ההדדיים המתרחשים בימים אלה הם רק קדימון למה שצופן לנו העתיד. הנה אתגר לפרופ’ שלמה אבנרי, לארי שביט, לבן-דרור ימיני וליתר חובבי החד-צדדיות וחסידי “ניהול הסכסוך”: הבה ניקח סיכון – תציג ישראל את מתווה הבנות ז’נבה כהצעת הסכם לפלסטינים, ונראה את תגובתם”. למאמר המלא של יאיר ינוב, חבר המועצה הציבורית, שפורסם ב”על צד שמאל”:

או ז’נבה או שפיכות דמים

מאת: יאיר ינוב

הגורמים הקובעים שלנו אינם מוכנים לקבל את ההכרעות הנדרשות כדי להגיע להסכם, אפילו במחיר הוויתור על השלום, בתקוות שווא שהפלסטינים יכנעו.

בתמצית, הברירה הניצבת בפני ישראל היא: הסכם ישראלי-פלסטיני במתווה הבנות ז’נבה – או המשך שפיכות הדמים. מעשי הדמים ההדדיים המתרחשים בימים אלה הם רק קדימון למה שצופן לנו העתיד.

זוכרים את התמונה של אהוד ברק בקמפ-דיוויד, דוחף את ערפאת בכוח בכניסה לבניין? בכך סימל ודגם את הדרך שבה ישראל הבינה כיצד יש לממש את “שאיפתה הכנה” לשלום ולפיוס. במילה אחת: בכוח. במשך כל השנים הללו, הפילוסופיה הכוחנית היא שהדריכה – ומדריכה – את ממשלות ישראל, ללא כל תלות בשאלת המפלגה המנהיגה. הסגידה של רוב החברה הישראלית לכוח חלחלה לעומק התודעה, והבשילה בהכרה המעוותת שגם שלום ניתן להשיג רק בכוח.

כדי להימנע מהבחירה במתווה הבנות ז’נבה ולהבטיח את המשך השליטה בגדה המערבית, בחר שרון לפנות את ההתנחלויות ברצועת עזה ללא הסכם עם הרשות הפלסטינית, ותוך הגשת הרצועה על מגש לשליטתו של החמאס. צעד “גאוני” זה נועד ללכוד 2 ציפורים במהלך אחד: לפלג ולקעקע את הנהגת הציבור הפלסטיני, ולהבטיח שזה יהיה הפינוי האחרון.

יוזמת גנבהנרקמה כאן אגדה שלפיה ברק ואולמרט “הגישו לפלסטינים הצעות נדיבות”, והפלסטינים דחו אותן. כמה שזה הולם את התפיסה הכוחנית הישראלית! לא מנהלים משא-ומתן תוך כיבוד הדדי של עמדות 2 השותפים לתהליך כדי להגיע לתוצאה מוסכמת ששני הצדדים יוכלו לחיות אתה, אלא מגישים הצעת אולטימאטום, בבחינת Take it or leave it. כך נהג ברק, ואולמרט – להזכירכם – סיפר בעצמו שכאשר אבו מאזן ביקש לקבל ממנו את הצעתו על מפה. כדי שיוכל לשקול אותה עם חבריו, נענה כי יקבל את המפה רק לאחר שיאשר מראש את הסכמתו להצעה. ולכך הודבק התואר “הצעות נדיבות”.

מדי פעם מעלים אישים וגורמים שונים את הפתרון החד-צדדי כפתרון מעשי וכדרך ל”ניהול הסכסוך” (לעומת הסכם), מאחר ו”אין פרטנר”. זו מילה נוספת שעוטפים בה את הכוחנות. אנחנו נחליט. אנחנו נקבע, ו”ניקח את גורלנו בידינו”. כל ההצעות הללו נובעות מכך שהצד הפלסטיני, החלש והמושפל, אינו מגלה נכונות להיכנע ולקבל תכתיב ישראלי. עמדותיו ותביעותיו מתוארות כקיצוניות ובלתי מתפשרות, כי אינן נכנעות לתכתיבים. ואילו הגורמים הקובעים שלנו אינם מוכנים לקבל את ההכרעות הנדרשות כדי להגיע להסכם, אפילו במחיר הוויתור על השלום. כל זאת, בתקוות השווא שסופם של הפלסטינים להיכנע.

מספרים לנו כי ללא זכות השיבה לא יהיו הפלסטינים מוכנים להסכם. והנה, הבנות ז’נבה הושגו כאשר הפלסטינים לא נאלצו להכריז על וויתור על זכות השיבה, אולם הגיעו להבנה סבירה בדבר קליטה מוגבלת של פליטים פלסטיניים בישראל, בכפוף להסכמה ישראלית. שני הצדדים הצליחו להתוות גבולות מוסכמים בין ישראל לבין פלסטין, למרות הקשיים שנגרמו על-ידי ההתנחלויות הישראליות. הצדדים קבעו כי מכירים בפלסטין ובישראל כבתים הלאומיים של עמיהם. הבנות ז’נבה כללו סופיות לסכסוך עם השגת ההסכם.

ועוד עניין. הציפייה שכוחות מחוץ לישראל יכפו עלינו ועל הפלסטינים פתרון כפוי הינה אשליה. העולם טרוד במיליון עניינים אחרים, ואנחנו נמאסנו עליו; בחזקת “אתם רוצים להיות שקועים בקטטות שלכם? שיבושם לכם! תשברו את הראש בעצמכם”. לכן, מוטב שלא נחיה עם תקוות שווא שיבוא המשיח על חמור לבן ויושיענו.

הנה אתגר לפרופ’ שלמה אבנרי, לארי שביט, לבן-דרור ימיני וליתר חובבי החד-צדדיות וחסידי “ניהול הסכסוך”: הבה ניקח סיכון – תציג ישראל את מתווה הבנות ז’נבה כהצעת הסכם לפלסטינים, ונראה את תגובתם.

 

עוד פוסטים

לשתף:

פוסטים נוספים

השובך: בית גידול לשלום

בסוף השבוע של 12-13 באפריל, הגיעו 18 משתתפים מהתנועה הבוגרת של החלוץ, אנשי חינוך ועשייה פוליטית בעבר או בהווה, לסדרת הרצאות ושיחות שעסקו בסכסוך ובפתרון מדיני, ובמחויבות ובאחריות תנועת החלוץ לפעול בנושא. שיתוף הפעולה בין יוזמת ז’נבה לתנועה קיבל את הכותרת – “השובך: בית גידול חלוצי לשלום ישראלי-פלסטיני”, ומהווה את ראשיתו של שיתוף פעולה בינינו.

קרא עוד »

קואליציית שתי המדינות בעוטף עזה

ב-11 באפריל יצאו משתתפי קואליציית שתי המדינות בהובלת יוזמת ז’נבה לסיור בעוטף עזה – הסיור החל בתצפית משדרות על עזה, המשיך לביקור באתר ההנצחה של קורבנות פסטיבל הנובה בחניון רעים, ולמפגש עם תושבות ניר עוז ונתיב העשרה שחלקו עימנו את התמודדותן ותפישותיהן על רקע אירועי שבעה באוקטובר, ואף את פועלן למען הסכם שלום – למרות ובגלל אותם אירועים. בסיור השתתפו נציגי ארגונים רבים החברים בקואליציית שתי המדינות וחיזקו את חשיבות החתירה המשותפת שלנו אל עבר פתרון שתי המדינות.

קרא עוד »

דיאלוג משותף

ב-8 באפריל הגיעו 20 נשים למפגש דיאלוג וסעודת איפטאר במושבה הגרמנית, חיפה, בהשתתפות שתי קבוצות מהתוכנית למנהיגות נשית: קבוצה אחת של נשים מהחברה הערבית בישראל וקבוצה שנייה של נשים יהודיות ישראליות. דיברנו על החשיבות של שותפות יהודית ערבית בעת הזו, על פיוס ישראלי-פלסטיני ועל היכולת שלנו לפעול ביחד בעבור פתרון מדיני.

קרא עוד »

מסיירות בקו התפר

ב-29 במרץ יצאה קבוצה דוברת רוסית מפרויקט המנהיגות הנשית, לבחון דרך הרגליים את ירושלים כאחת מסוגיות הליבה של הסכסוך.
הקבוצה סיירה על קו התפר שבין מזרח ומערב ירושלים ונגענו בסוגיות מדיניות, אזרחיות, היסטוריות ודנו בעתידה של ירושלים במסגרת הסכם.

קרא עוד »

סדנת משפיעניות דוברות רוסית

ב-13 במרץ, הצטרפה אלינו קבוצה של 20 ישראליות מהקהילה דוברת הרוסית בישראל, ברובן משפיעניות מדיה חברתית ועיתונאיות, לסדנת היכרות בנושא הסכסוך ופתרון שתי המדינות. הן למדו על הפתרונות לבעיות הליבה עם גדי בלטיאנסקי, ולאחר מכן השתתפו בדיון על מעורבות והשפעה אזורית עם חברת הכנסת לשעבר והמומחית למזרח התיכון קסניה סבטלובה.

קרא עוד »

שלחו לנו הודעה

תפריט נגישות

תוכנית טראמפ

מרץ 22, 2020

תוכנית טראמפ, הידועה גם בשמה “עסקת המאה”, היא תוכנית ליישוב הסכסוך הישראלי – פלסטיני. לצד מתן דגש לנושא הכלכלי, עיקר התכנית הוא מימוש פתרון שתי המדינות, ישראל ופלסטין, מתוך אימוץ מובהק של הנרטיב הישראלי, המקנה עדיפות עליונה לעמדות הישראליות בסוגיות של ביטחון, ירושלים, התנחלויות ופליטים. בעוד ראש ממשלת ישראל הצהיר על נכונותו לקיים מו”מ על בסיס היוזמה, הפלסטינים סירבו לכך בטענה כי עקרונות התכנית נוגדים את החוק הבינלאומי והסכמים קודמים. התכנית, וסעיף הסיפוח החד צדדי של ההתנחלויות על ידי ישראל, ירדו מהפרק עם כינון הסכם נורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות והפסדו של הנשיא טראמפ בבחירות.

הסכמי אוסלו

מרץ 22, 1993

הסכמי אוסלו – הסכמים שנחתמו ב-1993 ו-1995 בין ישראל לאש”ף, על יד ראש הממשלה יצחק רבין ויו”ר אשף יאסר ערפאת, הכוללים הכרה הדדית, הקמת רשות פלסטינית והסכמה לפתוח במו”מ על הסכם קבע ב-1999. במהלך תקופת שלטון נתניהו בין השנים 1996-1999 נחתמו הסכם חברון והסכם וואי, כחלק מהסכמי אוסלו, אך לא נפתח מו”מ להשגת הסכם שלום.

מלחמת העצמאות

מרץ 6, 1948

מלחמת העצמאות, שפרצה עם הכרזת העצמאות של מדינת ישראל, סימנה את גבולותיה של המדינה החדשה שאך הוקמה. בהסכם שביתת הנשק שנחתם בהסכמי רודוס שורטט הקו הירוק, שהפך בפועל לגבולה של מדינת ישראל ומאז מוכר על ידי העולם כגבול הבינלאומי שלה.

מלחמת ששת הימים

מרץ 22, 1967

מלחמת ששת הימים הובילה לכיבוש יהודה ושומרון ומזרח ירושלים שמצויים מאז תחת שליטה ישראלית. גם רצועת עזה נכבשה מהמצרים והייתה תחת שליטה ישראלית מלאה עד לתוכנית ההתנתקות ב- 2005. תוצאות המלחמה אפשרו בניית התנחלויות יהודיות בשטחים שנכבשו שהביאו לערבוב אוכלוסיות בין שני העמים.

תוכנית אלון

מרץ 23, 1967

תוכנית אלון – תוכנית מדינית שניסח שר העבודה דאז יגאל אלון ופורסמה כחודש ימים לאחר מלחמת ששת הימים. התוכנית, הציעה הסדר על בסיס הקו הירוק, לפיו השטחים שכבשה ישראל יחולקו בינה לבין ישות אוטונומית בשליטה פלסטינית ביהודה, שומרון ועזה, ויצירת רצועת מעבר בין חבלי ארץ אלו, אשר תאפשר קשר של האוכלוסייה בין שני החלקים ומעבר חופשי מהגדה לנמל בעזה. התוכנית לא התקבלה על ידי ממשלת ישראל אך היוותה בסיס לתכניות ליישוב יהודים בחלק מהשטחים המוחזקים.

שתי מדינות לשני עמים

מרץ 22, 1972

“שתי מדינות לשני עמים” – בשנת 1972 פרסם אריה (לובה) אליאב, מי שהיה מזכ”ל מפלגת העבודה, את ספרו “ארץ הצבי” בו טבע לראשונה את המונח “שתי מדינות לשני עמים”. בספר, שמשרטט את תולדות המאבק על א”י מאז המאה ה- 19 ועד מלחמת ששת הימים, הציג אליאב הציע חזון של שתי מדינות, החיות זו בצד זו בשלום, ופועלות בשיתוף פעולה כלכלי, מסחרי, תרבותי ומדעי.

קולות ראשונים באש"ף בעד פתרון שתי המדינות

מרץ 22, 1973

קולות ראשונים באש”ף בעד פתרון שתי המדינות – סעיד חמאמי, חבר המועצה הלאומית הפלסטינית, שנבחר להיות נציג אש”ף בלונדון החל לקדם הידברות פלסטינית- ישראלית על בסיס פתרון של שתי מדינות לשני עמים. ב- 1977 הצהיר חמאמי כי “אש”ף מוכן להכיר בישראל תמורת פינוי גמור של הגדה המערבית ורצועת עזה והוא מוכן לדו-שיח על בסיס של הכרה הדדית”.

תוכנית האוטונומיה של מנחם בגין

מרץ 22, 1978

תוכנית האוטונומיה של מנחם בגין – תוכנית למתן אוטונומיה מנהלית לתושביה הפלסטינים של יהודה, שומרון ועזה. התוכנית, שנוסחה על רקע שיחות השלום בין ישראל למצרים נועדה לאפשר קיום ישות פלסטינית עצמאית שהיא פחות ממדינה. ללא התערבות ישראל. בפועל ישראל החליטה לא לקדם את התוכנית והיא ירדה מהפרק עם קבלת חוק ירושלים ב- 1980 האוסר על העברת סמכויות בעיר כולל בשטחים שנכבשו ב-67 לגורם אחר חוץ מישראל.

לאחר פרוץ האינתיפאדה הראשונה

מרץ 22, 1988

כשנה לאחר פרוץ האינתיפאדה הראשונה, ונוכח הודעת מלך ירדן על ניתוק הזיקה בינה לבין הגדה המערבית, הודיע אש”ף לראשונה על הכרה בעקרון שתי המדינות והכירה בזכות ישראל להתקיים. בעקבות ההצהרה, פתחה ארה”ב בדיאלוג רשמי עם אש”ף אשר מאז דבק בעקרון פתרון שתי המדינות.

ועידת קמפ דייוויד לשלום במזרח התיכון

מרץ 22, 2000

ועידת קמפ דייוויד לשלום במזרח התיכון, נערכה בשנת 2000 בראשות נשיא ארה”ב ביל קלינטון, ראש הממשלה אהוד ברק ויו”ר אש”ף, יאסר ערפאת. במהלך הוועידה הושגה התקדמות רבה בסוגיות כמו גבולות, ירושלים וסידורי ביטחון אך הצדדים לא הצליחו להגיע להסכם כולל.

יוזמת קרי

מרץ 22, 2014

יוזמת קרי, מו”מ בהובלת מזכיר המדינה האמריקאי ג’ון קרי, במסגרתו הסכים עקרונית ראש הממשלה נתניהו להקמת מדינה פלסטינית על בסיס גבולות 67, ואילו ישראל קיבלה חבילת ערבויות מארה”ב הנוגעות לביטחונה. בשיחות נרשמה גם התקדמות בסוגיית הפליטים אך שני הצדדים לא הגיעו להסכמה, ולו עקרונית, בסוגיית ירושלים והשיחות הופסקו ללא הסכם.

ועידת טאבה

מרץ 22, 2001

ועידת טאבה – מפגש של צוותי המו”מ של הצדדים, אשר במהלכו הושגה התקדמות נוספת בדיונים, כולל בסוגיית הפליטים, אך נוכח הסמיכות לבחירות בישראל לא השתתפו במפגש שני המנהיגים ברק וערפאת והשיחות לא נמשכו לאחר הבחירות, בהן הפסיד ברק.

יוזמת השלום הערבית

מרץ 22, 2002

יוזמת השלום הערבית, שנודעה תחילה כיוזמת השלום הסעודית, היא תוכנית מדינית שהניח יורש העצר של ערב הסעודית, עבדאללה בן עבד אל עזיז, בפסגת הליגה הערבית ב- 2002. היוזמה קראה לסיום הסכסוך הישראלי פלסטיני, לנסיגה ישראלית מהשטחים ולהקמת מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים. בתמורה, ינרמלו כל מדינות ערב את יחסיהן עם ישראל. היוזמה אומצה על ידי חברות הליגה והפכה ליוזמה הערבית אושרה גם על ידי ליגת המדינות המוסלמיות.

מפת הדרכים

מרץ 25, 2002

מפת הדרכים – תכנית מדינית לפתרון הסכסוך שהוצגה על ידי נשיא ארה”ב ג’ורג’ בוש, ואשר התבססה על פתרון שתי המדינות, הכרה הדדית בזכות שני העמים למדינה, הקפאת הבניה בהתנחלויות וסיום הכיבוש שהחל ב-1967. הרשות הפלסטינית קיבלה את התוכנית, אך ממשלת ישראל הציגה 14 הסתייגויות ממנה.

יוזמת ז'נבה

מרץ 22, 2003

יוזמת ז’נבה נולדה עם הפסקתן של שיחות השלום בטאבה ב –2001. שר המשפטים הישראלי לשעבר יוסי ביילין ומזכ”ל אש”ף יאסר עבד רבו המשיכו לקיים שיחות במסלול לא רשמי במטרה לבחון האם ניתן להגיע להסכם קבע מפורט. במהלך כשנתיים של שיחות, אליהן הצטרפו מומחים ו אישי ציבור בולטים משני הצדדים ובהם שרים, חברי כנסת, בכירי מערכת הביטחון לשעבר, ראשי ערים, אנשי אקדמיה ורוח. בסופו של דבר, הושג מסמך מוסכם ומפורט הכולל פתרונות מלאים לכל הסוגיות שבמחלוקת לרבות הקמת מדינה פלסטינית מפורזת, שמירת גושי התנחלויות בידי ישראל, כינון שתי בירות בירושלים והסדר מלא לבעיית הפליטים, הסכמה על הכרה הדדית בזכות שני העמים למדינה לעצמאית והכרזה על קץ הסכסוך וסוף התביעות ההדדיות.

תוכנית ההתנתקות

מרץ 22, 2005

תוכנית ההתנתקות, שהוביל ראש הממשלה אריאל שרון ב- 2005, לפינוי תושבי ההתנחלויות ברצועת עזה והשגת כוחות צה”ל לגבול הקו הירוק באזור זה. במקביל פונו ארבע התנחלויות מבודדות בצפון השומרון.

ועידת אנאפוליס

מרץ 22, 2007

ועידת אנאפוליס התקיימה באנאפוליס, ארה”ב, בהשתתפות נציגי ישראל, אש”ף, הקוורטט- האיחוד האירופי, ארצות- הברית, האו”ם, רוסיה ונציגים ממרבית מדינות הליגה הערבית. מטרת הוועידה הייתה להניע מחדש את תהליך השלום, שקפא מאז 2001 , ולסלול את הדרך למשא-ומתן לקראת הסכם קבע ישראלי-פלסטיני. המו”מ שהתקיים לאחר הוועידה קירב מאד בין הצדדים והושגו בו הנבות בנושאי הקמת המדינה הפלסטינית וסידורי ביטחון, אך הוא נפסק עם התפטרותו של אולמרט ללא חתימה על הסכם.

נאום בר-אילן

מרץ 22, 2009

נאום בר-אילן הוא נאום שנשא ראש הממשלה בנימין נתניהו בשנת 2009 במרכז בגין- סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר אילן.
בנאום, בו פירט את חזונו המדיני בסוגיית הסכסוך הישראלי פלסטיני, הביע נתניהו לראשונה תמיכה עקרונית בהקמת מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל, בתנאי שזו תהיה מפורזת ושהפלסטינים יכירו בישראל כמדינת העם היהודי.

תוכנית החלוקה של האו"ם

מרץ 21, 1947

תוכנית החלוקה של האו”ם, היא תוכנית שהציעה ועדת אונסקו”פ של האו”ם ואושרה ברוב קולות בעצרת הכללית של האום בכ”ט בנובמבר 1947. התוכנית, הציעה את חלוקת ארץ ישראל ממערב לנהר לשלושה אזורים: מדינה יהודית דמוקרטית, מדינה ערבית דמוקרטית ושליטה בינלאומית ב-1% מהשטח שכולל את ירושלים ובית לחם. התוכנית אומצה על ידי הישוב היהודי בישראל ונדחתה על ידי ההנהגה הערבית בארץ.