פעילויות

דרך משותפת: 30 נשים בכירות ישראליות ופלסטיניות במפגש ברמאללה

רגע של תקווה: סמינר ל-20 צעירות וצעירים ישראלים ופלסטינים
ב-3-4 באוגוסט ערכנו סמינר דו יומי במסגרת פרויקט הפיוס למנהיגות צעירה, עם 20 צעירות וצעירים ישראלים, חרדים, דתיים וחילונים מכל רחבי הארץ, ופלסטינים מכל רחבי הגדה המערבית.
הסמינר נפתח בשיחה עם תא”ל (במיל’) ישראלה אורון, מראשות יוזמת ז’נבה. היא פתחה בסקירה על סוגיות הליבה בסכסוך וכיצד באו לידי ביטוי הן בסבבי מו”מ רשמיים, והן בפתרונות המוצעים במודל הסכם ז’נבה. ישראלה ענתה, לשאלת אחד מהמשתתפים הישראלים, מדוע לא הגענו עד היום לפתרון המיוחל, וציינה כי מחיר הפשרה דורש מנהיגות אמיצה ומספיק ניסיונות להגיע להסכם. כאשר אלו חסרים בשני הצדדים, אנו מוצאים עצמנו במציאות ספירלית בלתי נגמרת של סכסוך מדמם. לאחר מכן, שוחחה הקבוצה על הנושא גם עם בכיר פלסטיני אשר לקח חלק בסבבי המו”מ השונים, והוא הדגיש בדבר, בעיקר למשתתפות והמשתתפים בצד הישראלי, את הזווית הפלסטינית והנרטיב כלפי הסכסוך, אל מול מתווה אפשרי עתידי במסגרת של פתרון שתי מדינות.
כמו כן, שוחחה הקבוצה עם רועי רביצקי לשיחה על הקשר בין דת וסכסוך, ושמעה את תפיסתו לגבי היכולת להיעזר במרכיבים הדתיים בשתי החברות על מנת לגבש ערכים משותפים שיוכלו להוביל להסכמות פוליטיות.
לאחר השיחות עם המומחים, התפנתה הקבוצה לשיח פנימי, בין המשתתפים, על הנושאים הרגישים והשנויים במחלוקת ביותר בסכסוך, בכל אחד מהצדדים: מתשלומים למשפחות אסירים ועד למעמד הפליטות הפלסטיני. בקבוצות נפרדות ובפורום מלא, פירקו המשתתפות והמשתתפים את הנושאים לגורמים, תוך ניסיון להבין את זווית הראייה והנרטיב של הצד השני תוך כדי, ובמטרה להבין כיצד נראים פתרונות מעשיים לאותן סוגיות. בדיון פורה, כנה ועם כוונות טובות, הצליחו המשתתפים להגיע יחד להבנות רחבות ולהרחיב את זווית הראייה שלהם אודות הצד השני ומניעיו.
למחרת, בין המשך השיחות הקבוצתיות והאישיות בין הישראלים והפלסטינים בקבוצה, פגשו מומחה פלסטיני לענייני מדיניות אשר סקר את סוגיית ירושלים בסכסוך, וכן את האפשרות להשתתפות פוליטית של תושבי העיר הפלסטינים, המהווים 40% מסך תושבי בירת ישראל בעקבות סיפוח מזרח העיר ושטחים הסמוכים לה ב-1967, שכן עם הייאוש המתלווה לחוסר באופק מדיני בין ישראל והפלסטינים, עולים יותר ויותר קולות הקוראים למדינה אחת שוויונית מהירדן לים, ובכך מעודדים גם השתתפות פוליטית של פלסטינים במסגרות הישראליות. פלסטינים תושבי מזרח ירושלים יכולים להצביע לעירייה, אך לא לכנסת, ולכן אנו עשויים לראות, גם אם לא בבחירות בסוף השנה הזו אלא בעתיד הלא-רחוק, השתתפות רחבה יותר של פלסטינים בירושלים שתביא לשינוי משמעותי לא רק בעיר, אלא גם בסכסוך כולו. בנוסף, שוחחו בהרחבה על ההיתכנות והאפשרויות השונות לחלוקת העיר לשתי בירות של שתי מדינות.
לקראת סיום, שוחחה הקבוצה גם עם ד”ר מיכל סליטרניק, מומחית למשפט חוקתי ובינלאומי, אשר סקרה את הקשר בין חוקי ההפיכה המשטרית והמהלכים הנוספים אשר הממשלה הנוכחית מבצעת, לבין הסכסוך, לרבות הדרכים בהן הממשלה מובילה למציאות של סיפוח דה-פקטו, ואת משמעויותיו. הקבוצה הפלסטינית הסתקרנה מאוד כיצד חוקים אלו ואחרים עשויים להשפיע על חייהם באופן ישיר, והישראליות והישראלים הבינו גם את הסכנה שבחוקים אלו לעתידם, אך גם את המשמעות המעשית של השליטה על עם אחר.
לאחר הפעילות, כתבה אחת המשתתפות, פעילת ימין מהדרום: “הגעתי סקפטית, אבל ההשתתפות בסמינר יוזמת ז’נבה הייתה אירוע מכונן מבחינתי. היום אני מסתכלת במשקפיים אחרות, מורכבות ומכילות יותר, על הדבר הגדול הזה שנקרא הסכסוך, והאנשים שמאחוריו. אני ממליצה דווקא לאנשים מהימין להגיע לשם, אבל כשאתם בוחרים ללכת תבואו עם ארגז כלים אחד – הקשבה. אל תחששו ללכת, אתם יכולים לחזור עם אותם דעות כפי שהלכתם אבל לראות בעיניים את המציאות המורכבת ולשים משקפיים קצת יותר פרגמטיות, זו מתנה קודם כל עבורכם.”
המשתתפות והמשתתפים יפעלו מכאן כדי להרחיב את מעגלי השיח על הסכסוך והשלכות היעדרו של כל אופק מדיני בין הצדדים, ויפעילו יחדיו לטובת מיזמים ודרכי פעולה אשר יקדמו פיוס, פתרון מדיני לסכסוך ושרטוט משותף של עתיד טוב יותר לשני העמים.

שותפות לדרך: 55 נשים מרחבי הארץ השתתפו במפגש דיאלוג
ביום שישי ה-28 ביולי קיימנו בחיפה מפגש דיאלוג מיוחד בין נשים, יהודיות-ישראליות ופלסטיניות אזרחיות ישראל, כחלק מתוכנית ההכשרה המדינית למנהיגות נשית של יוזמת ז’נבה, על מנת להוביל לשותפות יהודית-ערבית במאבק למען הסכם מדיני בסכסוך הישראלי-פלסטיני.
המשתתפות, יהודיות ופלסטיניות אזרחיות ישראל, מגיעות מכל רחבי ישראל ומתחומי עשייה מגוונים בהם הן מובילות ובולטות. לאחר התכנסות וזמן לא מועט שהוקדש להיכרות בין המשתתפות, פגשו לשיחה את ד”ר אמיר פאח’ורי, הסוציולוג הפוליטי, בשיחה על תיאוריות שינוי, המדיניות של ממשלת הימין וכיצד ניתן ליצור שותפות יהודית-ערבית בתוך ישראל, על מנת לייצר שינוי פוליטי ומדיני באמצעותה.
לאחר מכן, בדיונים בשולחנות עגולים, דנו המשתתפות בנרטיבים המניעים את מציאות חיינו כאן, שיח על זהות לאומית, דתית ואישית, החיבור למאבק למען הדמוקרטיה ונגד ההפיכה המשפטית, וכמובן, בראש ובראשונה – דרכי פעולה ממשיות, לשתף פעולה יחדיו על מנת לקדם פיוס ישראלי-פלסטיני, באמצעות שותפות יהודית-ערבית בתוך ישראל. באמצעות פעולה משותפת המבוססת על קריאה לשוויון, דמוקרטיה ותקווה לעתיד טוב יותר, יתחילו מעתה רבות מן המשתתפות לעבוד יחד על מנת לקדם שיח ציבורי ופוליטי שיוכל לייצר תקווה אמיתית לשלום, פיוס ודמוקרטיה.


25 צעירות וצעירים ישראלים ופלסטינים נפגשו ברמאללה
ביום שלישי ה-25 ביולי נפגשנו במשרדי יוזמת ז’נבה הפלסטינית ברמאללה עם 25 צעירות וצעירים מעוררי השראה מכל רחבי ישראל והגדה המערבית, ישראלים ופלסטינים, למפגש משותף במסגרת תוכנית הפיוס והמשא ומתן שלנו, למנהיגות צעירה.
המפגש נערך לאחר שהצעירות והצעירים משני הצדדים עברו בכל צד בנפרד מפגשי הכנה, שכללו סיורים, הרצאות ולמידה אודות הסכסוך והדרכים לפתור אותו. זאת, כדי להגיע מוכנים ומוכנות לשיח מורכב על נרטיבים.
במהלך המפגש, שוחחו המשתתפים והמשתתפות זה עם זו על מנת להכיר טוב יותר ברמה האישית, אך גם כדי לדון באופן מתודי על נושאי הליבה, ולנהל שיח שמבהיר מצד אחד מהם הקווים האדומים של כל צד, אך גם היכן שני הצדדים מעוניינים להיפגש באמצע, כדי להבטיח עתיד טוב יותר – העתיד שמגיע לאותם צעירים וצעירות.
על מנת לשוחח באופן מושכל על נושאי הליבה ולהבין טוב יותר את השיקולים של כל צד, שוחחה הקבוצה המגוונת עם תא”ל (במיל’) ישראלה אורון על סוגיית הגבולות והפתרון המוצע ביוזמת ז’נבה לסוגיית הפליטים, ועם עו”ד טליה ששון, גם כן מראשות יוזמת ז’נבה, על סוגיות ליבה נוספות וכן על הקשר המתהווה בין ההפיכה המשטרית בישראל לבין הסכסוך. את הפלסטיניות והפלסטינים בחדר, הנושא הזה עניין במיוחד, שכן עתיד הדמוקרטיה בישראל ישפיע רבות גם על עתידם. בנוסף, שוחחו גם עם מומחים פלסטינים על נושאים כמו דעת הקהל הפלסטינית, השלכות הכיבוש על הפלסטינים ועל סוגיות הליבה מזווית הראייה הפלסטינית.
במפגש בו כל צד עסק לא מעט במתרחש בצד השני, פוליטית, ציבורית ומדינית, למדו המשתתפות והמשתתפים כי בצד השני ישנו פרטנר לשיח אמיתי על עתיד טוב יותר לשני העמים, ושכעת נותר להעביר את המסר הזה הלאה בשתי החברות, עד שיחלחל גם למנהיגות עצמה.

בעקבות הלא סביר: למעלה מ-40 משתתפים בסיור בעוטף ירושלים עם ד”ר שאול אריאלי
ביום שישי, ה-21.7.2023, יצאנו יחד עם למעלה מ-40 משתתפות ומשתתפים לסיור מיוחד בעקבות תוכניות הבנייה הלא-סבירות של ישראל בהתנחלויות, בהדרכת אל”מ (במיל’) ד”ר שאול אריאלי, מראשי יוזמת ז’נבה.
הסיור החל בתצפית באתר נבי סמואל, בו שוחחה הקבוצה עם שאול אריאלי על הסוגייה המרחבית, על מנת להבין טוב יותר את הרציונל הישראלי בשטח, החל בסיפוח מזרח ירושלים ו-28 כפרים הסמוכים לה ב-1967, ועד לתוכניות הבנייה בימינו אשר נועדו למנוע כל אפשרות להקמת מדינה פלסטינית רציפה ובטוחה לצד ישראל.
עם הבנה מרחבית והיסטורית, יצאה הקבוצה לעבר התחנה הבאה, בסמוך למעלה אדומים, שם ראו את היקף התשתיות העצום שכבר הוכן עבור הפרויקט השאפתני בשטח הקרוי E1, שנועד להרחיב את מעלה אדומים אל תוך שטח שימנע את הרציפות הטריטוריאלית הפלסטינית בעתיד. תוכניות הבנייה האמורות נבלמות על ידי הקהילה הבינלאומית מזה שני עשורים, אך בסיור הבנו כי לא לעולם חוסן, ויתכן והתוכנית המסוכנת עוד תחזור.
לאחר מכן, המשכנו למה שהיה בעבר שדה התעופה בעטרות, שפעילותו הופסקה לאחר שהוחרם על ידי מדינות העולם, ובו ישראל מתכננת להקים גם כן מספר לא מבוטל של יחידות דיור. במקום רואים כיצד המתחם מוקף בשכונות פלסטיניות במזרח העיר, כולל בגדר ההפרדה, מה שמבהיר את הרציונל, שוב, של תוכנית הבנייה הזו – למנוע אפשרות להקמת מדינה פלסטינית רציפה בגבולות הגיוניים (או סבירים).
גם בגבעת הארבעה, שבסמוך לה שתי תוכניות בנייה משמעותיות שכבר נמצאות בביצוע, ראינו כיצד ההיגיון המרחבי הישראלי אינו סביר – בוחרים לחסום רצף טריטוריאלי בין שתי ערים פלסטיניות גדולות, במקום למנוע מדינה דו לאומית שהיא קץ החזון הציוני.
במהלך הסיור שאול אריאלי שבר לא מעט מיתוסים, בעיקרם לגבי העומק האסטרטגי וסוגיית הביטחון, אשר מקבלת מענה יותר-מראוי במסגרת פתרון שתי המדינות, וכמו כן שוחחנו גם על המצב הדמוגרפי בו היהודים אינם עוד רוב בין הירדם לים, על הקשר הבלתי-נפרד בין העמקת הכיבוש וההתנחלויות לבין ההפיכה המשטרית – ובעיקר המשתתפות והמשתתפים יצאו עם ההבנה כי עליהם להרחיב את מעגלי השיח, להמשיך לדבר על הנושא בכל העת, ולקרוא לשינוי מדיניות. המשתתפות והמשתתפים ימשיכו מכאן להשמיע קול ברור ונחרץ בנושא, בזכות הידע שצברו במהלך הסיור.

בונים גשר: סמינר למנהיגות ערבית ופלסטינית בישראל, בירושלים וברמאללה
ב-7-8 ביולי יצאנו לסמינר דו-יומי להעשרה מדינית עם קבוצה מגוונת של 15 מנהיגות ומנהיגים מקומיים בחברה הערבית בישראל, בהם נוצרים, דרוזים ומוסלמים, ובעיקר – רוב נשי מובהק.
הסמינר החל בירושלים, בסיור מקיף עם המדריך שי גורן במזרח העיר. במהלך הסיור, פגשו המשתתפות והמשתתפים את מציאות החיים הייחודית של מזרח ירושלים, למדו להכיר את ההשפעות ארוכות-הטווח של המדיניות הישראלית כלפי האוכלוסיה הפלסטינית במזרח העיר, את התהליכים הגיאו-פוליטיים והגיאוגרפיים שמתרחשים בה ובעיקר – ראו במו עיניהם כיצד יכול להיראות פתרון הסכסוך בעיר שהיא לב הסכסוך.
בהמשך הסמינר, נסעו המשתתפות והמשתתפים לרמאללה, לסדרת שיחות ופגישות עם דמויות בולטות ומשמעותיות בגדה המערבית בכלל ומהרשות הפלסטינית בפרט, לרבות מקבילותיהן, מנהיגות נשית פלסטינית מהגדה, עמן החליפו מחשבות ורעיונות לדרכי פעולה על מנת לקדם שיח פיוס, אופק ושיח מדיני בשני צידי הסכסוך.
בנוסף, פגשו המשתתפות והמשתתפים מספר דמויות בכירות ברשות הפלסטינית, לרבות אלו שעסקו ועוסקים בקשר עם ישראל וישבו בשולחנות המו”מ בעבר, לשיחות עומק על המצב המדיני כיום, על השלכות המצב בו ישראל מסרבת לכל אפשרות לאופק מדיני, על אירועי השבועות האחרונים בגדה בכלל ובג’נין בפרט ומה ניתן לעשות כדי להתקדם לעבר מציאות טובה יותר, בדגש על תפקידה של החברה הערבית בישראל כגשר לשלום ולקידום שיח בין הצדדים.
המשתתפות והמשתתפים יצאו מהסמינר עם תחושת שליחות ואמונה כי ניתן וצריך לפעול לטובת מציאות טובה יותר, מציאות של תקווה מדינית לשלום. אנחנו עוד ודאי נשמע על מאמציהן ומאמציהם, ועל פירות המפגש הזה בהמשך.