פעילויות

כנס בבית רדיקל – איך נשים מסיימות מלחמות

ביום 14.10 התקיים כנס של יוזמת ז’נבה בבית רדיקל בתל אביב בנושא “איך נשים מסיימות מלחמות”. האירוע, בו נכחו 200 משתתפות ומשתתפים, רובם צעירים, עסק בהיבטים המגדריים של הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

במהלך האירוע הוקרן סרט תיעודי בנושא מצבן של נשים וילדות באפגניסטן, שסיפק היכרות ראשונית עם הפרספקטיבה המגדרית על סכסוכים. לאחר מכן התקיים פאנל מרתק בהנחיית נעמי שטרנברג, מנהלת תחום סכסוך ומגדר ביוזמת ז’נבה. בפאנל השתתפו טל הוכמן, מנכ”לית שדולת הנשים בישראל, שירה ברביבאי-שחם, חוקרת ביטחון לאומי ומגדר, וניבין סנדוקה, פלסטינית תושבת מזרח ירושלים, מנכ”לית ALLMEP ושותפה בקואליציית שתי המדינות. המשתתפות דנו באופן בו המלחמה הנוכחית פוגעת בנשים לעומת גברים בשני הצדדים, על החשיבות שבהעלאת המעורבות של נשים בתהליכי קבלת החלטות בשני הצדדים, ובאתגרים הקיימים למעורבות שכזו.

נושאים נוספים שעלו בדיון היו הקשר בין ביטחון אישי לביטחון לאומי, בניית אמון מחדש בינינו לבין הפלסטינים, וצעדים פרקטיים לקידום פתרון מדיני בעת הזו.

קשובים לדעת הקהל

ביום 14.10 נפגשו 44 נציגי הארגונים החברים בקואליציית שתי המדינות – קואליציה של ארגונים ישראלים ופלסטינים הפועלים למען פתרון שתי המדינות – לשיחת זום משותפת על הסוקר הפלסטיני ד”ר חליל שיקאקי שניתח את תוצאות הסקרים האחרונים שערך בחברה הפלסטינית בנוגע למגוון סוגיות הנמצאות על סדר היום של שני העמים.

ד”ר שיקאקי עמד על ההבדלים בדעת הקהל בין הגדה המערבית לעזה, על התמיכה העולה בפתרון שתי המדינות, ועל המיאוס בחברה הפלסטינית מהמלחמה. המשתתפים במפגש דנו במשמעויות של ההתפתחויות בדעת הקהל הפלסטינית וכיצד ניתן לפעול יחדיו למען קידום פתרון שתי המדינות בשני הצדדים. מצד אחד, התקשורת הישראלית מהדהדת סקרים ישנים שמראים תמיכה ציבורית-פלסטינית גבוהה במאבק מזויין בכלל ובאירועי השבעה באוקטובר בפרט. עם זאת, נתונים עדכניים מראים כי יש החלשות משמעותית של עמדות אלו, וכי הרוב המוחץ של החברה הפלסטינית מאמינים שפעולות חמאס פגעו בעם הפלסטיני ובמאבקו לעצמאות.

במציאות כזו, כאשר נפתח פתח לחידוש הדרך למשא ומתן ולשינוי של הדרך בה הלכנו בחמש עשרה השנים האחרונות – שנים אבודות מבחינת ניסיונות הצדדים לפתור את המחלוקות ביניהם בדרכי שלום – עלינו, החברים הישראלים בקואליציה, להנגיש לציבור הישראלי ביתר שאת נתונים המראים כי המציאות הינה מורכבת יותר מזו המשתקפת בתקשורת, וכי זוהי שעת כושר להגיע להסדר עם הצד השני. מנגד, חברי הקואליציה הפלסטינים למדו כי הם צריכים גם כן לדאוג להפצת המגמות החיוביות העולות מן הסקרים הללו בקרב הציבור שלהם, על מנת ליצור עוד לגיטימציה ציבורית לצורך של שני הצדדים לפתור את המחלוקות ביניהם בדרכי שלום על בסיס פתרון שתי המדינות.

נשים עושות שלום

ביום 9.10 נפתחה קבוצה חדשה בתוכנית להכשרה מדינית למנהיגות נשית של יוזמת ז’נבה. חברות הקבוצה, כעשרים מובילות מתחומי החברה האזרחית והשינוי הפוליטי, התקשורת, הממשל ועוד, ובתוכן יועצות פרלמנטריות ועיתונאיות, התכנסות כדי לדבר על השנה האחרונה, האפשרויות המדיניות העומדות בפני מדינת ישראל, וכיצד ניתן לקדם את הפתרון המדיני בשיח הציבורי.

נעמי שטיינברג, מנהלת התוכנית להכשרה מדינית למנהיגות נשית, שוחחה עם המשתתפות על הקשר שבין סכסוך ומגדר והציגה בפניהם את התוכנית. לאחר מכן נפגשו המשתתפות עם ד”ר יובל בנזימן, חוקר סכסוכים וחבר ועדת ההיגוי של יוזמת ז’נבה. ד”ר בנזימן דיבר עם המשתתפות על הסכסוך הישראלי-פלסטיני בכלל, ועל מה שעבר (ועדיין עובר) על שני העמים בשנה האחרונה בפרט, מזווית סוציו-פסיכולוגית והסביר כיצד חברות בסכסוך חושבות.

את המפגש חתמו אנשי יוזמת ז’נבה הפלסטינית, נידאל פוקהא ולאמיס אבו סלחה, אשר פועלים למען חינוך לשלום בצד הפלסטיני, במקביל לפעילותנו בצד הישראלי. נידאל ולאמיס, יחד עם עיתונאית פלסטינית בכירה, ניהלו שיחה פתוחה עם המשתתפות והסבירו על המצב בשטחים ועל מצבו של מחנה השלום הפלסטיני בזמן המלחמה.

זכות הציבור לדעת

בסוף חודש ספטמבר נפגשו 22 עיתונאים ואנשי תקשורת מובילים לסמינר בן יומיים שעסק בניתוח המצב המדיני העכשווי, הפוליטיקה הפלסטינית והסיקור התקשורתי של המלחמה.

המשתתפים, עיתונאים ועיתונאיות מכלי התקשורת המובילים בישראל, נפגשו עם ראש ממשלת ישראל לשעבר, מר אהוד אולמרט, שדיבר על משאים ומתנים קודמים שבין ישראל לפלסטינים ועל מה צריכה להיות המדיניות ביום שאחרי. לאחר מכן שגרירת הולנד בישראל, הגב’ מארייט שורמן, שוחחה עם המשתתפים על נושאים מדיניים ובינלאומיים בהקשר של המזרח התיכון. כמו כן נפגשו חברי הקבוצה עם דוברים פלסטינים בכירים ששיתפו אותם בדעת הקהל ובפוליטיקה הפלסטינית בזמן המלחמה. את היום הראשון לסמינר סגרה העיתונאית הגר שיזף, כתבת השטחים של עיתון הארץ, שדיברה על תפקוד התקשורת בזמן המלחמה.

ביום השני יצאו המשתתפים לסיור לימודי מודרך במזרח ירושלים שהועבר ע”י שי גורן. בסיור למדו המשתתפים על ההיסטוריה, הטופוגרפיה והדמוגרפיה של העיר, על פעולות ישראל בעיר ועל הנרטיבים הישראלי והפלסטיני ביחס אליה. הסיור הראה כי למרות שבפועל נעשים מאמצים רבים להקים שכונות יהודיות בלב השטח הפלסטיני כדי למנוע כל אפשרות להסדר עתידי, בפועל המצב בשטח עדיין מאפשר להגיע להסדר שכזה.

מחזור חדש של סמינר לדוברי רוסית נפתח החודש

ביום 27.9 נפתחה קבוצה חדשה של עשרים עולים צעירים. הגיוס לקבוצה נעשה בשיתוף עמותת “ישראל שלנו”, העוסקת בהנגשת רעיונות של שלום ודמוקרטיה לציבור העולים. חברי הקבוצה כללו בכירות ובכירים בתקשורת, באקדמיה ובעשייה החברתית – הן בארצות המוצא והן בישראל.

המפגש נפתח עם הרצאתו של ד”ר יובל בנזימן שנתן למשתתפים סקירה על הסכסוך הישראלי-פלסטיני, סוגיות הליבה שלו וההצעות שהוצעו במסגרת יוזמת ז’נבה. בנוסף חלק עמם ד”ר בנזימן מתובנותיו כחוקר סכסוכים, וענה על שאלות שעלו בנושא היוזמה, ההתכנות לפתרון שתי המדינות ועוד.

לאחר מכן דיבר עם המשתתפים מר גדי בלטיאנסקי, מנכ”ל היוזמה. הוא שוחח עם המשתתפים על השינויים הגאו-פוליטיים במזרח התיכון לאחר השבעה באוקטובר, על יוזמת השלום הערבית ועל הסכמי אברהם. הוא הסביר כי הסדר עם הפלסטינים, אפילו כזה שרק יתן אופק למדינה ולאופטימיות בצד השני, יוביל ליחסים מדיניים טובים יותר עם מדינות ערביות נוספות והדבר הינו אינטרס ישראלי.

בהמשך יפגשו המשתתפים עם דמויות נוספות מישראל ומהצד הפלסטיני, וילמדו עוד על פתרון שתי המדינות ועל היכולת שלהם לקדם אותו.

השתלמות לקואליציית שתי המדינות: עבודה תקשורתית בימי מלחמה

ביום 23.9 נפגשו חברי קואליציית שתי המדינות ונציגי הארגונים השונים (“שלום עכשיו”, “מחזקים”, “ג’יי סטריט”, “שתיל”, “דרכנו” ועוד), להשתלמות בנושא עבודה תקשורתית בימי מלחמה.

היום נפתח עם סדנה בנושא “מלכודות בתקשורת הליברלית” בהנחיית ד”ר עודד אדומי לשם מהאוניברסיטה העברית. בהרצאה נתן ד”ר לשם כלים ומחשבות מרתקות באשר להתמודדות של מי שמחזיק בערכים ליברליים בזירה החברתית-תקשורתית בימינו. בנוסף, דיברנו על בניית מסרים וגיוס ציבור לטובת מטרות כמו קידום פתרון מדיני.

לאחר מכן, התנהלה הרצאתה של רותי קליין, מנכ”לית שותפה בלאבה – בית מדיה לארגונים חברתיים. בהרצאה למדנו על כלים ליצירת אימפקט חברתי דרך הרשתות החברתיות, על ההבדל בין הפלטפורמות השונות, ועל איך אפשר לקחת רעיונות שעלולים להצטייר כ”כבדים” ולהפוך אותם לקלילים ומגייסים.

לבסוף, קיימנו שיחה פתוחה עם העיתונאי והפרשן אורי משגב, שסיפר לנו על האתגר בניסיון לקדם את פתרון שתי המדינות בתקשורת הישראל, תוך מתן דגש על ההבדלים בין התקשורת הממוסדת (בין אם בעיתונות או בטלוויזיה) לבין הרשתות החברתיות. סיכמנו את ההרצאה בכך שיש צורך אדיר ליצור קשב ציבורי לנושא של הצורך בפתרון מדיני, ועל האופנים בהם החברה האזרחית יכולה לעודד אנשי תקשורת שונים ליצור את הקשב הציבורי הדרוש כדי להוביל אותנו לעבר מציאות טובה יותר.