פעילויות

מהנעשה בקואליציית שתי המדינות

במהלך החודש האחרון קיימנו מספר מפגשים של קואליציית שתי המדינות, במטרה לחלוק מידע ולדון בצעדים עתידיים לנוכח אתגרי השעה. הקואליציה, המורכבת מארגוני חברה אזרחית ישראלית ופלסטינית, פועלת לקידום פתרון שתי המדינות ברוח יוזמת ז’נבה.

במפגשים הציגו נציגי הארגונים השונים את עבודתם בכל הקשור לקידום הליכים של פיוס ושלום, וחלקו תובנות שונות בנוגע להתפתחויות האחרונות בשטח, מגמות ואתגרים בדעת הקהל משני הצדדים, וכן מחשבות על שיתופי פעולה ויוזמות משותפות לקידום פתרון מדיני לסכסוך.

בנוסף ארגנו החודש תדרוכים לנציגי הארגונים החברים בקואליציית שתי המדינות של יוזמת ז’נבה. נציגים ממגוון ארגונים כגון “שלום עכשיו”, “מולד”, “עיר עמים”, “מחזקים”, “מתווים” ועוד התכנסו כדי לשמוע את עו”ד מיכאל ספרד, מומחה למשפט בינלאומי וזכויות אדם, שניתח את חוות הדעת של בית הדין הבינלאומי לצדק (ICJ) בנוגע לחוקיות הנוכחות הישראלית בשטחים. כמו כן שמעו המשתתפים את אל”מ (מיל’) ד”ר שאול אריאלי, מומחה לסכסוך הישראלי-פלסטיני, שהציג את “פרויקט תמרור-פוליטוגרפיה”, שהוא מאגר מידע המכיל כמויות אדירות של נתונים בדבר מגמות ביטחוניות, כלכליות, דמוגרפיות ואחרות הקשורות לסכסוך הישראלי-פלסטיני.

סיור בעוטף ירושלים לפעילים פוליטיים

למעלה משלושים פעילים פוליטיים ויועצים פרלמנטריים ממפלגות הדמוקרטים (איחוד העבודה ומרצ), יש עתיד והמחנה הממלכתי יצאו ב-8 באוגוסט לסיור לימודי מודרך במזרח ירושלים – אחת מסוגיות הליבה של הסכסוך – שאורגן על ידי יוזמת ז’נבה.

הקבוצה ביקרה בנקודות שונות ברחבי העיר על מנת ללמוד על ההיסטוריה, הטופוגרפיה והדמוגרפיה של העיר, על הניסיונות לנתק בין מזרח ירושלים והגדה המערבית כדי למנוע הגעה להסדר בין הצדדים ועל הפתרונות המוצעים להסדר שיבטיח ביטחון לכל תושביה, ישראלים ופלסטינים כאחד.

מפגש עם פרופ’ מוניקה מקוויליאמס

ב-12 באוגוסט, קיימנו מפגש וירטואלי בו השתתפו יותר מ-250 נשים ישראליות ופלסטיניות עם פרופסור מוניקה מקוויליאמס, פעילת שלום וזכויות אדם ששיחקה תפקיד מרכזי בתהליך השלום בצפון אירלנד – סכסוך לאומי ודתי מדמם, אשר נמשך זמן רב אף יותר מהסכסוך הישראלי-פלסטיני.

מקוויליאמס שיתפה את המשתתפות מניסיונה כאישה ליד שולחן המשא ומתן וכיצד היא מיישמת אותו להמשך מאמצי הפיוס והשלום היום. המשתתפות שאלו שאלות והתעניינו בתובנותיה לגבי יישום הלקחים מתהליך השלום בצפון אירלנד על הסכסוך שלנו ומה הן יכולות לעשות כנשים וכאזרחיות כדי לקדם שלום ופיוס.

סיור בעוטף ירושלים

ביום 2.8 התקיים סיור לימודי בעוטף ירושלים למשתתפות הפרוייקט למנהיגות נשית ביוזמת ז’נבה. את הסיור, בו השתתפו נשים יהודיות וערביות מרחבי הארץ, הדריך אל”מ (מיל’) ד”ר שאול אריאלי, חוקר ומומחה לסכסוך הישראלי פלסטיני.

הסיור נועד לבחון האם פתרון שתי המדינות עדיין ישים בימנו, עם התרחבות ההתנחלויות והניסיון של הממשלות האחרונות לבסס מציאות בשטח שתמנע כל אפשרות להגעה להסדר.

הסיור החל בתצפית מגבעת התיתורה ליד מודיעין, שם הוסבר על פרוזדור ירושלים, הקו הירוק ושטח ההפקר שסביבו ועוד. לאחר מכן המשיך הסיור לקבר נבי סמואל ממנו ניתן היה לתצפת על אזור ירושלים עד רמאללה וללמוד כיצד ההתנחלויות שם נבנו במכוון בין שטחים פלסטיניים על מנת למנוע רצף טריטוריאלי שיאפשר הקמת מדינה פלסטינית מתפקדת. לאחר מכן ביקרו המשתתפות באזור מעלה אדומים ובגבעת הארבעה שבירושלים, על מנת לראות את הניסיונות לנתק את מזרח ירושלים מהגדה המערבית גם מכיוון מזרח ודרום.

המסר שעלה מן הסיור הוא שגם כיום פתרון שתי המדינות אפשרי מבחינה מרחבית ודמוגרפית, באמצעות חילופי שטחים שיבטיחו כי מרבית המתנחלים ישארו בביתם ללא צורך לפנותם וללא פגיעה משמעותית ברצף הטריטוריאלי הפלסטיני. עם זאת, ככל שמדיניות ההתנחלויות תמשך פתרון שתי המדינות יצריך מחירים גבוהים יותר, ולכן עלינו להשקיע את המשאבים שלנו ביצירת התכנות פוליטית ותודעתית להסכם כבר כעת לפני שיהיה מאוחר מדי. אריאלי יצא כנגד המיתוס ולפיו ההתנחלויות מביאות ביטחון ואף טען כי הן לא תגדלנה את שטח מדינת ישראל שיקבע במסגרת הסכם עתידי, וכי הישובים שהוקמו מעבר לקו הירוק רק יסרבלו את קו הגבול העתידי עבור שני הצדדים.

יוזמת ז’נבה עד הבית

ביום 28.7 התקיים בתל אביב חוג בית ביוזמת משתתפת מהמחזור הראשון של הפרויקט למנהיגות נשית של יוזמת ז’נבה. המשתתפת החליטה ליזום חוג בית שיעסוק בנרטיבים הישראלי והפלסטיני בסכסוך והזמינה לביתה חברים וקולגות שהתכנסו בשעות הערב לשמוע את חוקר הסכסוכים ד”ר יובל בנזימן מהאוניברסיטה העברית שהרצה בנושא “איך קבוצות בסכסוך חושבות?”

ד”ר בנזימן הציג כמה מאפיינים אוניברסליים של קבוצות בסכסוך, התקפים לכל קבוצה בסכסוך בעולם, ובניהם שכל קבוצה בטוחה שהיא זו שרוצה בשלום אך שהצד השני הוא האלים ומתנגד לשלום ושאין פרטנר בצד השני. הוא נתן דוגמאות לכך מתוך הסכסוך הישראלי-פלסטיני והראה כיצד החברות הללו מתנהגות כמו שכל חברה בסכסוך מתנהגת. לאחר מכן הוא הוא סקר כמה אסטרטגיות לניהול משא ומתן שיכולות לסייע בהגעה לפתרון קבע בין הצדדים אם הם רק ירצו לפתור אותו.

ד”ר בנזימן סיים והסביר כי ניסיון העבר וניסיונות בסכסוכים אחרים מלמד כי אם יהיה רצון טוב בשני הצדדים ניתן יהיה לסיים את הסכסוך ושהאחריות לכך מוטלת גם על ההנהגה וגם על העם.

בעקבות המפגש הביעו משתתפים רבים עניין בנוגע להצטרפות לתוכנית ההכשרה המדינית שלנו, ואנו נמשיך ללוות פרויקטים ויוזמות מקומיות שיפעלו לקידום פתרון שתי המדינות.

מפגש צעירים ישראלים ופלסטינים

ביום 24.7 התקיים מפגש אונליין בין משתתפי התוכנית למנהיגות צעירה של יוזמת ז’נבה בצד הישראלי, לבין מקביליהם הפלסטינים שעוברים תהליך דומה לאלו שעוברים הישראלים. זו הייתה הזדמנות עבור המשתתפים להכיר פעילי שלום משני צידי הסכסוך, להחליף דעות ורשמים, לשאול שאלות ולהתעניין בנקודת המבט של הצד השני.

המפגש נפתח בשיחה עם מר אשרף אל-עג’רמי, שר לשעבר ברשות הפלסטינית, שדיבר על מצב המלחמה, המדיניות של ממשלת נתניהו שהעדיפה את חיזוק החמאס והקיצונים על פני חיזוק הכוחות המתונים בחברה הפלסטינית בכדי להימנע מהסכם שלום, ומה יש לעשות כדי להניע מהלך מדיני שבו הרשות הפלסטינית תהיה שותפה לעיצוב המציאות הביטחונית והמדינית בשטח.

לאחר מכן החל שיח בין המשתתפים, שכלל גם שאלות הדדיות שנבעו מסקרנות ורצון להכיר בין הצדדים. המשתתפים דיברו על חששם מפני המלחמה והמשך השנאה והסכסוך שמחזק רק את הקיצוניים והאלימים ביותר, ועל הצורך לקדם שלום ופיוס בין העמים.