פעילויות
סקר חדש: שבוע לפני השבעת הנשיא טראמפ- הציבור יותר אמיץ וחכם מהנבחרים שלו
הסקר נערך ב 29-30.12.24- באמצעות מכון “מדגם”, בקרב 500 איש המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה בישראל עם טעות דגימה של 4%-+.
על פי סקר יוזמת ז׳נבה, הובלה של תהליך מדיני בידי הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, מקפיצה את אחוזי התמיכה בהסדר בקרב הציבור הישראלי. 59% מהציבור בישראל רוצה שהנשיא טרמאפ יקדם פתרון לסכסוך הישראלי פלסטיני, לעומת 29% מהציבור מתנגדים. 42% מהציבור יתמכו בהסדר בהובלת טראמפ הכולל נורמליזציה מלאה עם סעודיה, הכנסת הרשות הפלסטינית לעזה, והסכמה ישראלית עתידית להקמת מדינה פלסטינית, רק 37% מתנגדים.
לצורך העניין, באוגוסט 2024 שאלנו את הציבור מהו הפתרון המועדף עליו למלחמה ברצועת עזה, והפתרון של תכנית ביידן (“הסכמה לשליטה זמנית של גורם בינלאומי כחלק מתהליך שיכלול נורמליזציה עם סעודיה על מנת לחתור לפתרון שתי המדינות לסכסוך עם הפלסטינים”) זכה לתמיכה של 39% מהציבור. אם כן, תהליך שלום שבסופו נורמליזציה מלאה עם סעודיה ופתרון שתי המדינות זוכה לתמיכה רבה יותר כשהוא מוצג לציבור כמהלך יזום של הנשיא הנבחר טראמפ.
בנוסף, 40% מהציבור יתמוך בהסכמת ישראל לפתרון שתי המדינות בתמורה לאישור מטראמפ לתקוף את מתקני הגרעין באיראן, בעוד 36% מתנגדים.
באשר לתמיכה בפתיחת משא ומתן עם הפלסטינים על פתרון שתי המדינות, התמיכה נותרה די יציבה ביחס לסקרים קודמים ועומדת, על 40.4% מהציבור שתומכים בפתיחה במשא ומתן עם הפלסטינים על פתרון שתי המדינות, בעוד 50.6% מתנגדים.
בנוסף, 52% מהציבור סבורים כי לא ניתן להשיג ביטחון ארוך טווח ללא הסכם מדיני מול הפלסטינים, 32.5% סבורים שניתן. אם כן, הציבור מבין שהסכם מדיני הוא צורך בטחוני הכרחי. כך ענו גם 44% מאלו המזוהים עם גוש נתניהו.
כמו כן, 54% מהציבור סבורים כי ה-7/10 מגביר את הדחיפות במציאת פתרון לסיום הסכסוך הישראלי פלסטיני.
באשר לפעילות של ארגוני שלום, שאלנו את הציבור “באיזו מידה היית רוצה או לא היית רוצה לראות יותר פעילות של ארגוני שלום ישראלים?”. התשובות הפתיעו מעט לטובה ביחס לתהליכי הדה-לגיטימציה בעשור האחרון: 37% מהציבור ענה כי היה מעוניין לראות יותר פעילות של ארגוני שלום בישראל.
באשר לתמיכה בפתרון שתי המדינות, לעומת פתרונות אחרים – פתרון המדינות נותר הפתרון המועדף בקרב החברה הישראלית.
ח”כ אימאן חטיב נפגשה עם נשים משפיעות ערביות ויהודיות
בתאריך 10.1.25 התקיים המפגש האחרון למחזור של הקבוצה המשותפת (ערביות ויהודיות) בתוכנית להכשרה מדינית לנשים משפיעות בחברה. המשתתפות פיתחו יוזמות שמקדמות תפיסות של הסכמים מדיניים וסיום הסכסוך.
במהלך המפגש שוחחו המשתתפות עם ח’כ אימאן חט’יב (רע’ם), הציגו בפניה את היוזמות והרעיונות שלהן לקידום סיום הסכסוך ואף נענו בהצעות לשיתוף פעולה וסיוע בקידום רעיונותיהן במישור הפרלמנטרי.
המפגש התקיים בחיפה במרחב THE VILLAGE- מיזם המקדם עסקים בבעלות נשים ערביות ויהודיות, שקם לאחר השבעה באוקטובר.
יום עיון על מזרח ירושלים מפרספקטיבה מגדרית
ביום שישי ה-10.1 נפגשנו בירושלים קבוצה של 24 פעילות חברתיות, יועצות פרלמנטריות, דוברות ועיתונאיות ליום עיון במזרח ירושלים מפרספקטיבה מגדרית.
פתחנו את היום עם הרצאה של המומחית לביטחון לאומי ומגדר, שירה ברביבאי שחם. עם שירה למדנו איך מרכיבים עדה מגדרית על הסכסוך הישראלי פלסטיני ועל פתרונות מדיניים. בנוסף, דיברנו על מהי תפיסת ביטחון פמיניסטית ומה הקשר בין זכויות נשים ופתרון שתי המדינות?
דיברנו על האופנים השונים שבהן נשים מצד אחד מודרות מתהליכים מדיניים, אבל גם ובעיקר על האופנים שבהן אנחנו יכולות לקחת חלק פעיל יותר וגם לעודד חשיבה שמשלבת את הצרכים של נשים וילדים בתוך תהליכי קבלת החלטות ברוח החלטת האו”ם 1325.
משם המשכנו לסיור במזרח ירושלים, שבו דיברנו על ירושלים כמיקרוקוסמוס לסכסוך הישראלי-פלסטיני כולו, על השינויים שמתרחשים במזרח העיר מאז תחילת המלחמה, ועל המדיניות הישראלית הנוכחית שמנסה למנוע תהליך מדיני דרך שינויים בירושלים הבירה. בתצפית על הר הבית/חראם אל שריף דיברנו על המקומות הקדושים ועל האלמנט הדתי שבסכסוך, ועל השינויים שמובלים בימים אלו לשינוי עמוק של הסטטוס קוו. המסר העיקרי שאיתו יצאנו מהסיור היה שבפני ישראל עומדות הכרעות משמעותית שעליה להחליט – האם להמשיך את הסיפוח ולהוביל את מדינת ישראל למדינה דו לאומית ומדממת, או לחלוקה והגעה להסדרים, שיצריכו פשרות שונות גם בירושלים וגם בכלל.
אחרי הסיור פגשנו את פעילת השלום וזכויות נשים, ניבין סנדוקה, שנתנה לנו הצצה כיצד נראים חייה של אישה ואמא במזרח ירושלים, ודיברנו איתה על דעת קהל פלסטינית, על האתגרים היחודיים של פעילי שלום פלסטינים בעת הנוכחית, ועל מה כל אחת מאיתנו יכולה לעשות במעגלי ההשפעה שלה לקידום הנושא המדיני ופתרון שתי המדינות כאג’נדה בטחונית-פמיניסטית.
מחזור חדש של התוכנית להכשרה מדינית לנשים משפיעות בחברה
זום היכרות ומפגש פתיחה במסגרת ההכשרה המדינית לנשים משפיעות
בתאריך ה-15.12.24 התקיים המפגש הראשון של קבוצת נשים משפיעות בחברה הישראלית בזום. אחרי היכרות אישית, ניהלנו דיון מעמיק על הבחירה לקחת חלק בקבוצה דווקא עכשיו ושיחה עם תהילה וונגר, סמנכ”לית יוזמת ז’נבה, שהציגה את הארגון ופעילותו.
משתתפות הקבוצה מגיעות מתפקידים בכירים במגזר העסקי, באקדמיה, בפילנתרופיה ובמשפט – פרופיל מגוון המציע פוטנציאל משמעותי להשפעה ושינוי.
בתאריך ה-22.12.24 התקיים מפגש הפתיחה הרשמי ביפו.
האירוע נפתח בהרצאה של גדי בלטיאנסקי, מנכ”ל יוזמת ז’נבה, שסקר את עיקרי היוזמה, פתרון שתי המדינות, ואיך אפשר להתגבר על האתגרים ביישומו. בהמשך שוחחו עם פעילת שלום פלסטינית ממזרח ירושלים. סיפוריה עוררו רגשות עמוקים והדהדו בקרב המשתתפות את החשיבות של שיח אנושי מכיל.
מדברים על הצעדים הבאים
ביום 20/12/24 התקיים מפגש של יוזמת ז’נבה בבית ציוני אמריקה בתל אביב במסגרתו פגשו חברי התנועה הבוגרת החלוץ את חבר הכנסת לשעבר מוסי רז ואת העיתונאי הפלסטיני מוחמד דראגמה. כמו כן במסגרת המפגש הכינו המשתתפים תוכניות להמשך העיסוק החינוכי של התנועה בנושאים הקשורים לשלום ולפתרון שתי המדינות.
ח”כ לשעבר מוסי רז דיבר על הדרכים שבהם הוא ואחרים קידמו את השיח המדיני בנוגע לשלום בתקופה שלפני אוסלו ולאחריו. הוא נתן דוגמאות לפעילות סטודנטיאלית שניתן לעשות, טען שלעיתים דווקא פעילות שיוצרת התנגדות אפקטיבית יותר מפעילות שאף אחד לא מתנגד לה, וקרא לצעירים לחשוב ולתכנן בעצמם מה היא דרך הפעולה הטובה ביותר בימנו.
בשיחה עם מוחמד דראגמה הוא סקר את האירועים המדיניים והפוליטיים האחרונים, ניסיונות הרשות הפלסטינית לבסס שליטה בגדה ובעזה וחיי היום יום בשטחים. בכוונת חברי התנועה הבוגרת של החלוץ להמשיך להטמיע את השיח המדיני בקרבם, בעשייתם החינוכית, החברתית והפוליטית.
תוכנית הכשרה מדינית לנשים משפיעות בחברה של יוזמת ז’נבה בשיתוף USAID
יום עיון וסיור גיאופוליטי בירושלים 20/12/24
במסגרת התוכנית להכשרה מדינית לנשים משפיעות בחברה, קיימנו יום עיון וסיור גיאופוליטי בירושלים. המשתתפות, רובן משתתפות מובילות בארגוני נשים ואימהות כגון “אמא ערה”, “אימהות בחזית”, “נשים עושות שלום”‘ ו”זעקת האימהות”, לקחו חלק בהרצאה של שירה ברביבאי-שחם, חוקרת ביטחון לאומי ומגדר, שסקרה את הגורמים לסכסוכים בעולם והסכסוך הישראלי פלסטיני בפרט והתמקדה בתרומתן הייחודית של נשים בתהליכי שלום וביטחון.
בהמשך, נערך סיור בהנחיית בתיה רוזן-גולדברג מארגון “עיר עמים”, שהתמקד במציאות המורכבת של הפלסטינים במזרח ירושלים, והעניק למשתתפות הבנה מעמיקה של ההיבטים החברתיים, הכלכליים והפוליטיים באזור. היום נחתם בביקור ב-Educational Bookshop של אחמד מונא, ובמפגש עם עביר נטשה, אשת עסקים ופעילת שלום, ששיתפה את סיפור חייה והדגישה את מחויבותה לקידום השלום.
המשתתפות הביעו תחושות של חיזוק ותקווה, ורצון להפיץ את הידע שנרכש בקרב הקהילות שלהן, תוך שאיפה לייצוג כמומחיות מדיניות בזירה הציבורית.