פעילויות

דווקא עכשיו: נשים ישראליות ופלסטיניות נפגשו לדיאלוג בקפריסין
בתאריכים 14-16 במרץ קיימנו סמינר ייחודי לנשים ישראליות ופלסטיניות בקפריסין, במסגרתו התקיים דיאלוג משמעותי על תפקידן של נשים בקידום שלום ובמניעת הסלמה באזורנו. במהלך שלושה ימים אינטנסיביים, עסקו המשתתפות בנושאים מגוונים הקשורים לסכסוך, לתקשורת, לדעת קהל ולמקומן של נשים בתהליכי שלום.
הסמינר אפשר למשתתפות מרקעים מקצועיים מגוונים – עיתונאיות, פעילות חברתיות, נשות אקדמיה ונציגות ממשרדי ממשלה – להתחבר ולשתף ידע למרות המציאות המורכבת והכואבת.
במהלך הסמינר עסקנו במגוון נושאים, ביניהם: תקשורת בזמן מלחמה, נשים שלום וביטחון, מצב הנשים בחברה הישראלית והפלסטינית, דעת קהל בשתי החברות, ולמידה ממקרי בוחן של נשים שהובילו שינוי בסכסוכים אחרים בעולם.
התובנות המרכזיות שעלו מהסמינר הדגישו את חשיבות הדיאלוג הפתוח בין נשים משני הצדדים ואת הצורך בראייה מגדרית בתהליכי שלום ופתרון סכסוכים. המשתתפות זכו להזדמנות להבין טוב יותר את הנרטיבים השונים, תוך הבנה שאפשר להגיע לפשרות מדיניות גם ללא אימוץ הנרטיבים של הצד השני.
הסמינר הדגיש את כוח השינוי של נשים ואת יכולתן להוביל שינויים בדעת הקהל ובמדיניות, כפי שנלמד ממקרי בוחן שונים בעולם. ביום האחרון התמקדנו במעבר מדיבורים למעשים, כאשר המשתתפות גיבשו רעיונות לצעדים מעשיים שניתן לנקוט כדי לקדם את פתרון שתי המדינות.
אין ספק כי דווקא בתקופה מאתגרת זו, יש חשיבות מכרעת לקיים מפגשים מסוג זה המדגישים את חשיבות השיח ומתן הכלים לקידום פתרון מדיני.

מחזור חדש לתוכנית מנהיגות צעירה
בשבוע שעבר, 11.3.25, התכנסו 20 צעירים וצעירות ישראלים מהקהילה דוברת הרוסית – בהם עיתונאים ומשפיעני רשת – ללמוד על הסוגיות המרכזיות בסכסוך הישראלי-פלסטיני, להעמיק את ההבנה ולרכוש כלים לקידום פתרון שתי המדינות. במסגרת המפגש קיימו המשתתפים שיח פתוח וכן עם פעילה פלסטינית למען השלום – מה שהיה מפגש ראשון מסוגו עבור המשתתפים – על נרטיבים, טראומה ותקווה משני צדי הסכסוך.

מסתכלים בעיניים ליום שאחרי: סיור תצפיות על עזה לקבוצת עיתונאים.ות
ביום חמישי ה27.2 יצאנו קבוצה של 25 עיתונאים ועיתונאיות ממגוון כלי התקשורת בישראל לסיור בעוטף עזה עם הפנים לרצועת עזה. את הסיור, בהדרכת שי גורן, התחלנו בתצפית על צפון הרצועה שם פגשנו את העיתונאי וניצול הטבח בשבעה באוקטובר אמיר תיבון, שחיבר בין ההיסטוריה של העוטף והיחס של מדינת ישראל לרצועת עזה, לבין התהליכים שהובילו אותנו לשבעה באוקטובר. מטרת הסיור הייתה לדון בפתרונות האפשריים לסוגיית עזה ולהבין טוב יותר את המצב באזור.
לאחר מכן, נסענו לתצפית על דרום הרצועה מ”גבעת התצפיתניות” שם פגשנו את חבר הכנסת והשר לשעבר אלון שוסטר מהמחנה הממלכתי. בדבריו אמר לנו חבר הכנסת שוסטר כי אחת מהסיבות שהובילו לשבעה לאוקטובר היא מדיניות ניהול הסכסוך, וכי “נגמרו הימים בהם הרשות היא נטל והחמאס הוא נכס”. שוסטר, כאיש העוטף, סיפר לנו כי רבים מתושבי העוטף לא הפסיקו להאמין כי רק פתרון מדיני יביא לביטחון אמיתי.
משם, נסענו לקיבוץ נתיב העשרה ושמענו מפי התושבים את סיפורי הגבורה של חברי הקיבוץ בשבת השחורה. במרכז החברתי של הקיבוץ, התכנסנו לשיחה עם תום מהגר מארגון “גישה” שדיבר איתנו על המצב ההומינטרי ברצועה, ועל השלכות של המדיניות הישראלית הרשמית על אזרחים ברצועת עזה. בנוסף, לאורך היום כולו עסקנו בתפקידה של התקשורת בהגברת השיח הציבורי על פתרון מדיני, ועל אופני הסיקור הקיימים כיום והשפעתם על דעת הקהל בישראל. יצאנו עם מסקנה ברורה כי לתקשורת תפקיד מכריע בהעלאת המודעות בחברה הישראלית על הצורך בהצבת חזון מדיני ריאלי, שלוקח בחשבון את הצרכים של הא.נשים בשטח, הן בצד הישראלי והן בצד הפלסטיני.
על אף הכאב הגדול שמתגלה לעיני כל מי שמגיע לעוטף בתקופה זו, המבט קדימה לעבר העתיד חייב לכלול הסתכלות אחראית על התהליכים שהובילו אותנו עד כה ועל הצעדים הרצויים קדימה.

נשים מובילות שינוי: ההכשרה המדינית “שגרירות ז’נבה” יוצאת לדרך
מחזור חדש לתוכנית “שגרירות ז’נבה” נפתח, במסגרתו נשים משפיעות מהחברה הערבית עוברות הכשרה מדינית ייחודית, המעניקה להן כלים להובלת שינוי ולחיזוק קולן בזירה הציבורית.
בריאיון לתוכנית “השעה חמש” עם יוסף שדאד בערוץ מכאן, התראיינה זיינב אבו סוויד, מנהלת תחום חברה ערבית ביוזמת ז’נבה ומובילת התוכנית, וציינה את חשיבות שילוב נשים בתהליכי קבלת ההחלטות ואת תפקידה הייחודי של החברה הערבית כגשר בין יהודים לפלסטינים, בזכות ההיכרות העמוקה עם שני הנרטיבים. כמו כן, היא דיברה על הקשר הישיר בין המשך הסכסוך הישראלי-פלסטיני לבין האתגרים הפנים-מגזריים של החברה הערבית, ועל הצורך הדחוף לפעול לשינוי.
אנו מאמינים כי נשים הן כוח מרכזי בהובלת תהליכי שלום והשפעה. תוכנית ההכשרה המדינית “שגרירות ז’נבה”, פועלת במטרה לחזק נשים ולהגדיל את מעורבותן בעיצוב עתיד של שלום.

שיח מדיני עם תלמידי מכינת אדרת
עו”ד טליה ששון, מראשות יוזמת ז’נבה, פגשה לפני כשבוע את תלמידי מכינת אדרת- כארבעים צעירים, דתיים וחילוניים. במפגש הוצגו למשתתפים מפות, והסברים היסטוריים ומשפטיים המסבירים את תמונת המצב המדינית כיום. המשתתפים והמשתתפות קיימו שיח על פתרון שתי המדינות והקשר בין הסכסוך לבין האופי הדמוקרטי של מדינת ישראל

מפגש השראה עם רשת הבוגרים של תנועת החלוץ
ביום רביעי ה9.2 לקחנו חלק בקבוצת רשת הבוגרים של תנועת החלוץ בתל אביב. דיברנו ולמדנו על מה הופך מחאות להצלחות, ואיך הופכים מסרים מדיניים מורכבים לפשוטים יותר