פעילויות

עיתונאים, יועצים פרלמנטריים ואקטיביסטים בפגישות עם דמויות בכירות ברמאללה

ביום ראשון, ה-3.9, נסענו לרמאללה עם קבוצה המורכבת מעיתונאים.ות, יועצים.ות פרלמנטריים, פעילים.ות בזירה החברתית, הפוליטית ובמחאה, לפגישות עם דמויות פלסטיניות משמעותיות בפוליטיקה, בתקשורת ובחברה האזרחית.

במהלך הפגישות, שוחחו המשתתפים עם מומחים פלסטינים על המצב בשטח כיום. הפלסטינים מתארים את ההשלכות המעשיות של העלייה המספרית באירועי אלימות מתנחלים, הפגיעה המוסדית בפלסטינים, לרבות הריסת בתים ברחבי הגדה המערבית, וגם את השלכותיו של המחסור המוחלט באופק מדיני לעתיד טוב יותר. הם תיארו כיצד האלימות הגואה מתודלקת בידי הקיצוניות של הממשלה הישראלית הנוכחית, ועם חוסר התקווה לעתיד טוב יותר, להסכם מדיני ולסיום הכיבוש, צעירים רבים לא רואים ברירה אחרת מלבד אלימות בכדי להביא לשינוי במצבם.

עם זאת, תיארו אנשי הרשות הפלסטינית בפני המשתתפים, כי על אף המצב המחמיר – הם עדיין קוראים לחזרה לשולחן המו”מ המדיני בין ישראל והפלסטינים במטרה להגיע להסכם קבע, מתוך אמונה שגם היום זהו הדבר הנכון ביותר, עבור ישראל והפלסטינים כאחד. בשיחה מרתקת, סיפר פלסטיני בכיר על התובנות משולחן המשא ומתן, על המקומות בהם הגיעו להסכמות נרחבות ועל הפערים שעוד יש לגשר. המסקנה עמה יצאו המשתתפים היא כי המרחק אינו גדול, וכי ניתן לגשר עליו, כפי שנעשה במודל ההסכם של יוזמת ז’נבה.

כמו כן, שוחחו גם על ההתפתחויות האזוריות האפשריות בגזרה הסעודית ועל ההיתכנות להתקדמות ישראלית-פלסטינית כתנאי לנורמליזציה עם סעודיה, ובנוסף גם על הדרכים לייצר מחדש אופק מדיני.

המשתתפים יצאו מהפגישה עם תובנות מרתקות על האינטרס הישראלי לשנות את המצב הקיים בסכסוך, ועם הבנה טובה יותר של הנרטיב הפלסטיני בסוגיות הליבה, וכיצד ניתן לפתור אותן: החל מהפתרון לסוגיית הפליטים (המפורט לפרטי פרטים בנספחי יוזמת ז’נבה), ירושלים, גבולות וביטחון. מכאן, נמשיך לעבוד עם המשתתפים כדי להרחיב את מעגלי השיח והקריאה לאופק מדיני לפתרון הסכסוך.

מפגש עם אנשי מפלגת רע”ם וחה”כ מנסור עבאס ואימאן חטיב יאסין

ביום רביעי, ה-30.8, נפגשנו בכפר קאסם עם למעלה מ-20 מנשות ואנשי מפלגת רע”ם, בהם גם חברי הכנסת מנסור עבאס ואימאן ח’טיב יאסין, לשיח פתוח עם מומחי יוזמת ז’נבה, ישראלים ופלסטינים, על הדרכים לשנות כיוון בכל המתרחש בסכסוך.

בשיח השתתפו תא”ל (במיל’) ישראלה אורון, מראשות היוזמה וסגנית ראש המל”ל לשעבר, וכן מנכ”ל יוזמת ז’נבה הפלסטינית, נידאל פוקהא.

במהלך שיחה מרתקת על המצב בשטח, התהליכים שמובילה הממשלה הנוכחית וההזדמנויות הנקרות בדרכה של ישראל – הוסכם שעקרונות כמו פתרון שתי המדינות והכרה הדדית הם המפתח לסיום הסכסוך וסוכם על המשך שיתוף הפעולה כדי לקדם אלטרנטיבה מעשית להמשך מדיניות הסיפוח, האלימות והייאוש.

חה”כ גלעד קריב נסע לרמאללה עם יוזמת ז’נבה לפגישות עם בכירים פלסטינים

בשלישי, 29.8, נסענו לרמאללה עם חה״כ גלעד קריב, יו״ר שדולת שתי המדינות בכנסת, לפגישות עם בכירים פלסטינים ואנשי חברה אזרחית.
 
הנסיעה והפגישות נועדו על מנת לגבש יחד אלטרנטיבה מדינית ריאלית שתקדם את פתרון שתי המדינות ותעצור את ההידרדרות למצב של מדינה אחת, לא דמוקרטית, מדממת ומייאשת את שני הצדדים.
 
על הביקור אמר חה”כ קריב למחרת בראיון ברשת ב’ כי: “הייתה תחושה שיש עם מי לדבר, שיש גורמים משמעותיים בצד הפלסטיני שממשיכים להתעקש על הדיאלוג עם פוליטיקאים ישראלים”. בקרוב נצרף עוד ח״כים למאמץ ליצור כח פוליטי וציבורי חזק שיילחם על העתיד של כולנו.

משתתפות בפרויקט המנהיגות הנשית בחברה הערבית נפגשו עם חה”כ תומא סלימאן

ביום חמישי ה-24.8 נפגשו משתתפות בולטות בפרויקט המנהיגות הנשית בחברה הערבית שלנו עם חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן. הפגישה נוצרה כחלק מהירתמות המשתתפות בפרויקט המנהיגות לקידום יוזמות ודרכי פעולה לטובת הסכם מדיני, שלום ופיוס ישראלי-פלסטיני.

במהלך הפגישה, סיפרו המשתתפות לחברת הכנסת על התכנים אשר פגשו במהלך התוכנית ושוחחו על הדרכים לשבור את הקיפאון המדיני, להגדיל מעורבותן של נשים, לרבות נשים מהחברה הערבית במוקדי קבלת ההחלטות, על מקומה של החברה הערבית-פלסטינית בישראל לקידום שיח ופיוס בין שני הצדדים, הקשר למחאות ועל עוד מגוון נושאים.

חברת הכנסת הדגישה את תמיכתה בפתרון שתי המדינות והמשתתפות בפרויקט ימשיכו לעבוד איתה, כמו גם עם דמויות מובילות נוספות בזירה הפוליטית והציבורית, כדי להפוך כל אבן בדרך להתקדמות מדינית ויצירת אופק ותקווה לעתיד טוב יותר.

מעמדה החדש של ישראל: שיחה עם עיתונאים.ות ואנשי תקשורת

ביום ראשון ה-13.8 קיימנו שיחה לעיתונאים.ות ונשות ואנשי תקשורת עם 3 מומחים לנושא מעמדה של ישראל בעולם: ג’רמי יששכרוף,  לשעבר שגריר ישראל בגרמניה ומשנה למנכ”ל משרד החוץ, ד”ר מיכל חטואל רדושיצקי, חוקרת ומרצה באוניברסיטת תל אביב וגדי בלטיאנסקי, מנכ”ל יוזמת ז’נבה ולשעבר דובר שגרירות ישראל בוושינגטון. בין המשתתפים בשיחה היו עיתונאיות ועיתונאים ממגוון מערכות מובילות בישראל: חדשות כאן 11, הארץ, רשת 13, ג’רוזלם פוסט ועוד.

השיחה התקיימה לאור ההתפתחויות האחרונות במעמדה הבינלאומי של ישראל: מדיניות הממשלה החדשה, לרבות ההפיכה המשטרית, העמקת תהליכי סיפוח דה-פקטו בחסות השר סמוטריץ’, והתפתחויות בגזרה האמריקנית-סעודית, למול היעדר כל תהליך מדיני ישראלי-פלסטיני, או אופק לתהליך שכזה.

בשיחה העלו הדוברים מחשבות וזוויות הסתכלות שונות על הנושאים האמורים, והתנהלה שיחה מרתקת בעקבות שאלות המשך של המשתתפים, העיתונאיות והעיתונאים. בשיחה הובהר בצורה חד משמעית שעל מנת לבלום את ההידרדרות הנמשכת במצבה הבינלאומי של ישראל, בעיקר בקרב העולם המערבי, על ישראל לחזור לדרך השלום, לזנוח את שאיפות הסיפוח ולייצר אופק מדיני בציר הפלסטיני. לקראת חוות הדעת הצפויה מטעם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, ההשלכות האפשריות של המשך מדיניות הסיפוח דה פקטו, עלולה להעמיד את ישראל בסכנה ולהתפוצץ לכולנו בפנים. שוחחנו על הנושא הזה, גם בהקשר ההפיכה המשטרית, אשר מערערת את מעמד בית המשפט העליון, חומת המגן האחרונה של ישראל בזירה המשפטית הבינלאומית.

לעומת זאת, ההזדמנויות המדיניות הטמונות בשינוי כיוון ישראלי לאופק ופתרון מדיני, יכולות להניב פירות משמעותיים עבור ישראל – מדינית, כלכלית וביטחונית. ככל ונמשיך לעסוק בנושאים הללו, לשאול את השאלות הקשות ולדרוש ממנהיגינו תשובות, נוכל לייצר את השינוי המיוחל והרצוי.

40 צעירות וצעירים מישראל במפגש פתיחה בתוכנית הפיוס והמו”מ למנהיגות צעירה

בשישי, 11.8, כינסנו 40 צעירות וצעירים מכל רחבי הארץ למפגש פתיחה במסגרת תוכנית הפיוס והמו”מ למנהיגות צעירה שלנו.

בתחילת המפגש, במבט צופה-עתיד לקראת מפגשי המשך בהם יעמיקו את היכרותם עם הנרטיב הפלסטיני בסכסוך ואף יפגשו עם צעירים וצעירות פלסטינים לסמינר דיאלוג, קיימה הקבוצה שיחה על המגמות בצד הפלסטיני לאור חוסר התקווה והאופק לעתיד טוב יותר. המשתתפים למדו עוד על המצב החברתי והפוליטי בקרב הפלסטינים, הפילוג הפנים-פלסטיני והגישה כלפי ישראל והחזרה למו”מ.

לאחר מכן, בשיחה עם פרופ’ תמר הוסטובסקי ברנדס, מומחית למשפט בינלאומי וחוקתי, קיימה הקבוצה דיון מרתק על הקשר בין ההפיכה המשטרית לסכסוך. זאת, כדי להבין טוב יותר את מעשיו של סמוטריץ’ כשר במשרד הביטחון מעבר לקו הירוק, להבין את ההשלכות של “הסיפוח הזוחל”, וכן לראות את הסיבות שבשלן אדריכלי ההפיכה מהימין המשיחי והקיצוני, כל כך מעוניינים בה על מנת להגשים את מטרותיהם – מציאות דו לאומית לא דמוקרטית. 

את התקווה שנחזיר לעצמנו לאחר שהמאבק לעצירת ניסיון ההפיכה יצליח, נצטרך לתרגם לתקווה להסכם מדיני ולשלום. בהמשך, ימשיכו המשתתפים בתוכנית, ירכשו כלים וידע ובעיקר – יפגשו את מקביליהם, מנהיגים ומנהיגות צעירים, בצד הפלסטיני.