סמינר העשרה מדינית לעיתונאים
החודש ערכנו סמינר העשרה מדינית לעיתונאים מקצועיים. מדובר על יומיים של דיונים אינטנסיביים ולמידה, שנפתחו בהרצאה ומצגת מעמיקה של חבר ביוזמה ומומחה הסכסוך, ד"ר שאול אריאלי. המשתתפים, עיתונאים בכירים ממגוון רחב של כלי תקשורת, זכו לשמוע מפי ד"ר ח'ליל שקאקי, מנהל המרכז הפלסטיני למחקרי מדיניות ומחקר ברמאללה, שחשף את מחקרו האמפירי האחרון בנושא המדיני. כמו כן, מרצים רבים מעוררי מחשבה לקחו חלק בסמינר, בהם: שר לשעבר בממשלה הפלסטינית, היאשם עבד אל-רזיק, שר לשעבר בממשלה הישראלית וראש היוזמה ד"ר יוסי ביילין, נציג אונסק"ו יוני אשפר, נציגת האיחוד האירופאי שרון אופנהיימר, ראש מכון מיתווים נמרוד גורן ותא"ל (במיל') ישראל אורון.
הסמינר סיפק הזדמנות יוצאת דופן לעיתונאים המכסים את הנושא באופן יומיומי לחשוב לעומק על האתגרים הנוכחיים הקשורים לסכסוך הישראלי-פלסטיני, ועל הדרכים שבהן התקשורת יכולה להשפיע על התהליך המדיני.
17/01/19
פעילות קוליציית שתי המדינות
יזמנו פגישה של ראשי ארגוני השלום התומכים בפתרון שתי המדינות, במהלכה שוחחנו על החשיבות להנכיח את הנושא המדיני במערכת הבחירות הקרבה, על הצורך לעודד פוליטיקאים להביע את עמדותיהם בנושא הכי קריטי לעתיד המדינה ולרתום את הציבור לדרוש תשובות לגבי אופן ההתמודדות עם הסכסוך, וכפועל יוצא מכך – שמירת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית.
נציגי הארגונים שנכחו בחדר הגיעו לדיון עם רעיונות ואסטרטגיות כיצד לקדם את הנושא המדיני אל מרכז אור הזרקורים. חשוב מכך, שרתה בחדר תחושה של אנרגיה ונכונות לצאת לקרב על עתידה של המדינה אל מול הכוחות שיעדיפו לראות את הסכסוך נמשך, ואת חזון שתי מדינות הלאום דועך.
חברת הכנסת ציפי לבני הגיעה לשוחח עם הנוכחים על האינטרס הישראלי בקידום פתרון, על כוונתה להניף את הדגל המדיני בבחירות הקרובות ועל איך החברה האזרחית ומחנה השלום יכולים לסייע במשימה.
02/01/19
סמינר אנשי עסקים ישראלים ופלסטינים
בסוף חודש דצמבר יצאנו לסמינר משותף בו למדנו את מאפייני הכלכלה של שני הצדדים, וניסינו ביחד לזהות הזדמנויות וחסמים העומדים בפני שיתוף פעולה כלכלי בין אנשי עסקים פלסטיניים וישראליים. היה סמינר מרתק ופרקטי – משתתפי הסמינר החלו לבנות פלטפורמה דיגיטלית לכינון מנגנון שיעזור ליזמים פרטיים משני הצדדים לשתף פעולה בעולם העסקים.
הרצאה לפעילים חברתיים מהקהילות היהודיות בארה״ב במשרדי היוזמה
המשלחת הגיעה לישראל כדי ללמוד על הלכי הרוח הציבוריים ועל העבודה עם המגזרים השונים בחברה. מנכ"ל היוזמה הציג בפניהם את עבודת הארגון עם קהלי יעד ייחודים ואת אתגרי מחנה השלום בעת הזאת. כ- 25 משתתפים צעירים למדו על סוגיות הליבה, והבינו יותר לעומק את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ואת הדרכים לפיתרונו.
19/12/18
כנס מרכז מינרבה לזכויות האדם באונ' העברית
הכנס עסק בנושא צדק מעברי באזורי סכסוך, פרופסור יובל שני הנחה את הכנס – דיקן הפקולטה למשפטים באונ' העברית. מנכ"ל היוזמה, מר גדי בלטיאנסקי, הציג בכנס את הערך המוסף שבשילוב מרכיבי פיוס, צדק מעברי ונרטיבים מהעבר להגדרת השיח על פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. בנוסף, הוא הציג רעיונות ייחודיים להתמודדות עם חסמים פסיכולוגיים שמונעים משני הצדדים להגיע להסכם נוסח הצעת ז'נבה.
לפירוט תוכן הכנס והמשתתפים:
29/11/18
סיור למזרח ירושלים עם ד"ר שאול אריאלי
הסיור כלל ניתוח מעמיק של ד"ר אריאלי לגבי המציאות הירושלמית, כיצד היא משפיעה על הסכסוך הישראלי – פלסטיני, ואילו אופקים מדיניים עתידיים קיימים עבור העיר ירושלים.
במהלך הסיור עברנו בארבע נקודות תצפית: מודיעין, נבי סמואל, הר הצופים והר הזיתים. בסיור השתתפו עשרות צעירים וצעירות, אקטיבסטים, עיתונאים, ופוליטיקאים צעירים המתעניינים בנושא המדיני.
23/11/18
מנכ"ל יוזמת ז'נבה התארח בתכנית הבינלאומית של אונ' ת"א בנושא גישור ויישוב סכסוכים
גדי בלטיאנסקי, מנכ"ל יוזמת ז'נבה, העביר הרצאה באוניברסיטת תל אביב לתכנית בינלאומית של סטודנטים לתואר שני הלומדים גישור ויישוב סכסוכים. לאחר ההרצאה התקיים פאנל משותף של בלטיאנסקי עם אליאס זנננירי, סגן יו״ר הועדה הרשמית הפלסטינית לקשר עם החברה הישראלית.
בלאטיאנסקי וזנננירי דנו בסוגיות הקונפליקט אשר לכאורה נתפסות כבלתי פתירות והסבירו איך ניתן לפתור אותן ע"י הסכם שתי מדינות. הנושאים שעלו כללו בעיקר את ירושלים וסוגיית הפליטים. הסטודנטים שאלו שאלות על תיווך אידיאלי, פתרונות יצירתיים והמצב בעזה. הפאנל נחתם בהדגשת חשיבות התערבות הקהילה הבינלאומית והוקעת האדישות כמכשול משמעותי ביותר המונע את פיתרון הסכסוך.
19/11/18
מנכ"ל יוזמת ז'נבה התארח בקורס "חזון" של תנועת "שלום עכשיו"
גדי בלטיאנסקי, מנכ"ל יוזמת ז'נבה, התארח בקורס "חזון" של תנועת "שלום עכשיו" לשיחה מרתקת על הצעת הפתרון המפורטת ביותר לסכסוך הישראלי-פלסטיני שנכתבה עד היום. חניכי וחניכות הקורס עוברים/ות הכשרת עומק על כל נושאי הליבה של הסכסוך, במטרה להפוך אותם/ן לסוכני/ות שינוי תודעתיים בחברה הישראלית. בוגרי ובוגרות הקורס יהפכו למרצים/ות, שישלחו לכל רחבי מדינת ישראל, להיפגש עם אלפי צעירים ישראליים במכינות הקדם-צבאיות ובתיכונים במטרה לקדם את התמיכה הציבורית בפתרון שתי המדינות.
בהרצאה, בלטיאנסקי תיאר את עיקרי היוזמה ואת התרומה שיוזמת ז'נבה הביאה לעיצוב השיח הציבורי בישראל בנוגע לפתרון אפשרי לסכסוך. הוא סיפר על הרקע לניסוח היוזמה, ועל איך היוזמים שאפו להראות להנהגות הפוליטיות, כמו גם לשני העמים, שניתן להגיע להסכם. בנוסף, בלטיאנסקי תיאר את האתגרים שיוזמי ההצעה נאלצו להתמודד איתם, ואיך הצד הישראלי הצליח בגיוס תמיכת בכירים במערכת הבי
טחון ליוזמה. כמו כן, הוא דיבר על התגובות מהמערכת הפוליטית והציבורית בישראל ובפלסטין להצעה, ועל השינוי שניכר בתמיכה בה בשנים האחרונות.
14/11/18
כנס באונ' תל אביב בנושא מודלים להסכם שלום, למידה מהסכסוך בצפון אירלנד ואופי הפיוס
חברת היוזמה עו"ד טליה ששון השתתפה במושב שנערך באונ' תל אביב בנושא הפקת לקחים מהסכסוך בצפון אירלנד, ויישום הלקחים בסיכסוך הישראלי – פלסטיני. במושב השתתפו בכירים לשעבר במשרד החוץ הישראלי והאירי, נציגים פלסטיניים מהברית לשלום במזה"ת ועוד. במהלך המושב עו"ד ששון הציגה את עיקרי הצעת יוזמת ז'נבה, את התהליך שעבר המודל ואת חשיבותו בשיח המדיני.
מנהלת קשרי החוץ של היוזמה, נועם רבינוביץ', ניהלה מושב שעסק בחברה האזרחית בכל הקשור לסכסוך, בדגש על צדק מעברי (מתייחס למכלול המנגנונים המשפטיים והחברתיים שבאמצעותם מדינות מתמודדות עם עוולות שבוצעו במסגרת סכסוך אלים או משטר-דיכוי, באופן המתקן את אי-הצדק ובמקביל מקדם שלום ודמוקרטיה. כלומר, התחום מתייחס לתפיסה של המונח "צדק" בתקופה של "מעבר" פוליטי אל שלום ודמוקרטיה). במושב השתתפו חברי התנועה תת אלוף ישראלה אורון וד"ר מוסטפה אלוסטז.
במושב הוצג מודל הפיוס החדשני של היוזמה. הדיון היה מעניין מאוד, ונשאלו הרבה שאלות על איך ניתן ליישם מודל פיוס במצב הנוכחי. הדינמיקה בין אורון ואלוסטז, כותבי המסמך,הייתה מעניינת מאוד לאור ההכרה המשותפת של שניהם בכאב ובקושי שהיו כרוכים בתהליך כתיבת המסמך – כמה היה קשה לדבר על נושאים כאלה, אבל גם על הערך של תהליך כזה ושל שיחות מהסוג הזה. גם אם לפעמים זה מוביל לטריקת דלתות וכעס, יש דברים שמוכרחים לשוחח עליהם, כי רק ככה מגיעים לשלום אמיתי בין אנשים ולא רק להסכם פוליטי בין ישויות מדיניות.
08/11/18
אפשר לפתור סכסוכים! כנס על פיתרון הסכסוך האירי – אנגלי
כנס שערכנו בנושא פיתרון סכסוכים לאומיים, המשתתפים היו מומחים איריים, פלסטינים וישראלים. הדיון עסק בנקודות הדמיון והשוני בין הסכסוך בצפון אירלנד לסכסוך הישראלי – פלסטיני, והפקת לקחים מהסיכסוך האירי – אנגלי, מהם ניתן ללמוד וליישם בתהליך פיוס עתידי בין ישראל לפלסטינים.
פיטר רובינסון (לשעבר השר הראשון של צפון אירלנד) ופאט היינס (לשעבר היועץ הבכיר של ראש ממשלת אירלנד) סיפרו איך המאבק עבור סיום הסכסוך פגש אותם באופן אישי, כשחברים טובים שלהם הפכו לקורבנות הסכסוך. מתוך הכאב האישי הם הבינו שעליהם להיאבק על השלום, אל מול דה-לגיטימציה של השיח האלים שהתקיים אז באירלנד. נושא הדה לגיטימציה של שיח השלום עלה בהשוואה לתהליך הדה לגיטמציה של שיח השלום בארץ, כשכל מי שקורא לדיאלוג עם הפלסטינים מתוייג כבוגד. תחושת הייאוש התגלתה כנקודת דמיון נוספת בין הסיכסוך המקומי לסכסוך בצפון אירלנד, במהלך הכנס האירים שיתפו בכך שגם הם עצמם לא היו בטוחים עד הרגע האחרון שיכול להיות סוף לסכסוך, ויתר על כך – הסכם חתום.
לסיכום, במילותיו של פיטר רובינסון, לשעבר השר הראשון של צפון אירלנד, ואחד המשתתפים בכנס: "אין קונפליקט שלא ניתן לפתור. באתי לכאן כדי לומר שגם מה שנראה בלתי אפשרי, הוא אפשרי. אז בבקשה, אל תתייאשו!"
05/11/18