כדי להגיע לביטחון אמיתי, ישראל צריכה לפתור את הסכסוך: מפגש קבוצת מנהיגות צעירה
ב-6.4.22, קיימנו מפגש פתיחה ל-21 צעירות וצעירים המגיעים ממגוון תחומי עיסוק מובילים – מיועצים פרלמנטריים ועד הייטק, כחלק מתוכנית הפיוס והמשא ומתן למנהיגות צעירה.
את המפגש פתחה תא"ל (במיל') ישראלה אורון, מראשות יוזמת ז'נבה וסגנית ר' המל"ל לשעבר, על האתגרים הביטחוניים שישראל מתמודדת איתם בזירה הפלסטינית. בדבריה הדגישה: עבור ביטחון אמיתי, צריך גבול ברור וקבוע בין ישראל לפלסטינים. במודל הסכם ז'נבה הסדרי ביטחון קפדניים המבטיחים שביטחונית ידה של ישראל תהיה על העליונה, מול מדינה פלסטינית מפורזת, המחויבת בהסכם למנוע הפרות באמצעות כוח שיטור חזק. בימים מדממים אלו רק מתחזקת ההבנה עד כמה זה הכרחי לביטחון ישראל. ישראלה אורון פירטה בפני הקבוצה גם את הפתרונות לסוגיות הליבה שמציעה יוזמת ז'נבה, והדגישה את היתרון היחסי של הסכם ז'נבה לעומת הצעות אחרות – גבול שניתן להגן עליו, לעומת, למשל תוכנית טראמפ, בה הגבול המוצע מפותל ומסובך ומקשה על שמירה עליו. כמו כן, מיותר לציין שלהסכם ז'נבה יש גם הסכמה של דמויות פלסטיניות בכירות בהנהגה, מה שלתוכנית טראמפ ותוכניות נוספות אין.
לאחר מכן, הקבוצה פגשה את ד"ר יובל בנזימן, מהתוכנית ליישוב סכסוכים באוניברסיטה העברית, איתו שוחחו על איך נראית חברה בסכסוך ועל כלים שיאפשרו לשני הצדדים להתקרב לפיוס. הסכסוך משפיע על החברה הישראלית והפלסטינית באופן די דומה – כאשר ממשיכים "לנהל" את הסכסוך, במקום להתקדם לעבר פתרון, פיוס נראה רחוק יותר ויותר. כדי להתקרב לפיוס וגם להסכם לפתרון הסכסוך, על שני הצדדים לדבר ולהבין טוב יותר את הנרטיבים, כל אחד של הצד השני, למצוא דרך משותפת לעצב עתיד יחדיו ולהתקדם אליו.
את המפגש סגר אשרף אל ערג'מי, השר הפלסטיני לשעבר ומראשי יוזמת ז'נבה, אשר הדגיש בפני הקבוצה: לפלסטינים ולישראלים יש אינטרס משותף להגיע להסכם שלום המבוסס על פתרון שתי המדינות, אבל לישראלים האינטרס דחוף אף יותר. בפתרון הסכסוך, הפלסטינים מבינים את הציביון הקיים במדינת ישראל, ומצידו הדגיש אשרף כי הפלסטינים, שרוצים חירות, כבוד ועצמאות, מאמינים עדיין, גם היום, שפתרון שתי המדינות הוא הדרך הטובה ביותר להגיע לשם. כאשר אחד המשתתפים בקבוצה שאל "האם ההנהגה הפלסטינית מסוגלת לשכנע בזה גם את הרחוב הפלסטיני?", הדגיש אל ערג'מי כי ההנהגה הפלסטינית ברמאללה היא פרטנר אמיתי לשלום. למרות שפתרון שתי המדינות הוא עדיין המועדף ביותר על הציבור הפלסטיני, כאשר יהיה אופק מדיני אמיתי לפתרון שתי המדינות ולמדינה פלסטינית עצמאית החיה בשלום לצד מדינת ישראל, תוכל ההנהגה לרתום גם את יתר העם לתמוך בהסכם, אבל ישראל צריכה להציג אופק ורצון אמיתי להגיע להסכם.
הקבוצה המגוונת הזו, עם משתתפות ומשתתפים מרקעים שונים ומגוונים בחברה הישראלית, תמשיך את הדרך בפרויקט, בהעמקה נוספת בסכסוך ובהיכרות עם המציאות בשטח, אך גם תפגוש קבוצה מקבילה פלסטינית כדי לדבר, להבין טוב יותר זה את זה וליצור תשתית שתוביל לעתיד משותף טוב יותר ופתרון לסכסוך.
מפגש מנהיגות צעירה ישראלית: חייבים לבחור יעד להוביל את ישראל אליו
ב-3.4.21, קיימנו מפגש פתיחה למחזור נוסף של פרויקט הפיוס למנהיגות צעירה ישראלית, עם 15 פעילות ופעילים פוליטיים וחברתיים מהימין, מהמרכז ומהשמאל, המגיעים מעשייה פרלמנטרית ומארגונים חברתיים שונים.
המפגש נפתח בדיבייט בין מנכ"ל יוזמת ז'נבה, גדי בלטיאנסקי, ליו"ר ארגון 'ישראל שלי', שרה העצני, על הגישות לסכסוך. הדיבייט חידד את הבחירה בין שתי האלטרנטיבות: "מדינה יהודית ודמוקרטית על חלק מארץ ישראל", נוסח יוזמת ז'נבה, או ריבונות יהודית על כל ארץ ישראל, במדינה "פחות ליברלית מהמקובל", כפי שהציעה יו"ר ישראל שלי. האפשרות השנייה כוללת גם את המשך מעגל הדמים, אך למעשה מייצרת מציאות בה בישראל אין רוב יהודי והמדינה אינה דמוקרטית. בדיון, הובהר למנהיגות והמנהיגים הצעירים שעליהם לבחור לאיזה יעד צריך להוביל את ישראל. הבחירה היא גם בידיים שלנו, של כל אחד ואחת.
בהמשך, פגשה הקבוצה את אשרף אל ערג'מי, השר הפלסטיני לשעבר ומראשי יוזמת ז'נבה. הוא פתח בהתנגדותו לאלימות, לאור האירועים האחרונים, אך הזכיר גם את הפרדוקס הישראלי: כששקט ואין אלימות – לא רואים צורך לדבר עם הפלסטינים, אבל כשיש הסלמה – "אי אפשר" לדבר. בינתיים, הגישה הזאת מובילה אותנו למציאות של מדינה אחת – והתמיכה בכך בקרב הפלסטינים גוברת, כחלק מהייאוש מהאפשרות שישראל תסכים לפתרון שתי המדינות, אך עם הבדל משמעותי לעומת הצעתה של שרה העצני, כי בה הפלסטינים ידרשו שוויון זכויות מלא. איך אפשר לעצור את רכבת המדינה-האחת? לשבור את הקיפאון והייאוש, לחזור לדבר ובכך להפיח תקווה בחברה הישראלית והפלסטינית שאפשר אחרת.
קבוצת המנהיגות הצעירה לקחה מהמפגש פרספקטיבה חדשה על הסכסוך הישראלי-פלסטיני ועל הגישות השונות כלפיו. את הכלים והידע הללו ייקחו לסיור בשטח ומפגש עם מנהיגות צעירה פלסטינית מהגדה.
מה היה קורה אילו היינו הופכים את התפקידים בין ישראלים לפלסטינים? סמינר משותף למנהיגות צעירה
בחמישי שישי, 24-25.3.22, יצאה קבוצה של מנהיגות צעירה ישראלית, יחד עם קבוצת מנהיגות צעירה פלסטינית לסמינר משותף של יומיים. המשתתפים בסמינר, צעירות וצעירים המגיעים ממגוון תחומי עיסוק, פעילות חברתית ופוליטית ומפיזור גיאוגרפי נרחב, כבר עברו עד כה מפגשי העמקה על הסכסוך בנפרד.
את הסמינר פתחו ראשי יוזמת ז'נבה בצד הישראלי והפלסטיני יחדיו, אשר הציגו את מודל ההסכם של יוזמת ז'נבה, את הפתרון שהוא מציג לסוגיות הליבה בסכסוך ואת החשיבות של פיוס על מנת להפוך הסכם לשלום: אין טיימינג ברור ל"מתי צריך פיוס" – לכן צריך לעבוד על פיוס כל הזמן.


כנס "בין קייב לרמאללה": כדי למנוע עוד סבבי אלימות, חייבים תהליך מדיני
אתמול, 22.3.2022 התקיים כנס יוזמת ז'נבה "בין קייב לרמאללה", בו שר התפוצות נחמן שי, החוקרת והפרשנית קסניה סבטלובה, השר הפלסטיני לשעבר אשרף אל ערג'מי וסגנית עורך הארץ נעה לנדאו שוחחו, בהנחיית איש הרדיו רזי ברקאי, על השיעורים שכולנו צריכים ללמוד מהמתרחש כעת במזרח אירופה ואולי ליישם בסכסוך שלנו.
רגע לפני תחילת הכנס, התרחש פיגוע טרור מזעזע ומגונה. דווקא בתזמון הזה, מסקנה אחת הייתה משותפת לכל הדוברים: אף אחד כאן לא רוצה להגיע למצב שאפילו יזכיר במעט את המלחמה באוקראינה, ולכן חייבים יוזמה מדינית שתוביל לפתרון שתי המדינות. זו הדרך היחידה למנוע עוד סבבי אלימות שיגבו מחירים כבדים.
במהלך הכנס, ד"ר נחמן שי, שר התפוצות, נשאל על מדיניות הממשלה כלפי הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ולגביה אמר: "אנחנו בממשלה בניסיון כמעט נואש לפחות לעכב את מגמות הסיפוח והרחבת ההתנחלויות. אם לא היינו בממשלה – היו הולכים לכיוון הזה".
על מדיניות ישראל בנושא המדיני, הגיב אשרף אל עג'רמי, שר לשעבר ברשות הפלסטינית ומראשי יוזמת ז'נבה: "אם בגדה הרשות הפלסטינית תתמוטט, תקבלו חמאס. יש לכם פרטנר ברמאללה – דברו איתו".
ככה עושים שלום: חוג בית עם חה"כ מוסי רז והעיתונאי הפלסטיני אליאס ננזירי
ב-20.3, קיימנו בתל אביב חוג בית עם חבר הכנסת מוסי רז, לוחם ותיק למען סיום הכיבוש והסכסוך ומראשי יוזמת ז'נבה, יחד עם אליאס ננזירי, איש הרשות הפלסטינית ועיתונאי. בחוג הבית שהתקיים לקהל הפתוח, שניהם הסכימו כי תמיכה ציבורית פעילה דרושה על מנת לעודד את ההנהגות בשני הצדדים להתקדם לעבר פתרון שתי המדינות – הפתרון המעשי היחיד האפשרי לסכסוך.
לקריאה נוספת על פתרון שתי המדינות >>
סיור דו-נרטיבי למנהיגות צעירה: כיצד יראה פתרון שתי המדינות בירושלים?
בשישי, 11.3.22, יצאנו עם קבוצת מנהיגות צעירה ישראלית, המגיעים ממגוון רקעים ותחומי עיסוק, לסיור דו-נרטיבי במזרח ירושלים, בהנחיה משותפת של מדריכים ישראלי ופלסטיני, במסגרת תוכנית פיוס. זאת, במטרה ללמוד ולראות בעיניים כיצד יראה פתרון שתי המדינות בעיר הקודש, ולהעמיק בנרטיבים של שני העמים בסכסוך ובעיר.
במהלך הסיור, הקבוצה עסקה באופן בו פתרון מדיני יכול להיות מיושם בירושלים, על האופן בו ההגדרה המוניציפלית של ירושלים אינה משקפת היסטורית את ירושלים ועל האופן בו שתי מדינות יוכלו להקים שתי בירות בעיר, או לחלוק בירה משותפת לשתי המדינות. בנוסף, העמקנו בנושאי הגבולות ובאופן בו ייושמו סידורי ביטחון קפדניים שיאפשרו לישראל לשמור על עליונות ביטחונית. יחד עם זאת, העמיקה הקבוצה לא רק בפירות השלום, אלא גם במחירה הכואב של המציאות הקיימת. הקבוצה שמעה ממקור ראשון מפלסטינים תושבי מזרח העיר על הנרטיב הפלסטיני, על מציאות החיים היום-יומית ברמה הפוליטית והחברתית של הפלסטינים בעיר בשל מעמדם כתושבים והזנחה מוניצפלית, אך גם על הדרך להוביל למציאות אחרת.
הסיור הוא תחנה חשובה בדרך לקראת מפגש משותף עם קבוצת מנהיגות צעירה פלסטינית. בזכות ההעמקה והידע אודות הנרטיבים השונים לסכסוך, יוכלו המשתתפים לנהל שיח משמעותי יותר עם עמיתיהם הפלסטינים – בתקווה שבזכות כך, יוכלו יחד לשתף פעולה ולהוביל אופק חדש.
הדור הבא של מחנה השלום: סמינר למנהיגות צעירה ישראלית
למעלה מ-20 צעירות וצעירים אכפתיים ומובילים השתתפו בסוף השבוע, 3-4.3.2022, בסמינר למנהיגות צעירה ישראלית במסגרת תוכנית PEACE for Youth. המשתתפות והמשתתפים מגיעים מכל הארץ ומגוון תחומי עיסוק: תרבות, פעילות חברתית ופוליטית, ניהול, יזמות ועוד.
האם זה נורמלי שאנחנו חברה שחיה בסכסוך? על השאלה הזו ניסה לענות ד"ר יובל בנזימן, אשר הרחיב על המשמעויות של הסכסוך על החברה, על חסמים פסיכולוגיים קבוצתיים ועל למה צריך להתמודד איתם כדי להתקדם לעבר פתרון לסכסוך כולו. אלו, לא באים לידי ביטוי במדיניות הממשלה ל"ניהול הסכסוך", במקום לחפש פתרון – מדיניות זו מתחזקת את החסמים הקבוצתיים שמייצרים לכאורה סירוב לקבל פתרונות לסוגיות ספציפיות בסכסוך, כאשר בפועל אם יציגו לחברה פתרון כולל כ-"חבילה", יפחתו החסמים לקבלה.
לאחר מכן, פגשה הקבוצה נציגים משתי שגרירויות בולטות של ידידות ישראל, איתם דיברו על החשיבות של הסכסוך לקהילה הבינלאומית, כיצד חל שינוי בתפיסה של ישראל בדעת הקהל העולמית מ"דוד" ל"גוליית", ובעיקר הדגישו כי העולם עדיין לא הרים ידיים, עם יד על הדופק ועדיין מאמין בפתרון שתי המדינות. הם עוד מאמינים בנו – אולי גם לנו כדאי.
בהמשך, פגשה הקבוצה דמות פלסטינית בכירה, שהדגיש את הצורך בפתרון שתי המדינות והיותו עדיף על כל אפשרות אחרת, גם מבחינת הפלסטינים, וכן הוסיף את פרשנותו על המצב כיום בעזה והאפשרות לייצר בשנית אופק מדיני בעת הקרובה. בכך, הצביע על האבסורד בעובדה שכל צד אומר שהצד השני אינו פרטנר. על כך שרה אלאניס מוריסט – Isn't it ironic?
גדי בלטיאנסקי, מנכ"ל יוזמת ז'נבה, הוסיף על כך בשיחה עם הקבוצה והרחיב על הספינים בסכסוך ובמשאים ומתנים, על ההבדל בין "קווים אדומים" ל-"קווים מדומים" ועל ההבדל בין הסכם לשלום. בסוף, אי אפשר לברוח מהצורך לעשות כאן הסכם – אבל עם אומץ וחוש צדק, אפשר לעשות כאן לא רק הסכם, אלא גם שלום.
המשתתפים לא רק הקשיבו, אלא גם פעלו בעצמם\ן על מנת להעמיק בסוגיות הליבה בסכסוך. הקבוצה כולה חולקה ל-4 שולחנות עגולים, העוסקים כל אחד בסוגית ליבה אחרת בסכסוך. לכל קבוצה הוצגו שאלות וסוגיות שעליהן לנסות להגיע להסכמה לגביהם, ולהציגם לשאר הקבוצות. לא מעט תובנות מרתקות עלו, אך התובנה כי פתרון שתי המדינות הוא הנכון והאפשרי ביותר, גברה על היתר.
בערב, צפתה הקבוצה בסרט "הגורם האנושי" ושוחחה עליו עם הבמאי דרור מורה. בשיחה, עלה כי גם אם נכשלנו בעבר בלהשיג הסכם, מדובר במספר חד-ספרתי בלבד של משאים ומתנים, ולכן אין סיבה להפסיק לנסות. ההפך, יש לנו את החובה להמשיך ולנסות – אחרת ישראל בסכנה מפני בידוד בין לאומי.
למחרת, פגשה הקבוצה את עו"ד טליה ששון, אשר סקרה בפירוט את המצב המשפטי במזרח ירושלים, המתיחות בשייח ג'ראח ועתיד וסוגיית נכסי הנפקדים, ביום שלאחר הסכם. טליה הפצירה בקבוצה שלא להפסיק לנסות ולקרוא למנהיגים לקדם משא ומתן והסכם – הוא אפשרי, הוא נכון והוא קריטי לדמוקרטיה הישראלית ולמעמדנו בעולם.
לאחר הרצאתה, יצאה הקבוצה לסיור בעקבות שני הנרטיבים, הישראלי והפלסטיני, השזורים במרחב מזרח ירושלים, כדי לראות במו עיניהם איך ניתן להגיע לפתרון בסוגיית ירושלים – שתי בירות לשני עמים או בירה אחת לשתי מדינות. בירושלים מתוח, אבל היא לא מכשול לשלום – היא הזדמנות.
הקבוצה תמשיך מכאן למפגש עם קבוצה מקבילה של מנהיגות צעירה פלסטינית מהגדה המערבית, אשר עברה סמינר העמקה בסכסוך גם כן רק לאחרונה. לאחר הידע וההעמקה שצברו שתי הקבוצות בסוגיות השונות בסכסוך, יוכלו הצדדים להיפגש, לדבר, להבין ולקדם עתיד טוב יותר לשני העמים.
שם עושים מלחמה, פה לומדים איך לעשות שלום: סמינר ליועצי אסטרטגיה ותקשורת
ב-24-25.2, יצאנו יחד עם קבוצה של דמויות מובילות מתחומי הדוברות והייעוץ האסטרטגי והתקשורתי לסמינר דו-יומי, במסגרת תוכנית ההעשרה המדינית למובילי דעת קהל.
הסמינר נפתח בדיבייט בין הגישות השונות בחברה הישראלית כלפי הסכסוך, בין יריב אופנהיימר מיוזמת ז'נבה, מירון רפפורט מ"שתי מדינות מולדת אחת" ונווה דרומי, עיתונאית ערוץ 14. במהלך הדיון עלה כי בזמן שפתרון שתי המדינות מבטיח את קיומה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, גישות אחרות לא מסוגלות לייצר כן, ונתמכות על ידי מיעוט בלבד משני הצדדים. לאחר מכן, פגשה הקבוצה את פרופ' סרג'יו דלה פרגולה, דמוגרף בכיר, לסקירה מקצועית של המצב הדמוגרפי הקיים בין הירדן לים ותחזית עתידית, אשר מוכיחה כי רק פתרון שתי המדינות כפי שמוצע על ידי יוזמת ז'נבה, מונע אובדן רוב יהודי במדינת ישראל למשך שנים קדימה, ובו בעת העובדה כי ישראל כיום שולטת על 3 מיליון פלסטינים בגדה המערבית גובתה במספרים ותחזיות.
מומחי התקשורת המשתתפים בתוכנית ההעשרה המדינית פגשו גם עיתונאים משני הצדדים. עם העיתונאי אליאור לוי, הכתב והפרשן לענייני פלסטינים של קבוצת ידיעות אחרונות, דיברו על הדור הצעיר הפלסטיני, על אופן הסיקור המורכב של עיתונאי ישראלי את הצד השני וכן שמעו סיפורים מרתקים מעבודתו. עם העיתונאית מרוות אל-עזה דיברו על מפת התקשורת הפלסטינית ועל עבודתה ארוכת השנים בכמה מערכות.
חלק ממטרות הסמינר הן להכיר טוב יותר את הצד השני – לכן פגשה הקבוצה לפאנל שתי נשים בולטות בחברה האזרחית הפלסטינית, בגדה המערבית ובמזרח ירושלים, אשר שיתפו על מציאות החיים של פלסטינים ופלסטיניות בגדה: מגבלות התנועה והמחסומים, משבר המים, התרחבות ההתנחלויות, המצב המדיני כיום וכיצד הוא משפיע ביום-יום על הפלסטינים, ובעיקר על הדור הצעיר שלעומת דור אוסלו, לא זכה להכיר מהי תקווה לשלום.
למחרת, יצאה הקבוצה לסיור עם אל"מ (במיל') ד"ר שאול אריאלי באזור ירושלים על מנת לראות היכן יעבור הגבול בין שתי המדינות במו עיניהם, להעמיק בסידורי הביטחון ובפרטים ההיסטוריים סביב הבנייה בהתנחלויות ומשאים ומתנים קודמים.
הקבוצה, אשר עובדת מידי יום עם הדמויות, הארגונים והחברות המשפיעים בישראל, תיקח מהסמינר ידע נרחב אשר יאפשר לכל אחד ואחת מהם להיות מוכנים למשבר הקשור לסכסוך, וכן להרחיב את השיח על פתרון שתי המדינות הלאה למעגלים נוספים.
בזמן שגברים יילחמו, אנחנו נעשה שלום: מפגש העשרה מדינית למנהיגות נשית מובילה
"בזמן שגברים יילחמו, אנחנו נעשה שלום". בשישי, 25.2, נפגשו 15 נשים ישראליות מובילות מתחומי המחקר, הביטחון, התרבות והחינוך, למפגש ראשון במסגרת תוכנית העשרה מדינית למנהיגות נשית מובילה.
בפתיחת המפגש פגשה הקבוצה את מנכ"ל יוזמת ז'נבה גדי בלטיאנסקי, אשר סקר את האופן בו התגבשו מיתוסים וקונספציות לגבי תהליך השלום, העמיק בכך שישראל לא ניסתה מספיק וסקר מה ניתן לעשות כדי לשנות את המצב הנוכחי.
לאחר מכן, פגשו את תא"ל (במיל') ישראלה אורון, מראשי יוזמת ז'נבה אשר סיפרה מניסיונה האישי על מקומן של נשים בתהליכי קבלת החלטות בזירה המדינית והביטחונית, ואת החשיבות של הנושא עבור משא ומתן בעתיד. לסיום היום, פגשו את ניבין סנדוקה, פעילה חברתית פלסטינית בולטת ממזרח ירושלים, איתה העמיקו באופן בו נשים יכולות להפוך מציאות של סכסוך מדמם לשלום משגשג ובמציאות חייהן של נשים פלסטיניות בגדה המערבית ובמזרח ירושלים.
קבוצת המנהיגות הנשית מתחילה את דרכה לקבלת סט כלים מדיניים לשינוי המציאות. התחנה הבאה – נסיעה לרמאללה, לסדרת פגישות עם נשים פלסטיניות מובילות.
רה"מ לשעבר אולמרט לעיתונאים מובילים בסמינר יוזמת ז'נבה: "היינו קרובים להסכם, פתרון שתי המדינות הוא הדבר הנכון לישראל"


באנו לדבר על זה: מפגש מנהיגות צעירה מהימין, המרכז והשמאל
ב-1.2.22 נפגשו דמויות צעירות מובילות מהחברה האזרחית, מהפעילות החברתית ומהפוליטיקה, מימין, ממרכז ומשמאל, במסגרת תוכנית הפיוס למנהיגות צעירה של יוזמת ז'נבה.
המפגש התחיל בדיבייט בין איש יוזמת ז'נבה, יריב אופנהיימר, ליגאל דילמוני, מנכ"ל מועצת יש"ע, על האם בכלל יש פתרון לסכסוך. דילמוני מצד אחד, ייצג את העמדה שאין פתרון לסכסוך שאפשר להציע, אך אופנהיימר הציג את פתרון שתי המדינות נוסח ז'נבה – הדרך היחידה שמקובלת על רוב פלסטיני וישראלי לפתרון הסכסוך, ושתאפשר לישראל להמשיך להתקיים כמדינה יהודית ודמוקרטית ובביטחון לצד מדינה פלסטינית.
המפגש המשיך להוכיח את הצורך בפתרון כאשר קיימנו שיחה מרתקת עם בכיר פלסטיני בעברית על האתגרים בדרך לשלום, על למה זה לא עבד עד היום ועל איך נוכל לשנות את זה. הפלסטינים מעוניינים בהגדרה עצמית, ובאזרחות שווה. זה אומר: או שתי מדינות, או מדינה אחת עם זכויות שוות. ישנם אתגרים בדרך לפתרון שתי המדינות, אך זוהי הפשרה ההוגנת ביותר לשני הצדדים, והסכם ז'נבה מוכיח שיש פתרונות גם לסוגיות הקשות ביותר של הסכסוך.
באנו לדבר על זה – על העובדות, הערכים ועל האינטרס להוביל למציאות אחרת. פתרון שתי המדינות הכרחי לישראל על מנת שתישאר יהודית, דמוקרטית ומוסרית לשנים קדימה, וכדי לעצור את המציאות המתהווה של מדינה אחת, משוסעת ומדממת.
שגרירי ז'נבה בחברה הערבית-ישראלית: סיכום מחזור פעילות
משתתפי "שגרירי ז'נבה", תוכנית העשרה מדינית למנהיגי\ות החברה הערבית בישראל, מסכמים את הפעילות, אבל לא נפרדים.
לאחר מחזור פעילות עשיר בסיורים, הרצאות וכלים מדיניים, אתמול, 26.1.22, התקיים אירוע הסיכום של תוכנית "שגרירי ז'נבה" לדמויות מובילות מהחברה הערבית בישראל, בה שוחחו עם יו"ר יוזמת ז'נבה ושר המשפטים לשעבר יוסי ביילין, על האופן בו יוכלו לסייע לפיוס ישראלי-פלסטיני וקידום תהליך מדיני, אך גם על האתגרים הפוליטיים והחברתיים שבדרך לפתרון הקונפליקט בין מדינתם לעמם.
"שגרירי ז'נבה" לא יסיימו את חלקם לאחר מפגש הזום המסכם. עכשיו המשתתפים והמשתתפות יהיו חלק פעיל במחנה השלום, הדורש עתיד טוב ובטוח יותר לנו ולילדינו, וימשיכו להרחיב את השיח המדיני למעגלים רבים נוספים בחברה הערבית ישראלית. ככה עושים שלום.
קואליציית שתי המדינות שוחחה עם השר עמר בר-לב
ב- 26.1.22, שוחחנו, נציגי הארגונים בקואליציית שתי המדינות של יוזמת ז'נבה, עם השר לביטחון פנים עמר בר-לב. הארגונים המרכיבים את הקואליציה מובילים את השיח והמאבק למען פתרון שתי המדינות, ביניהם שלום עכשיו, יוזמת ז׳נבה, דרכנו, מיתווים, האם ראית את האופק לאחרונה, מולד וארגונים נוספים.
השיחה עם השר בר-לב התמקדה בצורך לייצר אופק מדיני עם הרשות הפלסטינית, בצעדים אפשריים מול עזה, באלימות מתנחלים ובמצב במזרח ירושלים. השר בר-לב שטח בפנינו בפתיחות את עמדותיו ואת האתגרים השונים בעבודת הממשלה ואנו מודים לו על כך.
מנכ"ל יוזמת ז'נבה הפלסטינית אירח את "שגרירי ז'נבה" מהחברה הערבית בישראל
מנכ״ל יוזמת ז׳נבה הפלסטינית, נידאל פוקאה, אירח ביום ראשון, 9.1.22, קבוצת משתתפות ומשתתפים בפרוייקט שלנו עם החברה הערבית בישראל, שגרירי ז'נבה. הקבוצה, בה דמויות בולטות בתחום הפוליטי, החינוכי והתקשורתי, ביקרה ברמאללה בהמשך לסמינרי עומק בנושא הסכסוך ולקראת המשך פעילותם בתוך החברה הערבית לקידום פתרון שתי המדינות.
במהלך היום, פגשו בקבוצה דמויות בולטות מהדיפלומטיה, הפוליטיקה והתקשורת הפלסטינית ורכשו כלים נוספים לטובת קידום משותף של הנושא המדיני. "שגרירי ז'נבה" הם הזדמנות מדינית ויוכלו להיות הגשר לשלום – בין העם שלהם, למדינה שלהם.
קואליציית שתי המדינות: מחממים מנועים
ביום חמישי, 6.1.22 נפגשו חברות וחברי קואליציית שתי המדינות, ראשי הארגונים התומכים בפתרון שתי המדינות, למפגש התנעה לחלק השני של פרויקט קואליציית שתי המדינות.
הארגונים המרכיבים את הקואליציה מובילים את השיח והמאבק למען פתרון שתי המדינות, ביניהם שלום עכשיו, יוזמת ז׳נבה, דרכנו, מיתווים, האם ראית את האופק לאחרונה, מולד וארגונים נוספים.
במקביל לקואליציה הישראלית, פועלת בשטחי הרשות קואליציה מקבילה פלסטינית. נציגים משתי הקואליציות נפגשים על בסיס קבוע, מנהלים קשר רציף ומארגנים אירועים משותפים.
יריב אופנהיימר, מנהל קואליציית שתי המדינות: ״בשנים הקרובות יש לנו אתגר עצום, לקדם את פתרון שתי המדינות ולפעול על מנת שהממשלה החדשה תשנה את המדיניות ותקדם תהליך שלום. קואליציית שתי המדינות מספקת לכל הארגונים פלטפורמה לבניית אסטרטגיה משותפת, שיתוף ידע ובעיקר קשר רציף עם החברה האזרחית הפלסטינית״.
מנהיגות צעירה צריכה להכיר את המציאות: סיור במזרח ירושלים
ביום שישי האחרון, 7.1.22, יצאה אחת מקבוצות המנהיגות הצעירה במסגרת פעילות יוזמת ז'נבה לסיור במזרח ירושלים על מנת לפגוש ולשמוע מקרוב את הנעשה שם. בזמן האחרון בו צעירים פלסטינים רבים מובילים ומשמיעים את קולם עבור סוגיית הפלסטינים במזרח ירושלים, רק הגיוני שמנהיגות צעירה ישראלית לא תעמוד מנגד. הקבוצה כוללת פעילות ופעילים חברתית ופוליטית, נשות ואנשי תקשורת צעירים ומשפיענים ממגוון זירות ציבוריות.


מסורת של שישי מדיני: סיור קבוצת מנהיגות צעירה במזרח ירושלים

מה לסכסוך, מזרח ירושלים ולסוגיית המגדר?
ביום שישי ה-16.12 קיימנו בירושלים יום עיון במסגרת תוכנית מנהיגות נשית מדינית לפוליטיקאיות ונשות ציבור, מנהיגות חברתיות ומוניציפליות, נשות עסקים ותקשורת.
בתחילת היום, סקרה בפני המשתתפות עו"ד טליה ששון, מראשי יוזמת ז'נבה, את ההיבט המשפטי של סוגיית ירושלים בסכסוך ופתרונות אפשריים לה, כולל זה המוצע על ידי יוזמת ז'נבה. כמו כן, יצאו במהלך היום המשתתפות לסיור במזרח ירושלים, על מנת ללכת ברגליים את מציאות החיים הפוליטית והחברתית הסבוכה בצל הסכסוך ועל מנת להבין את שורשיה. כדי להשלים את התובנות מהסיור, פגשו המשתפות גם מספר נשים בכירות בעשייה הציבורית הפלסטינית. בשיח פתוח וישיר, הסכימו יחד כי כדי לשנות את המצב הנוכחי, בירושלים בפרט ובסכסוך בכלל, עליהן לקחת את ההובלה והמנהיגות ולקדם יחד פתרונות, במקום עוד קיפאון, אלימות והפחדה.
התחנה הבאה בתוכנית המנהיגות הנשית: פגישות נוספות עם בכירות ברמאללה.
מובילים את השיח: מפגש מובילי דעת-קהל ישראלים ופלסטינים עם שגרירות בריטניה בישראל
השבוע, ב-14.12, שגרירות בריטניה בתל אביב והקונסוליה בירושלים ארגנו מפגש עבור מעצבי דעת קהל ישראלים ופלסטינים המשתתפים בתוכניות ובמפגשים שלנו ביוזמת ז'נבה, בהם עיתונאים צעירים ו-וותיקים, דמויות ציבוריות, אנשי חברה אזרחית, משפיענים ברשתות החברתיות ופעילים פוליטיים מרחבי הקשת הפוליטית.
במפגש דנו יחדיו משתתפים ישראלים ופלסטינים והעמיקו את ההיכרות ההדדית זה עם זה, ושמעו מספר משתתפים, בהם עיתונאים ישראלים ופלסטינים אשר דיברו בפני כלל המשתתפים על חוויותיהם בתוכניות של יוזמת ז'נבה ועל החשיבות של חיזוק הקשר בין עיתונאים משני הצדדים לטובת קידום פיוס ופתרון מדיני.
את הערב הזה סיימנו כולנו בתחושה שיש פרטנרים בצד הישראלי והפלסטיני לעבודה משותפת למען קידום שיח משותף לפיוס ודרישה משותפת להסכם, שלום.
"הייאוש הניע אותנו לפעולה" – מכניסים כוחות חדשים למאבק למען הסכם
ב-13.12 התקיים מפגש הפתיחה של פרויקט PEACE for Youth בשיתוף ה-USAID, שנועד להעניק כלים מדיניים בנושא הסכסוך לצעירות וצעירים מובילים ישראלים ופלסטינים.
המשתתפות והמשתתפים בקבוצה הישראלית, עיתונאים, אקטיביסטים, עוזרים פרלמנטריים ויוצרים צעירים, שמעו במפגש מאשרף אל ערג'מי, השר הפלסטיני לשעבר ומראשי היוזמה, על הדור הצעיר בחברה הפלסטינית שמביא עמו תפיסות חדשות על הסכסוך והזדמנויות חדשות לקדם פיוס ושלום.
לאחר מכן, פגשה הקבוצה את רחל מדפיס בן דור, מייסדת תנועת 'ארבע אמהות' שהובילה את המאבק ליציאת צה"ל מלבנון, ונסכה בצעירים השראה לכך שכל אחת ואחד יכולים לנקוט מעשה ולהביא לשינוי גדול.
בהמשך, תצא הקבוצה לסיור דו-נרטיבי במזרח ירושלים בו תפגוש צעירים פלסטינים.
למה אנחנו לא יכולים להגיע לשלום כבר מחר? מפגש קבוצת הפיוס למנהיגות צעירה


כשמסקרים את הסכסוך, צריך להכיר טוב יותר את הצד השני: מפגש לעיתונאים\ות צעירים בתוכנית להעשרה מדינית

כשמתקרבים זה לזה, מקרבים את השלום: סמינר פיוס למנהיגות צעירה ישראלית ופלסטינית
הם באו בין היתר מבאר שבע ומשכם, חברון ורמת השרון, רמאללה ובאר טוביה. קבוצת מנהיגות צעירה משני הצדדים הקדישה את סוף השבוע (18-19.11) לנושא שהכי ישפיע על עתידם – פיוס ישראלי-פלסטיני.
משתתפי תוכנית הפיוס למנהיגות צעירה, צעירות וצעירים פעילים חברתית ופוליטית משני הצדדים, נפגשו לסמינר באזור ירושלים ליומיים של הרצאות מרתקות ושיח זה עם זה.
את היום הראשון פתחו המשתתפים בלהכיר טוב יותר אחד את השני, לדבר על הסכסוך אבל גם על נושאים נוספים שמחברים ביניהם, כמו ספורט ותחביבים שונים. לאחר מכן, שמעו המשתתפים את יוסי ביילין, שר המשפטים לשעבר ויו"ר יוזמת ז'נבה, על התקווה לשתי מדינות בפרספקטיבת הזמן – איך נוצרו הנרטיבים השונים בסכסוך בראי היסטורי, ומדוע פתרון שתי המדינות מאפשר לסיים את הסכסוך בצורה הטובה והצודקת ביותר עבור שני הצדדים. לאחר מכן, קיימו שיח בין-דתי על פיוס בסכסוך הישראלי-פלסטיני, יחד עם אנשי דת מהאסלאם, היהדות והנצרות. יריב אופנהיימר, מנהל קואליציית שתי המדינות ביוזמת ז'נבה וניבין סנדוקה, פעילה חברתית ואקטיביסטית פלסטינית, דיברו לאחר מכן עם הקבוצה על אקטיביזם ותפקידו בקידום פתרון הסכסוך. נוסף על כך שמעו גם הרצאה מפי פוליטיקאי פלסטיני בכיר.
ביום השני, לאחר ערב גדוש בפעילויות קבוצתיות להעמקת השיח המשותף, פגשו המשתתפים את אל"מ (במיל') מירי אייזן, לשעבר יועצת רה"מ לתקשורת זרה, שדיברה על הלקסיקון של הקונפליקט, ועל כיצד בחירת המילים בשיח על הסכסוך היא קריטית על מנת להתקדם הלאה לפתרונו. כמו כן, פגשו גם עיתונאי פלסטיני בכיר אשר נתן ניתוח פוליטי מקיף.
בסוף התכנית המשתתפים ירחיבו את מעגלי הדיאלוג וההבנה למאות נוספות. היו גם מחלוקות בדיונים, אבל על דבר אחד הייתה הסכמה כוללת: השלום חשוב מדי מכדי להשאיר את ההחלטה עליו לפוליטיקאים חסרי אומץ. הדור הצעיר, שירש את הסכסוך, מחויב לשים לו סוף. הם על זה והם התקווה.
רני רהב לאחר ביקור ברמאללה עם יוזמת ז'נבה: "מאמין בפתרון שתי המדינות, אין אלטרנטיבה לשלום"
ב-17.11 יצאנו לסדרת פגישות ברמאללה עם רני רהב, מנכ"ל רהב תקשורת ויחסי ציבור. רני רהב נענה להזמנתנו להצטרף לסיור על מנת לראות שיש פרטנר בצד הפלסטיני לפתרון שתי המדינות.
בפתיחת היום קיימנו פגישה עם ג'יבריל רג'וב, חבר הוועד המרכזי של הפת"ח ויו"ר ההתאחדות הכדורגל הפלסטינית. בשיחה הובהר כי ההנהגה הפלסטינית מעוניינת בהתקדמות מדינית ורואה בפתרון שתי המדינות כדרך להגיע לסיום הסכסוך.
לאחר מכן, קיימנו ארוחת צהריים עם מספר אישים בכירים פלסטינים, מהתקשורת ומהחברה האזרחית.
קראו את הפוסט שפרסם רני רהב על הפגישה >>
בצילום המשותף – מימין לשמאל: אביב סגרון, דובר יוזמת ז'נבה, תא"ל במיל' ישראלה אורון – מראשי יוזמת ז'נבה ג'יבריל רג'וב ורני רהב.
השלום אפשרי: מנהיגות צעירה ישראלית ופלסטינית נפגשו ברמאללה
ביום ראשון, ה-14.11 נפגשו 20 צעירות וצעירים פלסטינים וישראלים למפגש משותף ראשון במסגרת תוכנית הפיוס למנהיגות צעירה במשרדי יוזמת ז'נבה הפלסטינית (PPC) ברמאללה.
המפגש המשותף הראשון מגיע לאחר מפגשי הכנה נפרדים לכל אחת מהקבוצות, הישראלית והפלסטינית. הפעם פגשו הצעירים את שקד מורג, מנכ"לית 'שלום עכשיו', איתה שוחחו על הנגשת מידע אודות הסכסוך לצעירים בשני הצדדים ועל כך שגם במצב הנוכחי בהתנחלויות, הן לא מהוות מכשול מלהגיע לשלום. לאחר מכן, שוחחו עם נידאל פוקהא, מנכ"ל יוזמת ז'נבה הפלסטינית (PPC) על דעת הקהל הפלסטינית כלפי הסכסוך ועל תפקיד הדור הפלסטיני הצעיר בפיוס ושלום.
הצעירים בשני הצדדים רוצים את אותו הדבר: חיים טובים ושוויון זכויות. יחד, הם יוכלו לעשות את ההבדל לעתידם שלהם, ושלנו. על ההסכמים יחתמו המנהיגים, את השלום והפיוס – נעשה אנחנו.
מבט מבפנים לעזה: יום עיון מיוחד למשתתפי תוכנית ההעשרה המדינית למובילי דעת קהל
ב-10.11 קיימנו במסגרת תוכנית העשרה מדינית לעיתונאים ואנשי יחסי-ציבור, דוברות וייעוץ אסטרטגי, יום עיון בנושא "עזה: מבט מבפנים ופתרונות".
במפגש, שמעו המשתתפים מומחים ישראלים לנושא, סלין טובול, סמנכ"לית ה-ECF ונדב גרינברג ממשרד שליח האו"ם לתהליך השלום במזרח התיכון, במסגרת פאנל בו דנו בסוגיית עזה בהקשר הישראלי והבין-לאומי. לאחר מכן, קיימה הקבוצה שיחה עם פלסטיני תושב עזה שסיפר על המצב הנוכחי ברצועה, על הקושי הכלכלי ועל כיצד השפיעו משבר הקורונה וההסלמה האחרונה על החיים ברצועה.
המסקנה העיקרית מהיום הזה היא שעזה יכולה להיות מפורזת. הפלסטינים מסכימים לזה, כחלק מהמדינה הפלסטינית המפורזת, במסגרת פתרון שתי המדינות כנוסח הסכם ז'נבה.
בעקבות הרחבת הבנייה בהתנחלויות: סיור משותף עם 'שלום עכשיו' לדיפלומטים בכירים
ביום שלישי ה-9.11, ערכנו יחד עם שותפינו משלום עכשיו סיור בגדה המערבית בעקבות אישור אלפי יחידות דיור לבנייה בהתנחלויות, ל-22 דיפלומטים בכירים ממדינות מרכזיות בעולם. הסיור, בהנחייתה של חגית עופרן משלום עכשיו ובליווי צוות יוזמת ז'נבה, עבר במספר נקודות ציון משמעותיות ברחבי הגדה.

בין אינטגרציה לבידול: סיור משתתפי תוכנית הפיוס למנהיגות צעירה במזרח י-ם
ביום שישי, 5.11, יצאה קבוצה נוספת במסגרת פרויקט הפיוס למנהיגות צעירה לסיור בעקבות שני הנרטיבים שבמזרח ירושלים. משתתפי ומשתתפות התוכנית הם מנהיגי ומנהיגות המחר, בהם יועצים פרלמנטריים, מנהיגים סטודנטיאליים ופעילים חברתיים ופוליטיים.
במהלך הסיור, שהועבר על ידי מדריך פלסטיני ומדריך ישראלי, הלכו המשתתפים במו רגליהם את סוגיית שייח ג'ראח המורכבת, עליה גם קיבלו סקירה משפטית מעו"ד טליה ששון, מראשי יוזמת ז'נבה.
כמו כן, עסקה הקבוצה במהלך הסיור והשיח בתמונת המצב של החברה הפלסטינית במזרח ירושלים. מחד, השאיפה להיטמע ולשוויון זכויות, ומנגד השאיפה לעצמאות וריבונות. על כך, שמעה הקבוצה דוברים פלסטינים, בהם מחמוד מונא מחנות הספרים החינוכית בירושלים, וכן עסקו באופן שבו היכרות הדדית תוכל להביא לפיוס אמיתי, שייצור פתח לשלום אמיתי. הסיור הדו-נרטיבי בירושלים הוא אחד ממפגשי הקבוצה, שבהמשך, בין היתר, תיסע גם לרמאללה ותשתתף בסמינר משותף עם קבוצה מקבילה של מנהיגות צעירה פלסטינית.
סמינר "שגרירי ז'נבה": החברה הערבית בישראל משתלבת במאבק לשלום ופתרון הסכסוך
בסוף השבוע האחרון, 5-6.11, קיימנו בשיתוף קרן קונרד אדנאור סמינר למשתתפי תוכנית "שגרירי ז'נבה", בהשתתפות מגוון דמויות מובילות מהחברה הערבית בישראל – מהמפלגות יש עתיד, הרשימה המשותפת, רע"מ ומרצ, בכירים בשלטון המקומי, אנשי תקשורת וחברה אזרחית.
היום הראשון לסמינר כלל מגוון הרצאות מדוברות ודוברים מהאקדמיה, מהתקשורת ומהזירה הציבורית. את המפגש פתחה ישראלה אורון, מראשי יוזמת ז'נבה, אשר הציגה את הסכם ז'נבה ומתווה הפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני, תוך סקירת המצב המדיני כיום. לאחר מכן, שמעו המשתתפות והמשתתפים את זוהיר בהלול, חבר הכנסת לשעבר ואיש התקשורת, אשר דיבר על תפקיד אזרחי ישראל הערבים בתהליכי פיוס וקבלת החלטות. בימים אלו, כאשר בקואליציה חברה מפלגה ערבית, זו שעת כושר להרחיב את היקף האינטגרציה בחברה וההשפעה, ולקדם באופן אקטיבי את פתרון שתי-המדינות ופיוס ישראלי-פלסטיני. עבור המשתתפות והמשתתפים, מדובר בפיוס בין העם שלהם למדינה שלהם.
פרופ' הלל כהן דיבר על סוגיית ירושלים מנקודת מבט היסטורית וביקורתית, על נפיצותה והעניק סקירה על הנרטיבים המובילים בסוגיה. פרופ' תמר שגיא עסקה בפסיכולוגיה שמאחורי יחסי הכוחות בתהליכי הפיוס. על מנת להגיע לפיוס אמיתי בסכסוך, על הצדדים להבין ולקחת בחשבון את יחסי הכוחות המובנים בסכסוך, ודרך היכרות מעמיקה עם הנרטיבים של שני הצדדים, נוכל להגיע להתקדמות משמעותית. לסיכום היום, ודיע עדוואדה העניק סקירה על נרטיבים, התקשורת והסכסוך – על תפקיד התקשורת לסייע בתהליכי פיוס במקום לתרום לליבוי האש, והצורך בהגדלת הייצוג הערבי והפלסטיני בתקשורת הישראלית.
למחרת, פתחו המשתתפות והמשתתפים את היום בשיחת סיכום עם מנכ"ל יוזמת ז'נבה גדי בלטיאנסקי, ולאחריה יצאו לסיור במזרח ירושלים – בין עיר מאוחדת, למחולקת. בסיור ראו המשתתפות והמשתתפים את המצב בשטח, הרחבת הבנייה הישראלית בירושלים והכרסום המתמיד באפשרות להפוך את העיר לשתי הבירות של שתי המדינות, ואת הדחיפות שבלשנות את המצב הזה ולהתקדם למשא ומתן מדיני.
הן עוד יצליחו איפה שהגברים נכשלים: מפגש פתיחה למחזור חדש בפרויקט מנהיגות נשית
בשישי, 29.10, הגיעו למשרדינו מחזור חדש של 20 נשים בכירות במגזר העסקי, בשלטון המקומי ובעמותות חברתיות כדי לרכוש את ארגז הכלים הדרוש לעיצוב תהליכים מדיניים בסכסוך הישראלי פלסטיני.
במפגש, שמעו סקירת פתיחה על הסכסוך והמסגרת התודעתית לו מאחד מראשי יוזמת ז'נבה, אל"מ (מיל.) ד"ר שאול אריאלי, וכן קיבלו תמונת מצב על עמדות הציבור הישראלי בפרספקטיבה היסטורית ומגדרית מד"ר ציפי ישראלי, בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
בהמשך, הקבוצה תיקח חלק בסמינרי עומק, סיורים בשטח ומפגשים ברמאללה עם מקבילותיהן הפלסטיניות.
נשים מצליחות בתהליכי שלום ופיוס במקום בו גברים נכשלים. הן גם רואות את צרכי הביטחון מעבר לשיקולים צבאיים בלבד, אבל בישראל – הן כמעט ולא משפיעות על הזירה המדינית. אנחנו ננסה לשנות את זה.
תמונת מצב על דעת הקהל: מפגש ראשון למחזור חדש לתוכנית ההעשרה המדינית למעצבי דעת קהל
בשני ה-11.10.2021, קיימנו מפגש ראשון במסגרת תכנית העשרה מדינית למקצוענים ביחסי ציבור, דוברות, פרסום וייעוץ אסטרטגי. המשתתפות והמשתתפים עובדים או מייצגים גופים משמעותיים במגזר הציבורי, העסקי והחברתי.
את המפגש פתח גדי בלטיאנסקי, מנכ"ל יוזמת ז'נבה, בהצגת הסכם ז'נבה ותוכנית ההעשרה המדינית. לאחר מכן, המשתתפים שמעו מד"ר חליל שיקאקי, בכיר הסוקרים הפלסטינים ממכון הסקרים הפלסטיני ברמאללה, סקירה עדכנית ופסימית למדיי על השפעות המלחמה האחרונה והיעדר תהליך מדיני על החברה הפלסטינית. את הייאוש בציבור הפלסטיני הוא תיאר כנורת אזהרה לישראל. עם זאת, דווקא נראה מסקרו האחרון של ד"ר שיקאקי כי הפלסטינים בגדה המערבית ובעזה מציגים עמדות חיוביות כלפי צעדים בוני אמון. זהו סימן מצוין שיש להמשיך עם אלו.
את המפגש סגרה בהרצאתה ד"ר דליה שיינדלין, סוקרת ויועצת אסטרטגית לקמפיינים פוליטיים בארץ ובעולם, אשר הציגה נתונים עדכניים המראים שגם לאחר שנים ממושכות של שלטון הימין, פתרון שתי המדינות זוכה לתמיכה הגדולה ביותר בציבור הישראלי מול כל אופציה אחרת. כמו כן, העניקה ד"ר שיינדלין ניתוח אסטרטגי על השפעתם של צעדי מנהיגות על עמדות הישראלים לאורך השנים – מנהיגות אמיצה יכולה להוביל שינויים דרסטיים בדעת הקהל לכיוון הסכם מדיני.
התחנות הבאות בפרויקט: יום עיון על עזה, ביקור ברמאללה ומפגשים עם מומחים על הקשר בין הסכסוך לדעת הקהל.
הסיפור(ים) של ירושלים: סיור קבוצת מנהיגות צעירה במזרח י-ם
בשישי, 8.10, יצאנו עם משתתפות ומשתתפי המחזור הנוכחי של תוכנית הפיוס למנהיגות צעירה לסיור במזרח ירושלים, בעקבות הנרטיבים השונים שבעיר.
את היום, פתחה הקבוצה בשיחה עם הרב יעקב נגן מהישיבה בעתניאל, אשר דיבר על מיזמי שלום בין-דתי ועל פועלו לקידום פיוס בין יהודים למוסלמים. לאחר מכן, המשיכה הקבוצה לסיור במזרח העיר עם המדריכים חוסאם ומורגי, ששיתפו את המשתתפים בנרטיבים השונים שבאים לידי ביטוי ברחובות העיר ובין השכונות השונות, כמו שועפט וכפר עקב, ובמספר תובנות אודות המציאות בשטח בעיר – בין מתיחות לדו-קיום וחיים משותפים. בסוף היום התארחה הקבוצה בחנות הספרים החינוכית שבמזרח ירושלים לשיחה עם בעלי החנות מחמוד מונא על מצבם של הפלסטינים במזרח ירושלים, על מגמות בחברה הפלסטינית במזרח ירושלים ובכלל ועל העתיד הבא לבוא- מדינה אחת או שתי-מדינות.
משתתפי פרויקט הפיוס, צעירים וצעירות מובילים מרחבי החברה הישראלית – יועצים פרלמנטריים, פעילים פוליטית וחברתית ואלו אשר יהיו מנהיגי המחר, הלכו ברגליים את הסכסוך וראו במו עיניהם את המורכבויות שבמזרח ירושלים, אך גם התעודדו מדו-הקיום, מהשיח הפורה והפוטנציאל לשלום שטמון באזור.
מנהיגות נשית מדינית: מפגש סיכום
ב-4.10, התקיים מפגש סיכום לפרויקט מנהיגות מדינית נשית של 'יוזמת ז'נבה'. הפרויקט כולל שיח מעמיק עם נשים פלסטיניות מקבילות, העמקה בתכנים הקשורים בסכסוך וכלים מעשיים לפיוס ויצירת גשרים לשלום.

מנהיגות צעירה עושה את ההבדל: מחזור חדש בתוכנית הפיוס, מפגש ראשון
ביום שישי, 1.10, פתחנו מחזור חדש בתוכנית הפיוס למנהיגות צעירה ישראלית, בהם פעילים חברתיים ופוליטיים ועובדים במגוון גופים ציבוריים. תוכנית הפיוס למנהיגות צעירה מפגישה את דור העתיד הישראלי והפלסטיני זה עם זה ועם הסכסוך, על מנת לקדם שיח, הידברות והתקדמות לקראת פתרון הסכסוך.
במפגש, הקבוצה פגשה להרצאה ושיחה את ניבין סנדוקה, פעילה חברתית פלסטינית ממזרח ירושלים על הנרטיב הפלסטיני – כיצד הפלסטינים רואים את הסכסוך ואת הישראלים? במהלך השיחה, סקרה סנדוקה באופן מקיף את המגמות בדעת הקהל הפלסטינית, את הייאוש מאי-ההתקדמות בציר המדיני והשאיפה לזכויות שוות, ולא רק להגדרה עצמית. כמו כן, סיפרה את סיפורה האישי כילדה במזרח ירושלים בזמן האינתיפאדה השנייה והרחיבה על סוגיית מזרח ירושלים.
בהמשך היום, פגשה הקבוצה את ד"ר יובל בנזימן, מומחה לסכסוך הישראלי-פלסטיני מהמחלקה לחקר סכסוכים באוניברסיטה העברית, וכן חבר ועדת ההיגוי של יוזמת ז'נבה. ד"ר בנזימן דן עם הקבוצה באופן בו ניתן להגיע לפיוס, באמצעות הקשבה לסיפור של הצד השני, הבנה וקבלה של נרטיבים סותרים. באמצעות היכרות עמוקה ואישית והבנה שפיוס מגיע מתוך הבנה של שני הצדדים כי כדי להשיג עתיד טוב יותר, עליהם לשתף פעולה חרף חילוקי הדעות ופערי הנרטיבים.
סיור משותף פלסטיני-ישראלי לבקעת הירדן
ביום שישי האחרון, 3.9, הצטרפנו לסיור משותף פלסטיני-ישראל לבקעת הירדן, עם למעלה מ-30 משתתפות ומשתתפים מהשורה אשר נרשמו לסיור, יחד עם אקטיביסטים ופעילים פוליטיים משני הצדדים, כחלק מפעילותה של קואליציית שתי-המדינות.
הסיור נפתח בביקור באתר ההטבלה, אשר נמצא על נהר הירדן, בו לפי המסורת הנוצרית ישו הוטבל. לאחר מכן, המשיך הסיור לצומת לידו ולאתרים נוספים, אשר המחישו את המציאות בשטח מבחינת אתגרי המים והסביבה שהוצגו על ידי ארגון EcoPeace, הסיפוח הלכה-למעשה ואתגרי היום-יום של האוכלוסייה הפלסטינית במקום, אשר המשתתפים חוו על בשרם. במהלך ביקור בתחנה השלישית לסיור, בכפר פלסטיני בו ערכו המשתתפים ארוחת צהריים משותפת, נקטע חלק זה של הסיור על-ידי הצבא, אשר ככל הנראה קיבל פנייה ממתנחלים באזור. זו הייתה הצצה משמעותית עבור המשתתפים לחייהם של פלסטינים בגדה, והסיור כולו בכלל היווה הזדמנות מצוינת לישראלים להכיר טוב יותר את הבקעה, האתגרים סביבה ואת שותפיהם הפלסטיניים לסיור.
גשר לשלום: מפגש ראשון לתוכנית שגרירי ז'נבה מהחברה הערבית בישראל
ב-3.9.2021, התקיים בנצרת המפגש הראשון של תוכנית "שגרירי ז'נבה" בשיתוף קרן Konard Adenauer Siftung ישראל. בתוכנית משתתפות ומשתתפים 23 דמויות מרחבי החברה הערבית בישראל, מתחומי הממשל, החינוך, התקשורת והעשייה הפוליטית, במטרה לקבל כלים וידע שיאפשרו להם לצאת למסע גדול בקרב הציבור הערבי והפלסטיני בישראל לתפיסת מקום מרכזי בניסיון לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ולהוות גשר לשלום.
במסגרת המפגש הראשון, שמעו המשתתפות והמשתתפים את ד"ר יובל בנזימן, מומחה ליישוב סכסוכים, אשר דיבר על פיוס, וההבדל בינו לבין חתימת הסכמי שלום – כיצד ניתן להגיע לפיוס ואילו תמורות הפיוס יביא עמו, יחד עם כלי עבודה מעשיים. בנוסף, יו"ר מפלגת העבודה לשעבר וראש עיריית חיפה לשעבר עמרם מצנע דיבר בפני הקבוצה על יחסי יהודים וערבים כגשר לשלום, והרחיב על ניסיונו בכך כראש עיריית חיפה, בפוליטיקה הארצית ובפרויקטים נוספים בהם לקח חלק לאורך השנים, כולל חלקו בתור אחד מראשי יוזמת ז'נבה. לאחר מכן, שמעו המשתתפות והמשתתפים את ח"כ לשעבר סונדוס סלאח, אשר דיברה על ההשתתפות הפוליטית של ערבים ופלסטינים אזרחי ישראל בפוליטיקה הישראלית, על השפעה מדינית ותמורות פוליטיות בחברה הערבית בישראל. אין ספק כי כעת יש להפוך את השילוב הפוליטי בקואליציה למלווה בשילוב מלא בחברה האזרחית והרחבת מעגלי ההשפעה. בהמשך, משתתפות ומשתתפי התוכנית יקחו חלק בסמינר בן-יומיים ובנסיעה לרמאללה, לסדרה של פגישות עם דמויות פלסטיניות בולטות.
קבוצת מנהיגות נשית בביקור ברמאללה
ב-30.8, ממש כמה שעות לאחר פגישתם של שר הביטחון גנץ ויו"ר הרש"פ אבו מאזן, הגיעו לרמאללה קבוצת הנשים המובילות של יוזמת ז'נבה לסדרת מפגשים ושיח עם מקבילותיהן הפלסטיניות. קבוצת הנשים המובילות כוללת ראשות ערים וסגניות, עיתונאיות, פעילות פוליטיות ועוד.
במפגש הראשון, שוחחו הקבוצה עם פתינה חודאלי, ממחלקת המשא ומתן הפלסטינית, על תפקידן של נשים בתהליכי שלום. במהלך השיח, העלו הצדדים כי בניית תשתיות בקרב שני העמים, בנוסף לעבודה עם נוער, צעירות וצעירים הם קריטיים בהשגת שלום. כמו כן, נשים הוכחו במחקרים שונים כאפקטיביות יותר לעומת גברים בתהליכי משא ומתן, והמשתתפות הסכימו כי בעתיד יש לשאוף לייצוג נשי רחב יותר במשאים ומתנים עתידיים. המפגש השני, בהנחייתה של דימא אלקאן, דיפלומטית במשרד החוץ והתפוצות הפלסטיני, עסק בהיכרות מרחיבה של הקבוצה הישראלית עם הנשים בחברה הפלסטינית, ברמה הפוליטית, התרבותית והחברתית. בנוסף, העמיקו המשתתפות גם בהבדלים בין הנשים הפלסטיניות בעזה ובגדה. בהמשך היום, עסקה הקבוצה במחנה השלום הפלסטיני, ובתפקידם של נשים וצעירים בו. במסגרת הדיון, קיבלה הקבוצה סקירה אודות המצב הפוליטי בחברה הפלסטינית ועל פעילות קואליציית השלום הפלסטינית, יוזמת ז'נבה הפלסטינית, בקרב נשים וצעירים, על מנת להרחיב את תמיכתם בשלום ובפתרון שתי-המדינות, וכן את מעורבותם הישירה בקידום נושאים אלו.
קבוצה זו של נשים משפיעות, בזכות הידע וההיכרות עם פתרון שתי-המדינות ועם המתרחש אצל הפלסטיניות, יוכלו בהמשך להשפיע במגוון זירות לטובה, על מנת לקרב אותנו ליום בו יהיה שלום ויישום פתרון שתי-המדינות.
סמינר קואליציית שתי המדינות בנצרת
בחודש אוגוסט נציגים מ-20 ארגונים ישראלים ופלסטינים, החברים בקואליציית שתי המדינות בהובלת יוזמת ז'נבה, התכנסו בנצרת לסמינר. עם דוברים בולטים ישראלים ופלסטיניים, בהם גם ח"כ מוסי רז, ניתחו המשתתפים את הזירה הפוליטית בשני הצדדים, קיבלו מידע על המצב הנפיץ בעזה ובחנו את כיווני שיתוף הפעולה בין הארגונים וחבריהם. בנוסף, שמעו המשתתפים סקירה מסגן שגריר האיחוד האירופי בישראל, מר בנויי צ'פאס, על תכניות הקהילה הבינלאומית בעניין הישראלי-פלסטיני והתמיכה בפתרון שתי-המדינות. חברי הקואליציה סיכמו על המשך הפעילות המשותפת, כולל לימודי עברית וערבית בכל הארגונים, ובקצב מוגבר. לא מספיק לדבר על שלום, צריך לעשות אותו.
תכנית העשרה המדינית לעיתונאים: סיור ברמאללה
ב-4.8 קיימנו מפגש שני במסגרת תכנית ההעשרה המדינית לעיתונאים של יוזמת ז'נבה, בו נסענו עם 24 עיתונאים ומעצבי דעת קהל מכל גווני התקשורת הישראלית, מהארץ וידיעות אחרונות ועד מקור ראשון וקול ברמה, למשרדי הרשות הפלסטינית ברמאללה. שם, נפגשו משתתפי התכנית עם אנשי ממשל פלסטיניים, בהם השר לפיתוח חברתי ד"ר אחמד מג'דלני ואנשי החברה האזרחית הפלסטינית, מקואליציית השלום הפלסטינית (PPC, יוזמת ז'נבה הפלסטינית) וכן מהוועדה הפלסטינית לאינטראקציה עם החברה הישראלית. במפגש נחשפו המשתתפים למתרחש כיום בחברה הפלסטינית ובשיח הציבורי כלפי ישראל והסכסוך, וכן להתפתחויות אחרונות ברמה המדינית והפוליטית בגדה המערבית, בהקשר לממשלה החדשה בישראל ולהתפתחויות אזוריות ובין-לאומיות.
מפגש ברמאללה: מנהיגות צעירה, מחזור א' – פרוייקט הפיוס
ב-26.7 קיימנו מפגש ברמאללה של מנהיגות ומנהיגים צעירים, ישראלים ופלסטיניים, במסגרת מחזור א' של פרוייקט הפיוס, בהמשך לסיור הדו-נרטיבי בירושלים. זו הייתה הזדמנות יוצאת דופן עבור המשתתפות והמשתתפים להיחשף לצד השני, לסיפור שמלווה כל אחד ואחת וגם לדון בפתיחות בשאלות קשות על הסכסוך – יחד כקבוצה, ועם דוברים אורחים מהחברה האזרחית הפלסטינית. בסוף היום, לאחר שנפגשו לראשונה, נפרדו הצדדים בחיבוק ויפגשו שוב בהמשך בסמינר בן יומיים בו ימשיכו להעמיק בשיח משותף פורץ דרך לשלום ולפיוס.
מפגש קואליציית שתי-המדינות – יולי 2021
בחודש יולי, קיימנו מפגש של קואליציית פתרון שתי-המדינות, בהשתתפות נציגי ארגונים מובילים בחברה הישראלית והפלסטינית, אשר מקדמים את הפתרון המדיני במסגרת פעילותם. למפגש הצטרף גם ח"כ מוסי רז, מראשי יוזמת ז'נבה, אשר שיתף באתגרים ובהזדמנויות שבהרכב הקואליציוני הנוכחי בישראל. זו הזדמנות ייחודית לקיים שיח משותף, ומצד הארגונים הישראליים גם לשמוע על הלך הרוח בחברה הפלסטינית.
נציגי הארגונים הפלסטינים מספרים על אופטימיות זהירה מהשינוי הפוליטי בישראל. ישנה תקווה כי הרכב הממשלה יביא הזדמנות מחודשת לתזוזות מדיניות ולחידוש הדיאלוג בין הצדדים. הפלסטינים מצידם מעידים על מוכנות של הרש"פ להיכנס למשא-ומתן מדיני ושיחות עם הממשלה החדשה.
כמו כן, ברחוב הפלסטיני הזמן עושה את שלו, ולאחר שנים של קיפאון, הדרישה לשתי מדינות דועכת ומתחלפת בדרישה לשוויון זכויות – בעיקר בדור הפלסטיני הצעיר. במהלך השיח הגענו להבנה המשותפת כי הדרך היחידה להבטיח שוויון זכויות וצדק לעם הפלסטיני, תוך שמירה על אופייה ובטחונה של מדינת ישראל, הוא באמצעות פתרון של שתי מדינות החיות בשלום זו לצד זו.
קואליציית שתי-המדינות של יוזמת ז'נבה ממשיכה לקדם בצד הישראלי ובצד הפלסטיני את הפתרון המדיני, תוך יצירת שיח, הידברות שיביאו לתקווה ואופטימיות לעתיד טוב יותר לשני העמים.
סמינר למובילי דעת-קהל ישראלים דוברי רוסית
ב-16.7 קיימנו מפגש שני, סמינר, במסגרת תכנית משותפת עם KAS לישראלים דוברי רוסית, מובילי דעת קהל, עיתונאים ואקטיביסטים, במטרה להרחיב את היריעה בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני וביכולת לקדם את פתרון שתי-המדינות.
בסמינר, הקבוצה פגשה את ד"ר יוסי ביילין, יו"ר יוזמת ז'נבה, אשר דיבר על תהליך השלום עד כה בין הישראלים לפלסטיניים, ואת ד"ר גלית דשא אשר הרצתה על הסכסוך והסכם השלום בצפון אירלנד וכיצד נוכל ללמוד ממנו במקרה הישראלי-פלסטיני. בנוסף, לאנה איסנשטט ויגאל מילנר שוחחו עם הקבוצה על המחסומים הפסיכולוגיים שמרחיקים מאיתנו הסכם שלום עם הפלסטינים, וכיצד ניתן להתגבר על אלו.
כנס שלום ישראלי-פלסטיני בהשתתפות שר החוץ הסיני
במסגרת כנס שלום ישראלי-פלסטיני שנערך ב-15.7 בהשתתפות גורמים ישראלים ופלסטיניים, נציגי יוזמת ז'נבה וארגוני חברה אזרחית, התבטא שר החוץ הסיני, וואנג ג׳י: מוכנים להציע הצעות משלנו לקידום שלום בין הישראלים לפלסטינים. מזמינים את נציגי שני הצדדים לקיים מו״מ בסין ומביעים תמיכה בפעילות של יוזמת ז׳נבה להרחבת הדיאלוג בין שני העמים.
תכנית העשרה מדינית לעיתונאים ומעצבי דעת קהל: מפגש בנושא עמדות הציבור
במסגרת תכנית ההעשרה המדינית לעיתונאים ומעצבי דעת קהל, פגשנו את המשתתפות והמשתתפים למפגש ראשון ב-8.7 בתל אביב בנושא ניתוח עמדות הציבור הישראלי והפלסטיני לגבי פתרון שתי-המדינות. במפגש הוצגו נתונים חדשים ומעניינים אודות מצב דעת הקהל בשני העמים, נכון להיום.
מנכ"ל יוזמת ז'נבה, גדי בלטיאנסקי, הציג את היוזמה וניתוח עמדות הציבור הישראלי כלפי פתרון-שתי המדינות, על בסיסו של סקר שנערך על ידי גיאוקרטוגרפיה במאי 2021. בסקר עולה כי רוב הציבור הישראלי תומך בפתרון שתי המדינות.הנימוקים הבולטים לתמיכה בפתרון שתי-המדינות הם מעשיות הפתרון כדרך טובה ביותר להשיג שלום, וכפתרון הטוב ביותר על מנת לשמור על ישראל מדינה יהודית ודמוקרטית. עם זאת, 50% מהישראלים לא מאמינים כי הסכסוך ייפתר בעתיד הנראה לעין.
ד"ר חליל שקאקי, מנהל המרכז הפלסטיני לחקר סקרים ומדיניות ברמאללה, הציג למשתתפים במפגש ניתוח של עמדות הציבור הפלסטיני כלפי פתרון שתי-המדינות וכלפי עניינים פנים-פלסטיניים נוספים, בין היתר בעקבות עימותי מבצע "שומר החומות" בין ישראל לחמאס בעזה. ד"ר שקאקי הראה כי דעת הקהל הפלסטינית כלפי חמאס התחזקה משמעותית על פני הרשות הפלסטינית בשל אירועי הלחימה, בהם הציבור הפלסטיני סבור כי חמאס ניצח.בנוסף, חלה עלייה בתמיכה הציבורית בהתנגדות חמושה אל מול ישראל. עם זאת, הממצאים הראו כי התמיכה בפתרון שתי-המדינות נותרה רווחת בקרב רוב הפלסטינים וכי כחמישית מהנשאלים העידו על אופטימיות אל מול הקמת הממשלה החדשה בישראל.
לבסוף, הרצתה ד"ר רוני פורת, מומחית לפסיכולוגיה פוליטית ופתרון סכסוכים מהאוניברסיטה העברית, על חסמים פסיכולוגים בדרך לשינוי עמדות הציבור בשני הצדדים. תכנית ההעשרה המדינית למובילי דעת-קהל ועיתונאים נועדה על מנת לחשוף את המשתתפים, ודרכם גם את הציבור הישראלי, למה שקורה בפוליטיקה, בחברה ובהלכי הרוח בצד הפלסטיני ולהאיר את הנושא בתוך סדר היום התקשורתי בישראל. במהלך חודש אוגוסט, צפויים המשתתפים בתכנית לקיים סדרת פגישות ברמאללה עם עיתונאים ודמויות בכירות ברשות הפלסטינית.
פרויקט הפיוס למנהיגות צעירה: מחזור ב'
אנו ממשיכים בפרוייקט הפיוס למנהיגות צעירה ישראלית ופלסטינית עם מחזור חדש של קבוצה ישראלית הכוללת יעוצים פרלמנטריים, אקטיביסטיים, נציגי קהילות דתיות, להט"ב, יוצאי העדה-האתיופית ועוד. ביום שישי ה-25.6 שוחחה הקבוצה עם האקטיביסטית ניבין סנדוקה ממזרח ירושלים, אשר ניתחה בדבריה את סבב האלימות מחודש מאי מזוויתה הייחודית. כמו כן, פגשו גם את ד"ר יובל בנזימן, לשיחה על כיצד פיוס מהווה קטליזטור להתנעה מחודשת של תהליכי שלום. במפגשים הבאים, המשתתפות והמשתתפים יפגשו את העמיתים הפלסטיניים שלהם בקבוצה המקבילה.
אנו מאמינים כי ביכולתם של פרויקטים מסוג זה לחזק את המוטיבציה, הידע והחיבור האישי של צעירות וצעירים ישראלים ופלסטיניים, זה לזה, ובכך לקרב אלינו את השלום והפיוס המיוחלים בין שני העמים.
סיור דו-נרטיבי בעיר העתיקה במסגרת פרויקט פיוס – מנהיגות צעירה ישראלית
ביום שישי, ה-25.6, יצאנו במסגרת פרויקט הפיוס יחד עם הקבוצה הישראלית של מחזור המשתתפים\ות הראשון לסיור מיוחד במזרח ירושלים. הקבוצה, אשר מורכבת מיועצים פרלמנטריים, חברי מפלגות, משפיענים ומובילי דעת-קהל צעירים וצעירות, יצאה לסיור בעקבות שני הנרטיבים, הישראלי והפלסטיני, אשר נוכחים בעיר העתיקה בירושלים – דתית, היסטורית ופוליטית. הסיור הודרך על ידי שני מדריכים, האחד ישראלי והאחד פלסטיני.
במהלך הסיור, שוחחו חברות וחברי הקבוצה עם הירושלמים סמאן ח'ורי ומאיר קראוס, אשר ייצגו כל אחד ואחת את הפרספקטיבה האישית שלהם כלפי העיר העתיקה, על המורכבות הרבה שבחיים המשותפים בעיר, על הרגישות הדתית שבאזור ועל השאיפות של שני העמים, הישראלי והפלסטיני.
הדיון השאיר אותנו ואת חברי הקבוצה עם המסר החשוב, האומר כי נרטיבים שונים לא אמורים למנוע מאיתנו לעבוד יחד על מנת לקדם דיאלוג, הבנה משותפת ופתרון לקונפליקט. בזמן שירושלים מהווה אחת מהסוגיות המורכבות לפתרון, ישנם פתרונות יצירתיים להתקדם קדימה. ברצוננו להעניק למשתתפות והמשתתפים בפרויקט הפיוס את הכלים על מנת להידבר ולהגיע להבנת הפתרונות הקיימים ולפתרונות חדשים ופורצי-דרך משל עצמם\ן. במפגש הבא, יפגשו חברי הקבוצה הישראלית את הקבוצה המקבילה מהצד הפלסטיני.
מפגש קואליציית שתי המדינות – יוני 2021, רמאללה
ב-22.6 נפגשנו נציגי ארגונים מובילים, פלסטיניים וישראליים, אשר מקדמים את הפתרון המדיני למפגש במסגרת קואליציית שתי-המדינות, בעיר רמאללה. במהלך המפגש, עדכנו הארגונים זה את זה באשר להתפתחויות פוליטיות אחרונות. למפגש הצטרפו יושבי הראש המשותפים של היוזמה, יאסר עבד ראבו ויוסי ביילין.
סיור לדוברי רוסית
ב-14.6, קיימנו סיור בירושלים עם קבוצה של 35 אנשי מפתח בקהילת דוברי הרוסית בישראל. המדריך בוריס קריז'ופולסקי נתן למשתתפים הסבר מעמיק על הסוגיות המשפטיות והפוליטיות שקשורות לשייח ג'ראח, וגם הציג כיצד שיקולים גיאופוליטיים מחליפים את ההגיון האורבני לטובת התושבים בהתפתחות העירונית. הסיור התקיים בשותפות ובתמיכה של קרן קונרד אדנאואר.
סיור לדיפלומטים
בעקבות ההסלמה האלימה בחודש מאי, קיימנו סיור באזור ירושלים ל-25 דיפלומטים ממדינות שונות (אנגליה, גרמניה, מצרים, רוסיה, ארה״ב, יפן ועוד) כדי לראות בשטח את המכשולים לשלום וגם כדי להבין את הפתרונות. את הסיור הדריך אל״מ במיל׳ ד״ר שאול אריאלי, ממובילי יוזמת ז׳נבה.
סמינר לנשים מובילות

סדנת פיוס למנהיגות צעירה
ביום שישי, 28.5.21, קבוצה של פעילים פוליטיים וחברתיים צעירים הגיעו מכל רחבי הארץ למשרדי היוזמה והשתתפו בסדנת מבוא על פיוס בין העמים. הצעירים דיברו עם שר לשעבר אשרף אל-עג׳רמי על ההסלמה האלימה ואיך אפשר לחתום לשלום במצב המדיני והפוליטי הקיים. מנכ״ל היוזמה גדי בלטיאנסקי הציג לקבוצה את הסעיפים ואת הרציונל של הסכם ז׳נבה, וישראלה אורון ניהלה שיחה על מודל הפיוס של היוזמה.
הסדנא הייתה הפעילות הראשונה בתוכנית הכשרה שתכלול מספר מפגשים עם קבוצה מקבילה פלסטינית. מטרת התוכנית היא ליצור קבוצת מנהיגים צעירים עם הידע, הבנה וקשרים כדי לקדם שיח ותמיכה לפיוס בין ישראלים ופלסטינים במעגלים שלהם.
הסכמי אברהם וחזון שתי המדינות: מפגש עם צעירים דתיים

ועכשיו, ביידן: תחזית מדינית ל-2021
השבוע (19.1.21) קיימנו מפגש פתוח בנושא התחזית המדינית לשנת 2021 בהשתתפות גדי בלטיאנסקי, מנכ"ל יוזמת ז'נבה, ברק רביד, כתב ופרשן מדיני של וואלה ומעיין אפרת, פרשנית לפוליטיקה אמריקאית.
השיח, בו לקחו חלק כ-100 משתתפים בהם שרים וחברי כנסת לשעבר, התקיים ערב השבעת הנשיא ביידן ועסק בהשלכות הצפויות של חילופי הממשל בבית הלבן על האזור. בין היתר עסקה השיחה בהסכם הגרעין עם איראן, בעתיד הסכמי הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב ובצפי לקידום תהליך מדיני בין ישראל לפלסטינים.
מדיה והסכסוך: סדנה לדוברי רוסית
כ- 50 משתתפים ומשתתפות לקחו חלק בסדנה לדוברי רוסית, שנערכה ב- 6.1 ועסקה בייצוג התקשורתי של הסכסוך.
הסדנה, שהועברה על ידי אלכסיי צבטקוב , עסקה בצורך לדעת לברור בין עובדות לבין הטיות בדיווחים אודות הסכסוך הישראלי פלסטיני, בעיקר בעידן ה"פייק ניוז" שבו אנו מצויים.
הסכסוך הישראלי פלסטיני מתווך לצופה הישראלי – בתקשורת דוברת העברית והרוסית – דרך פילטרים ומסגורים, שמשקפים לרוב חצאי אמיתות או תמונת מצב חלקית בלבד. מטרת מפגש זה היתה, כאמור, לספק לקבוצה זו – שבה גם עיתונאים – את הכלים וההבנה לנתח ולדווח ביעילות ובצורה מהימנה חדשות על הסכסוך.
סיור וירטואלי לאנשי תקשורת עם שאול אריאלי
ב- 29.12 נערך סיור וירטואלי לקבוצת עיתונאים ועיתונאיות עם ד"ר שאול אריאלי בשטחי ירושלים והגדה המערבית. הסיור התקיים במסגרת תוכנית העשרה מדינית לאנשי תקשורת ועבר דרך גבעת המטוס, בה פורסם לאחרונה מכרז לבניית 1,257 יחידות דיור, שטח E-1 בו מתוכננת לקום שכונת מבשרת אדומים שתחבר בין מעלה אדומים לירושלים והתנחלות הר עיטם (E-2) שחוסמת את בית לחם מדרום.
במסגרת הסיור נערכה סקירה היסטורית של התהליכים וההתפתחויות בשטחים אלו מאז מלחמת ששת הימים ועד ימינו, לרבות תוכניות בינוי של ממשלות ישראל בעשורים האחרונים, שנועדו לבנות בהם שכונות וישובים במטרה ליצור רצף טריטוריאלי של ההתנחלויות בגדה ולמנוע רציפות של מדינה פלסטינית עתידית.
לדברי אריאלי, שלושת המהלכים החד הצדדים סותרים את הסכמי אוסלו ומערימים קשיים נוספים על הסיכוי להגיע לפתרון מדיני עם הפלסטינים. יחד עם זאת, הם לא סותמים את הגולל על פתרון שתי המדינות, שהוא הפתרון המעשי היחיד שאפשרי לסכסוך הישראלי פלסטיני.
סיור וירטואלי לדיפלומטים
35 דיפלומטים זרים השתתפו ביום חמישי האחרון (17.12) בסיור וירטואלי שקיימנו בהנחייתו של ד״ר שאול אריאלי, מראשי היוזמה.
הסיור כלל מספר מוקדי סכסוך בירושלים ובגדה המערבית ובהם גבעת המטוס, E-1 וE-2. ד״ר אריאלי הציג את הפגיעה הפוטנציאלית של בניה באזורים אלה באפשרות לקיים מדינה פלסטינית עם רצף טריטוריאלי, אך הדגיש כי במציאות הנוכחית עדיין ניתן ליישם את פיתרון שתי המדינות ברוח הסכם ז׳נבה.
אנו מודים לנציגי השגרירויות – ובהם נציגי ארה"ב, האיחוד האירופי, בריטניה, גרמניה, רוסיה, סין, ירדן ורבים נוספים – על רצונם ללמוד מקרוב את הנושא ולסייע בקידום פתרון מדיני לסכסוך.
17.12.20
על עקבים במזרח התיכון: שיחה עם קסניה סבטלובה על ספרה החדש
אמש (13.12) קיימנו מפגש עם קסניה סבטלובה על ספרה החדש "עקבים במזרח התיכון", שבו היא מתארת את הסיקור כעיתונאית ישראלית בזירות החמות במזרח התיכון. המפגש, שנערך במסגרת סדרת מפגשים שמקיימת יוזמת ז'נבה, התקיים בהנחייתה של הכתבת המדינית והפוליטית טל שניידר ועסק בעיקר בהתפתחויות האחרונות באזורנו, בנרמול היחסים בין מדינות ערב לישראל ובמקומו של הסכסוך הישראלי פלסטיני.
לדברי סבטלובה, כבר בחודש מאי האחרון, סביב אירועי הנכבה, זיהתה קמפיין אנטי פלסטיני במדינות המפרץ ובעיקר בערב הסעודית. מדובר היה על קמפיין מתוזמן, שבדיעבד נראה כי נועד להכין את הקרקע להסכמים העתידיים עם ישראל. עוד הוסיפה כי זניחת הסוגיה הפלסטינית על ידי מדינות ערב היא בעיקר החלטה פוליטית ופרגמטית, אך סוגייה זו צפויה לעלות שוב בעתיד.
ולמרות חשיבותם של הסכמי הנורמליזציה, הדגישה סבטלובה את חובתה של ישראל לקדם פתרון עם הפלסטינים. "ההסכמים הם התפתחויות חיוביות ויחד עם זאת לא פותרים אותנו מהתעסקות עם העניין הפלסטיני וחתירה להסכם צודק ושוויוני, שיהיה מבוסס גם על זכות הגדרה עצמית לעם הפלסטיני. זה משהו שגם אם אנחנו חושבים שכרגע זה לא חלק מהאג'נדה המזרח תיכונית – זה כן צריך לעניין אותנו. אני הייתי רוצה שנמנע מעוד סכסוך אלים עם השכנים שלנו. זה הכל בידיים שלנו. אנחנו פה הצד החזק".
מפגש זה הוא חלק מסדרת מפגשים שמקיימת יוזמת ז'נבה בסוגייה הישראלית פלסטינית ושפתוחים לקהל הרחב. מטרת מפגשים אלו היא להחזיר לסדר היום את העיסוק בסכסוך עם שכננו ולקדם את פתרון שתי המדינות.
צדק מעברי- מפגש לדוברי הרוסית בישראל
ביום חמישי (3.12) נערך מפגש זום לקבוצת צעירים דוברי רוסית בנושא צדק מעברי.
המונח "צדק מעברי" מתייחס לפעולות חברתיות ומשפטיות, שמעצבות מעברים מתקופות של סכסוך ודיכוי לתקופות של שלום ודמוקרטיה. מונח זה כמעט ולא קיים בשיח בקרב דוברי הרוסית בישראל, לא בהקשר של הסכסוך הישראלי-פלסטיני ולא בהקשרים אחרים.
השיח התמקד במאמר שכתבה פעילת שלום בשם אנה כץ, המבוסס על מחקריה של ד"ר עינת רונן ופורסם בעמוד הפייסבוק שלנו ברוסית ועורר שיח ברשת. לצד הבנת התהליכים בסכסוך הישראלי פלסטיני, עסק המפגש גם בסכסוכים נוספים כגון הסכסוך בין רוסיה ואוקראינה, בין ארמניה ואזרביג'ן בנגורנו-קרבך, בבלרוס וכו'.
יוזמת ז'נבה מפעילה קורסים וסדנאות לישראלים דוברי רוסית ובימים אלו מתקיימות שתי קבוצות נפרדות – קבוצת עיתונאים ובלוגרים וקבוצת מנהיגות.
תדרוך לדיפלומטים: תהליך השלום בעידן ביידן
בעקבות הבחירות בארה"ב, קיימנו ביום חמישי האחרון (19.11) תדרוך ישראלי-פלסטיני משותף ל-35 דיפלומטים (ובהם נציגים מארה"ב, האיחוד האירופי, בריטניה, רוסיה, צרפת, מצרים, ירדן, סין, יפן ורבים אחרים) על הסיכויים לתהליך שיוביל לפתרון שתי המדינות נוכח השינויים בממשל האמריקאי.
התדרוך הועבר על ידי עיתונאי הארץ אמיר תיבון, והחוקר הפלסטיני מוחמד דרגמה. השנים הסכימו כי בחירת ביידן תביא לשינוי משמעותי ביחסי ארה״ב עם הפלסטינים ותייצר פתח לשיח ישראלי פלסטיני, גם אם בשלב הראשון לא ייצא הממשל עם תכנית שלום חדשה. עוד עסק התדרוך באתגרים ובהזדמנויות העומדים לפתחנו, בחידוש היחסים הביטחוניים והאזרחיים בין ישראל לפלסטינים וכן באפשרויות למינוף ההתפתחויות האזוריות לקידום התהליך המדיני.
הקהילה הבינלאומית והחברה האזרחית בשני הצדדים נערכות לעידן שאחרי טראמפ ושיתוף הפעולה בינינו יכול לייצר אווירה חדשה באזור ורעיונות חדשים שיקדמו את התהליך.
בהמשך לתדרוך המוצלח, נקיים פגישות פרטניות עם נציגי מדינות כדי להגביר את שיתוף הפעולה נוכח ההזדמנויות החדשות.
בצילום: אמיר תיבון, הארץ
19.11.20
עתיד המזה"ת בעידן ביידן: שיחה עם ג'רמי בן עמי
- ג'ו ביידן רואה בפתרון שתי המדינות את הדרך היחידה לפתור את הסכסוך באופן שישמור על ישראל יהודית ודמוקרטית ויממש את זכות הפלסטינים להגדרה עצמית ולחירות.
- ארה"ב תחדש את השיח עם הפלסטינים, לרבות על ידי פתיחת קונסוליה במזרח י-ם ונציגות אש"ף בוושינגטון ומתן סיוע כלכלי.
- הממשל החדש יתנגד לבניה משמעותית בהתנחלויות ויעשה הכל כדי שהנסיבות בשטח יאפשרו בבוא העת את מימוש אופציית שתי המדינות.
- אין לצפות ליוזמת שלום אמריקאית חדשה בשלב הראשון, במיוחד נוכח סדר העדיפויות הברור של הממשל הבא – קורונה, כלכלה, בעיות פנים, משבר האקלים, סין, איראן ועוד. אולם, כל השחקנים הרלוונטיים בממשל החדש מכירים היטב את הסכסוך ויודעים בדיוק איך הוא צריך להיפתר – ולכן יעבדו כל העת עם מצפן ברור.
- תם עידן טראמפ וזה הזמן להתחלת עידן חדש גם למחנה השלום הישראלי. נעבוד ביחד עם הממשל החדש כדי לשנות את המצב בשטח ובתודעה הציבורית, במטרה להכשיר את הדרך לתהליך שלום אמיתי שיוביל בסופו של דבר לפתרון נוסח יוזמת ז'נבה.
- 10.11.20
תוכנית מנהיגות ישראלית – פלסטינית צעירה יצאה לדרך
בשבוע שעבר (29.10) יצאה לדרך תוכנית חדשה למנהיגות ישראלית ופלסטינית צעירה.
מטרת התוכנית, בה משתתפים כ- 20 צעירות וצעירים, היא לקיים הידברות בין ישראלים לפלסטינים, לחשוף כל אחד מהצדדים לנרטיבים ולתפיסות של הצד השני ולקדם את הפיוס בין העמים.
במסגרת התוכנית, שנערכת בשלב זה בזום, יתקיימו כ- 6-8 מפגשים והרצאות של דמויות בכירות משני הצדדים, שיספקו מידע רחב יותר על הסכסוך הישראלי פלסטיני ועל האתגרים וההזדמנויות שבקידום חזון שתי המדינות.
תוכנית מנהיגות צעירה היא אחת ממגוון תוכניות שמפעילה יוזמת ז'נבה, במטרה לקדם פיוס ופתרון מדיני בין ישראל לפלסטינים. בין התוכניות שמתקיימות כיום ניתן למנות את תוכנית העשרה מדינית לעיתונאים, תוכנית מנהיגות לדוברי רוסית ותוכנית לאנשי תקשורת דוברי רוסית בישראל.
31.10.2020
מפגש עם סוזנה טרסטל, שגרירת האיחוד האירופי לשלום במזה"ת
אתמול (27.10.20) אירחנו, יחד עם שותפים מקואליציית שתי המדינות של יוזמת ז'נבה, את השגרירה המיוחדת של האיחוד האירופי לתהליך השלום במזרח התיכון, סוזנה טרסטל.
הפגישה עסקה בתפקיד שהחברה האזרחית יכולה למלא בקידום דיאלוג ובניית גשרים בין שני הצדדים, בפוטנציאל הטמון בהתפתחויות האזוריות האחרונות ובדרכים להתמודד עם האתגרים העומדים לפנינו.
גם באיחוד האירופי רואים את הפתרון של שתי המדינות כפתרון היחיד, הצודק והנכון עבור ישראל והפלסטינים. שיתוף פעולה בין כל השותפים להשקפה זו הוא חיוני והכרחי כיום יותר מתמיד.
אנו מודים לאיחוד האירופי ולשגרירה טרסטל על מעורבותה ומאמציה לקידום השלום בין העמים.
ראש בראש: יוסי ביילין וזהבה גלאון על ההסכם עם האמירויות
האם ההסכם עם האמירויות הוא מהלך נכון או צעד בדרך לסיכול פתרון שתי המדינות? שאלה זו עמדה בבסיס דיון מרתק שקיימנו השבוע (20.10) בהשתתפות שני יושבי ראש מרצ לשעבר, יוסי ביילין וזהבה גלאון.
הדיון התקיים בזום, בהנחיית שיר נוסצקי, מייסדת ומנהלת "מתי ראית את האופק לאחרונה?" ושודר בפייסבוק לייב, לעיניהם של אלפי צופים.
ביילין וגלאון הציגו את מחלוקת בתוך מחנה השלום, כשביטאו שתי תפיסות שונות, לעיתים אף מנוגדות, אודות ההסכמים עם האמירויות והמשמעויות שלהם לפתרון הסכסוך עם הפלסטינים.
לדברי ביילין, ההסכם הוא מהלך חשוב וחלק משאיפתו של מחנה השלום להפוך את ישראל לחלק בלתי נפרד מהאזור כולו. ביילין מתח ביקורת על תגובת הפלסטינים, שלא מינפו את ההסכם כדי לגרום למדינות ערב להוות גשר להסדר עם ישראל ובכך גם לקדם את האינטרסים שלהם. לדבריו הסכם עם מדינות המפרץ הוא מנוף לקידום הסדר מדיני עתידי עם הפלסטינים.
לטענת גלאון ההסכם הוא "פייק פיס". לדבריה על אף שמדובר בצעד חשוב, המהלך החשוב ביותר שהיה צריך להתרחש לצידו ולא קרה זה הסדר מול הפלסטינים. עוד מציינת גלאון כי ההסדר הגיע בעקבות עסקת המאה, שבמרכזה עמדה תוכנית הסיפוח, כאשר בהסכמים אלו יצרו נתניהו וטראמפ נרמול וקיבוע של המצב בשטחים, כשהכיבוש רק נמשך ומתעצם.
21.10.20
פני השטח: שיחה עם אוהד חמו על ספרו החדש
קואליציית שתי המדינות של יוזמת ז'נבה ערכה (12.10) מפגש שיח עם כתב חדשות 12, אוהד חמו בנושא ספרו החדש: "פני השטח. הפלסטינים: מבט מבפנים".
במהלך המפגש, שנערך בזום ושודר בשידור חי בפייסבוק, סקר חמו את המציאות כיום בגדה המערבית ותיאר את תחושות הציבור הפלסטיני מנקודת מבטו והתרשמותו, במהלך 17 שנות סיקור תקשורתי.
לדבריו, כאשר החל לסקר את התחום הפלסטיני לפני כ- 17 שנה הגיע עם תפיסת עולם מאוד ברורה של מי נמצא בצד השני ואיך צריך להיראות פתרון. "אני חושב שהפתרון לא השתנה באמת גם 17 שנה אחרי. הפתרון הוא היפרדות. אין בילתה. אני חושב שעם חפץ חיים, ואנחנו עם חפץ חיים, חייב להבין שכל רעיון העוועים הזה של סיפוח , זה רעיון שבסופו של יום יכול להוביל רק למקום אחד – וזה למותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".
חמו, שמציג בספרו שיחות שערך עם פלסטינים מדבר על ההתפכחות של דור האינתיפאדה השניה. "הדור של ה- 40+ זה דור מפוכח ועייף. אני פוגש לא מעט מחבלים לשעבר. מזהה התפכחות אמיתית של אנשים שהיו שם, נגעו במוות, תרתי משמע. שהריחו אותו, ניסו להתאבד, ששילחו אחרים ועמדו בחזית המאבק וזה קול משותף אחד שמדבר היום במונחים של שתי מדינות."
לצד הקולות המפוכחים והמפויסים שמציג חמו, עולה גם תמונה פסימית, בעיקר בקרב הדור הצעיר והמיואש, שרבים ממנו שואפים למדינה דו לאומית ומאסו בשלטון הרש"פ. חמו גם הדגיש כי חלום השיבה לפלסטין ההסטורית לא נגוז, אך רבים מבינים שישראל היא כבר עובדה קיימת וכך היא תישאר.
במהלך המפגש, אותו הנחה מנהל קואליציית שתי המדינות, יריב אופנהיימר, הוצגו שאלות מהמשתתפים, שנגעו בסוגיות שונות ובהם חברה אזרחית, עתיד המנהיגות הפלסטינית, חינוך הדור הצעיר ועוד.
13.10
מפגש של עיתונאים ובלוגרים דוברי רוסית
במסגרת תוכנית לאנשי תקשורת ובלוגרים דוברי רוסית בישראל, התקיים ביום רביעי האחרון (16.9.20) בסמינר הקיבוצים מפגש עם יריב אופנהיימר. המפגש עסק בהסכמי השלום שנחתמו עם מדינות המפרץ, מצב הפלסטינים והתהליך המדיני, התקשורת ודעת הקהל. מפגש זה הוא חלק מסדרת מפגשים והרצאות שעוברת קבוצה זו, שמטרתה לגוון את השיח באמצעי התקשורת דוברי הרוסית בישראל, ולספק ארגז כלים של ידע ופתרונות מדיניים. עוד במסגרת התוכנית, התארחה נציגתנו בערוץ 9, במסגרת אייטם שעסק בנושא הסכמי השלום ומצב הפלסטינים. לצד קבוצת העיתונאים והבלוגרים, פועלת קבוצת מנהיגות בקרב דוברי הרוסית בישראל, שנועדה אף היא לתת ביטוי לקולות נוספים בקרב קהילה זו.
16.9.20
מנכ"לי יוזמת ז'נבה במפגש עם סגן שר החוץ הגרמני
הסיפוח ירד, פתרון שתי המדינות חייב לעלות: מנכ״לי יוזמת ז׳נבה הישראלי והפלסטיני אירחו אתמול (שבת, 5.9) במשרדי היוזמה את שר המדינה הגרמני לענייני חוץ (מקביל לסגן שר החוץ), נילס אנן. האורח, שצפוי להיפגש השבוע עם בכירים בשני הצדדים, כולל שר החוץ גבי אשכנזי וראש הממשלה הפלסטיני מוחמד שתייה, ביקש לשמוע את המלצותינו על הדרכים לקדם עכשיו תהליך מדיני.
השר חזר על מחוייבות ארצו לפתרון שתי המדינות והבטיח להמשיך לפעול לקידום המטרה.
אנחנו, מצידנו, הבטחנו להגביר את המאמץ המשותף, להגביר את השיח בין שני העמים וללחוץ על ההנהגות שלנו לפתוח בהקדם במשא ומתן שישרת את האינטרסים של כולנו.
6.9.20
תדרוך לדיפלומטים בעקבות ההתפתחויות המדיניות
בעקבות ההתפתחויות המדיניות, קיימנו (20.8) תדרוך ישראלי פלסטיני משותף לכ- 50 דיפלומטים זרים, בהם מארה"ב, מדינות מרכזיות באירופה, ירדן, סין, רוסיה, יפן ועוד. לצד מנהלי יוזמת ז'נבה משני הצדדים, תרמו לתדרוך גם מנכ"לית שלום עכשיו ונציג הארגון הפלסטיני זימאם. הודינו לקהילה הבינלאומית על עמדתה האחידה והחד משמעית נגד הסיפוח החד צדדי, ביקשנו שיקפידו להותיר את הסוגיה הישראלית פלסטינית בצמרת סדר היום העולמי והצענו דרכים קונקרטיות כדי שיוכלו לנצל את המציאות החדשה שנוצרה לטובת חידוש התהליך המדיני.
20.8.20
מפגש קואליציית שתי המדינות עם אהוד אולמרט
קואליציית שתי המדינות של יוזמת ז'נבה, הכוללת נציגים מארגוני שלום ישראלים ופלסטינים, אירחה השבוע (17.8) את ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט לשיח מקוון. במפגש, בו השתתפו כ- 40 נציגים ונציגות מארגוני הקואליציה, נתן אולמרט סקירה מדינית על רקע ביטול הסיפוח והסכם נרמול היחסים עם איחוד האמירויות.
לדברי אולמרט הסיפוח היה איום אמיתי שירד מהפרק כפי שהצהיר על כך גם הנשיא טרמפ, והמשך בניה בהתנחלויות עומדת בספק רב. יחד עם זאת ציין כי יתכנו ניסיונות לבנות בתוך ההתנחלויות הקיימות, דבר שיעורר מחלוקת בתוך ישראל וגם יביך את נתניהו מול הממשל האמריקאי.
אולמרט פירט את המתווה המדיני שהוצע על ידו במסגרת המו"מ שהתקיים בתקופת כהונתו כראש ממשלה והדגיש את הצורך וההכרח של תומכי שתי המדינות להמשיך ולדרוש שוב ושוב את קידום פתרון שתי המדינות. "ממשלת ישראל חייבת להשיב על השאלה האם היא תומכת בפתרון שתי המדינות או לא". אמר אולמרט.
17.8.2020
בין קורונה לסיפוח: שיח מקוון מזווית פלסטינית
יוזמת ז'נבה, בשיתוף קרן קונרד אדנאואר, אירחה בתחילת חודש אוגוסט (4.8) פאנל זום בהשתתפות ארבעה מנהיגים פלסטינים, שעסק בנושא "בין סיפוח לקורונה – נקודת מבט פלסטינית".
הפאנל נערך בהנחייתה של טל שלו, הכתבת הפוליטית והמדינית של וואלה!, ולעיני כמאה צופים ישראלים, מכל קצות הקשת הפוליטית. מטרת המפגש היתה להביא את הקול הפלסטיני לציבור הישראלי באופן בלתי אמצעי ולאפשר שיח והידברות גם בימי הנתק שאנו מצויים בהם.
משתתפי הפאנל: ד"ר סמיח אל עבד – שר לשעבר וחבר בכיר בצוות המשא ומתן הפלסטיני ; גב' נאדה מג'דלני – מנכ"לית EcoPeace וחברת קואליציית שתי המדינות ; גב' ניבין סנדוקה – מנכ"לית "חוקוקונה" (הזכויות שלנו) בירושלים ויועצת לזכויות פלסטינים ונשים ; וד"ר שדאד אטילי – בכיר במחלקת המשא ומתן של אש"ף ושר המים לשעבר.
במסגרת הפאנל סיפרו הדוברים על משבר הקורונה שפוקד בין היתר את שטחי הגדה המערבית, על חששות הסיפוח ועל האיום שהוא מציב ברמה הפוליטית, הכלכלית והחברתית.
לדברי נאדה מג'דלני, בגל הראשון של הקורונה היה שיתוף פעולה בין הישראלים לפלסטינים ואולם זה פסק בעקבות ההכרזות על סיפוח: "עם ההכרזה על סיפוח איבדנו הזדמנויות רבות. איבדנו הזדמנויות ביחס למאבק בנגיף הקורונה, אך איבדו גם הזדמנויות לשיתופי פעולה במאבקים גדולים יותר כגון משבר האקלים, פגעי טבע ומשברים כלכליים בעידן זה".
גם ניבין סנדוקה התייחסה בהרחבה למשבר הקורונה ברשות וסיפרה על חוסר הוודאות הכלכלית שהביא עימו הנגיף. לדבריה, הציבור הפלסטיני חלוק בדעותיו לגבי אופן הטיפול של הרשויות בוירוס, אולם מאוחד בהתנגדותו לסיפוח. סנדוקה ציינה כי תוכנית הסיפוח רק חיזקה את תמיכתם של הנוער והצעירים הפלסטינים בפתרון של מדינה פלסטינית.
ד"ר אל-עבד הדגיש כי הסיפוח הוא GAME CHANGER. "אם זה יקרה, אין לנו עתיד. אין עתיד לאף אחד באזור הזה", והוסיף כי "יש לדחות את תוכנית טראמפ כולה ולא רק את הסיפוח שהיא כוללת, כדי שאפשר יהיה לקדם שלום"
4.8.2020
מפגש עם הפרופ' אלכסנדר יעקובסון
במסגרת הקורס שאנו מעבירים לדוברי רוסית בישראל, נערך ב- 6.8 מפגש עם ההיסטוריון, הפרופ' אלכסנדר יעקובסון. במהלך הפגישה, בה נכחו 20 חברות וחברי הקבוצה, התקיימו הרצאה ודיון, שעסקו בעקרון ההגדרה העצמית של קבוצות ושל עמים ובתפקיד שהוא ממלא בסכסוך הישראלי-פלסטיני. בין יתר הנושאים שעלו בשיחה: האם יש הגדרה "אובייקטיבית" לעם וכיצד מממשים את הזכות להגדרה עצמית?
קבוצת הפיוס לדוברי הרוסית, פועלת בחודשים האחרונים, ומתקיימים במסגרתה מפגשים ושיחות במתכונת וירטואלית, שכללו בין היתר: מפגש עם ח"כ לשעבר קסניה סבטלובה (התנועה), שדיברה על משבר הקורונה כחלון הזדמנויות וכן סיורים וירטואלי בהר הבית ובמזרח ירושלים שנערכו עם מורה הדרך בוריס קריז'ופולסקי.
6.8.20
כנס מקוון: "מה יעשה לנו הסיפוח"
היום קיימנו כנס מקוון של היוזמה, בהשתתפות 200 ישראלים, שעוסק בשאלה: מה יעשה לנו הסיפוח? 3 בכירי היוזמה, ישראלים ופלסטינים דיברו בכנס ונתנו כל אחד זוית שונה להשלכות האפשרויות – אל"מ (מיל.) ד"ר שאול אריאלי דיבר על ההשלכות הביטחוניות, עו"ד טליה ששון על ההשפעות המשפטיות ובכיר היוזמה הפלסטיני אשרף אל ערג'מי דיבר על ההשפעות של סיפוח על היחסים בין ישראל לרשות הפלסטינית: "אם ישראל מפרה את ההסכם בינינו, אז אין יותר הסכם. אין תיאום ביטחוני, מה שיגרור הדרדרות ביטחונית. יהיה חרם כלכלי שלנו על ישראל שיפגע בשני הצדדים ורק יחריף את המצב בשטח. אולי הרשות תתפרק ותחזרו לשלוט בכל הערים והכפרים שלנו. זה בטח יחזק את תוכמי המדינה האחת, בעיקר הצעירים אצלנו, ופתרון שתי המדינות יתרחק. אתם בטוחים שאת כל זה אתם רוצים?"
03/05/2020
מפגש מקוון של יו"ר היוזמה מר יוסי ביילין פעילי מדרשת אדם
יו"ר היוזמה מר יוסי ביילין שוחח עם פעילים הקורסים של מדרשת אדם, במפגש של שאלות ותשובות. הם שוחחו בין השאר על המצב המדיני הנוכחי, וביילין אמר למשתתפים כי החודשיים הקרובים הם קריטים למאמץ של מניעת הסיפוח ועל כולנו להתגייס למען המשימה.
23/04/2020
מפגש מקוון של יו"ר היוזמה מר יוסי ביילין עם חניכי מכינת גליל עליון
יו"ר היוזמה מר יוסי ביילין שוחח עם כ-100 חניכי מכינת גליל עליון. אחד החניכים שאל אותו – למה כדאי לישראל לקדם פתרון של 2 מדינות, למרות הכשלונות הקודמים.
תשובתו הייתה פשוטה – "אין אף חלופה לפתרון 2 המדינות. זאת הדרך היחידה לשמור על החלום של הציונות, מדינה יהודית ודמוקרטית. כל שאר ההצעות מובילות למדינה לא יהודית, או למדינה לא דמוקרטית".
05/04/2020
מפגש מקוון עם פלסטינים ליוצרים ועיתונאים ישראלים
גם לנו יש את בני ברק משלנו. אנחנו עדים ליותר ביקורת על פנאטיות דתית, ליותר התקרבות לעולם החילוני וליותר תמיכה בשיתוף פעולה עם ישראל" – אלה חלק מהתובנות של דוברים פלסטינים בכירים שהשתתפו אתמול בפגישה שקיימנו עם קבוצה של יוצרים ועיתונאים ישראלים המשתתפים בפרוייקט שלנו.
גם אצלנו, גם אצלם, ננסה לנצל מגמות חיוביות שקורות עכשיו לקראת היום שאחרי הקורונה.
29/03/2020
מפגש מקוון לקבוצת מנהיגים דוברי רוסית
בעקבות נגיף קורונה שמונע מאיתנו לקיים מפגשים, בחמישי האחרון קיימנו מפגש מקוון עם כ20 מנהיגים ובלוגרים דוברי רוסית. גדי בלטיאנסקי מנכ"ל הארגון סיפר על המתרחש ברשות הפלסטינית, כיצד הקורונה משפיעה עליהם ומה ההבדלים בין ההתמודדות בישראל עם הקורונה לבין ההתמודדות ברשות הפלסטינית.
18/03/2020
סיור נשים מנהיגות בירושלים
ביום שישי יצאנו לסיור בירושלים ביחד עם כ-20 נשים מנהיגות מתחומים שונים: מגזר עסקי, חברה אזרחית, תקשורת ועוד.
את הסיור הוביל תת אלוף במיל' אילן פז, לשעבר ראש המנהל האזרחי.
בסוף הסיור המשתתפות אמרו לנו – למרות המורכבות, ברור שהפתרון אפשרי. הגיע הזמן גם ליישם.
21.2.2020
סמינר ליוצרים ישראלים
בסוף השבוע האחרון קיימנו סמינר בהשתתפות 20 יוצרים, סופרים, תסריטאים, כותבים ועיתונאים ישראלים. נפגשנו עם מהדור הבא של המנהיגות הפלסטינית ושמענו כי אם לא נתקדם בקרוב לעבר פתרון שתי המדינות, הם ידרשו זכויות שוות במדינה אחת. לדבריהם, הבחירה היא שלנו. כמו כן ערכו המשתתפים סיור באזור ירושלים בהדרכת ד"ר שאול אריאלי והתרשמו מהבעיות – ומהפתרונות.
13-14.2.2020
תדרוך דיפלומטים על תכנית טראמפ
32 שגרירים ודיפלומטים הגיעו היום למשרדי היוזמה כדי לשמוע על מה שיש ומה שאין בתכנית טראמפ, שלמעשה מבקשת להנציח את הסטטוס קוו. הם קיבלו את ההשוואה בין ההצעות הלא מציאותיות בתכנית לבין המודל של יוזמת ז'נבה, היכול לשמש בסיס מצוין למו"מ והסכמה בינינו לבין הפלסטינים. הם יצאו עם מסר מרכזי אחד: על העולם לפעול להבאת הצדדים לשולחן המשא ומתן כדי להתקדם לעבר הסכם ולמנוע היגררות למעגל נוסף של אלימות.
6.2.2020
משלחת אנשי תקשורת ויוצרים לרמאללה
20 סופרים, במאים, כותבים, תסריטאים, עורכים ויוצרים נסעו איתנו היום למפגשים מרתקים ברמאללה. במפגש עם בכירים ברשות הפלסטינית, על רקע תכנית טראמפ, ג׳יבריל רג׳וב אמר להם: אנחנו מחוייבים לפתרון שתי מדינות. אנחנו בעד התנגדות לא אלימה ונמשיך לנהוג באחריות. אבל הייאוש וההשפלה מסוכנים. תנו לנו תקווה!״.
אנחנו נותנים. להם ולנו.
לאחר מכן המשכנו לארוחה ולשיחה עם חברי יוזמת ז'נבה הפלסטינים.
3.2.2020
סמינר לעיתונאים ישראלים
כשברקע תכנית טראמפ, איומי הסיפוח והתגובות מהעולם, קיימנו בסופ"ש האחרון סמינר במסגרת פרוייקט העיתונאים שלנו. בין הדוברים בסמינר: ד"ר חליל שקאקי שדיבר על החברה הפלסטינית ועמדותיה, פרופ' סרג'יו דלה פרגולה שביצע סקירה על הדמוגרפיה היהודית והפלסטינית בין הירדן והים, שרה העצני כהן וגדי בלטיאנסקי ששוחחו על תכנית טראמפ והשלכותיה.
ביום השני של הסמינר יצאנו לסיור בירושלים עם אל"מ במיל' ד"ר שאול אריאלי, בו הבנו את משמעויות תכנית טראמפ בשטח ואת ההשלכות המסוכנות שעלולות להיות לסיפוח חד צדדי. שאול, שהשתתף בסבבי מו"מ רבים בין ישראל לפלסטינים ולירדן, תיאר איך למרות מורכבות המצב בשטח יש פתרון לכל סוגיה.
30-31.1.2020
סיור בירושלים למנהיגים ואנשי תקשורת דוברי רוסית
כ30 מנהיגים ואנשי תקשורת דוברי השתתפו בסיור בירושלים, שהדגים את המדיניות הישראלית בעיר ואת הנסיון לערבב שכונות יהודיות בשכונות פלסטיניות, במטרה למנוע הסכם בעתיד. למרות מזג האוויר הקר והגשום המשתתפים הגיעו בנוכחות מלאה לסיור המרתק.
24.1.2020
סמינר למנהיגים ואנשי תקשורת דוברי רוסית
בסוף השבוע האחרון התקיים סמינר למנהיגים ואנשי תקשורת דוברי רוסית, כחלק מקורס העשרה מדיני. בין הדוברים: ד"ר יובל בנזימן, עו"ד טליה ששון, ד"ר שאול אריאלי, ד"ר זיאד דרוויש ותא"ל במיל. שלמה ברום. השורה התחתונה היתה אחת: אם ציבור דוברי הרוסית בישראל, שרבים ממנו לא גדלו ולא חונכו כאן, ייחשף לעוד ידע על הסכסוך, רב הסיכוי שתתחזק התמיכה בפתרונו. את המשימה הזאת, של הנחלת ידע, אנחנו לקוחים במשותף, אנשי היוזמה הישראלים והפלסטינים, והפעילים המשפיעים על השיח בשפה הרוסית. גם ברוסית – אנחנו לא מוותרים.
17-18/01/2020
תכנית העשרה לאנשי תרבות
60% מהם מתחת לגיל 25, רובם חילונים, משכילים, פנאטים לדמוקרטיה וצמודים לסמארטפונים. זה רק חלק מתיאור החברה הפלסטינית כפי שהשתקף בהרצאתו המרתקת של ד״ר חליל שיקאקי, בכיר הסוקרים הפלסטינים, היום בת״א.
למעלה מ-20 יוצרים ישראלים – בהם סופרים, אמנים, במאים ועורכים – שבאו למפגש הראשון בפרויקט חדש של היוזמה, שמעו גם את הנתונים המוכיחים כי פתרון שתי המדינות הוא האופציה המועדפת על רוב הפלסטינים, בדיוק כמו אצל רוב הישראלים.
במהלך היום שמעו המשתתפים את נציגי היוזמה ואת הרצאתה המאלפת של אל"מ במיל' מירי אייזן, שתיארה את הנראטיבים של הצד הישראלי ושל הצד הפלסטיני וכיצד הם משתקפים בבחירת המילים שלנו. המשך יבוא!
16/01/2020
משלחת עיתונאים לרמאללה
במסגרת הפרוייקט שלנו לעיתונאים, ביקרו 20 אנשי תקשורת ישראלים ברמאללה, שם הם פגשו את סגן ראש הממשלה הפלסטיני, נביל אבו רודיינה ועוד שורה של בכירים ברשות ושרים פלסטינים לשעבר.
אבו רודיינה ביקש להדגיש את המחויבות של הרשות לפתרון 2 המדינות וטען כי ״הממשלה הישראלית משחקת באש כשהיא מפרידה בין עזה לגדה המערבית, כשהיא מעבירה כספים לחמאס ומקצצת את כספי המסים מהרשות הפלסטינית״.
לאחר סיור קצר בעיר המשכנו למסעדה טובה ושיחה מרתקת עם חברי יוזמת ז'נבה הפלסטינים.
20\01\05
מפגש בלוגרים ואנשי תקשורת עם אשרף אל אג'רמי וקסניה סבטלובה
24/12/19
סמינר מנהיגות נשית
הנשים שהשתתפו בפרוייקט המנהיגות הנשית שלנו התכנסו לסמינר אינטנסיבי של שלושה ימים בבודפשט בסוף השבוע האחרון, שם הן דנו בנראטיבים השונים, במסגור הקונפליקט, במגוון ומגדר בשתי החברות. המשתתפות שיתפו את הסיפורים האישיים שלהן עם הצד השני. בסוף הסמינר, המשתתפות הדגישו את חשיבות המפגשים הללו כחלק מההתגברות על פחדים והפרדות, וקיימו סיעור מוחין בנוגע לצעדים קונקרטיים שניתן לנקוט באופן אישי כדי לקרב אותנו ליום של שלום מיוחל בין העמים.
19\12\12-14
הסינים באים
השליח המיוחד החדש של סין למזרח התיכון, השגריר זאי יון, מבקר אצלנו ונפגש עם אבו מאזן, עם שר החוץ כץ ועם נציגי החברה האזרחית.
יון הגיע לביקור באזורנו במטרה לבחון איך סין יכולה לתרום לתהליך השלום. נוכח כשלונה של ארה״ב, שחקניות אחרות בזירה הבינ״ל עשויות להגביר מעורבותן בקידום פתרון שתי המדינות.
(בתמונה עם מנכ"ל יוזמת ז׳נבה, גדי בלטיאנסקי)
19\12\13
תכנית העשרה מדינית לאנשי תקשורת
מפגש הפתיחה של התכנית היה בסימן עזה, למפגש הגיעו מעל ל- 20 עיתונאים/ות ממגוון רחב של כלי תקשורת ישראליים: ערוץ 12, ערוץ 13, ידיעות אחרונות, מעריב, הארץ, ישראל היום, רדיו קול ברמה, רדיו 103, ג'רוזלם פוסט, התאגיד, גל"צ ועוד. במהלך המפגש אנשי התקשורת למדו לעומק את הסוגיה המדינית, דנו במצב ההומניטרי הקשה שבעזה, ובפילוג הפוליטי הפלסטיני והשלכותיו.
בהמשך התכנית הקבוצה תבקר ברמאללה כדי לשמוע את העמדות המדיניות הרשמיות של הפלסטינים, וכדי להבין מה באמת קורה בצד השני. כמו כן, יתקיים סמינר של יומיים לאחר הביקור ברמאללה, שיכלול סיור בירושלים עם מיטב המומחים.
19\12\10
קורס מנהיגות לדוברי רוסית
החודש פתחנו את קורס המנהיגות החדש שלנו לדוברי רוסית בנושא השלום והסכסוך. המשתתפים הם עשרות עולים צעירים מהדור הראשון והשני, מרקעים מגוונים אשר פעילים ומשפיעים ברשתות החברתיות. מטרת הקורס היא להציע למשפיעים הצעירים הללו את הכלים והידע להפוך למקדמים פעילים של פיתרון של שתי מדינות בתוך קהילותיהם. בפגישות הראשונות נפגשו המשתתפים עם מנכ"ל הארגון, גדי בלטיאנסקי, ועם ראש היוזמה יוסי ביילין, שדן בהיסטוריה של תהליך השלום והרלוונטיות של פיתרון שתי המדינות כיום. בהמשך הקורס, מנהיגים צעירים אלה ייפגשו עם גורמים פלסטינים ויבקרו במשרדי השותפים הפלסטינים שלנו ביוזמת ז'נבה ברמאללה, שם ישמעו ממקור ראשון על המחויבות לשלום של הפרטנר הפלסטיני בצד השני
19\12\05
תכנית מנהיגות נשית בסכסוך הישראלי-פלסטיני
הן באו מעזה ומעוטף עזה, משכם ומבני ברק.
עשרות נשים ישראליות ופלסטיניות השתתפו במפגש שערכנו ביום שישי בת"א כדי לבחון כיצד ניתן להגביר את המעורבות הנשית בקידום פיוס ושלום בין שני העמים.
בפרויקט, שמתקיים בשת״פ עם שגרירות גרמניה, מקבלות המשתתפות – כולן בכירות ופעילות מרכזיות בשתי החברות – ארגז כלים מדיני שיסייע להן להשתלב במעגל מקבלי ההחלטות.
במפגש כיבדה אותנו בנוכחותה שגרירת גרמניה בישראל, ד"ר סוזנה ואזום-ריינר, שאיחלה למשתתפות הצלחה גדולה – וחזרה והדגישה את החשיבות של ייצוג מגדרי בתהליכי קבלת החלטות מדיניות.
19\12\08
סמינר העשרה מדינית לנבחרי ציבור מהשלטון המקומי
אנו פונים לקהל המסוגל להדהד את מסר פתרון שתי המדינות בקרב מעגלים נרחבים, כחלק מאסטרטגיה מוכוונת התופסת קבוצות מסוימות כבעלות השפעה ויכולת להפיץ את הידע אודות הפתרון המדיני הנכסף. קהל היעד של הסמינר היה חברי מועצות וסגני ראשי ערים מכל רחבי הארץ, שמתעניינים בסוגיה המדינית ורוצים להמשיך וללמוד על היבטיה השונים.
במהלך הסמינר המשתתפים יצאו לסיור בירושלים עם המומחית חגית עופרן, ובמהלכו הם חקרו את ההיבטים הרגישים של העיר ואת משמעות חלוקתה. במהלך הסמינר המשתתפים למדו על הסוגיות הפסיכולוגיות של הסכסוך מפי דן רותם, נחשפו לעקרונות יוזמת ז'נבה מפי תא"ל ישראלה אורון, ירדו לעובי הקורה הביטחונית בעת הרצאה מפי תא"ל שלמה ברום, הבינו את העמדות המדיניות הרשמיות של אש"ף עקב הרצאתו של נציג הועדה לקשר עם החברה הישראלית מטעם אש"ף – ד"ר זיאד דרוויש, ודנו באפשרויות המדיניות פוסט מערכת הבחירות ביחד עם יו"ר היוזמה – ד"ר יוסי ביילין.
בסיום הסמינר המשתתפים חזרו והדגישו כי הם מאמינים שניתן לקדם את פתרון שתי המדינות, וכעת יש להם מוטיבציה אדירה להניע דעת קהל למען עידוד הסכם.
להלן חלק מהפוסטים שפרסמו משתתפי הסמינר בסיומו:
19\11\17
עצרת זיכרון לרה"מ לשעבר יצחק רבין ז"ל
חברי היוזמה השתתפו גם השנה בעצרת, אליה הגיעו רבבות. במהלך העצרת דוכן היוזמה היה עמוס בקהל מתעניינים נרחב, שהיה סקרן לגבי פרטי ההסכם שהיוזמה מציע – בעיקר צעירים וצעירות שאינם מכירים את הסוגיה המדינית בצורה מעמיקה. צוות היוזמה שמח לענות על השאלות ולהפיץ את מסר שתי המדינות!
02/11/19
סיור מדיני לנציגי הקהילה הדיפלומטית
ב-29 לאוקטובר עשרות שגרירים ודיפלומטים מלמעלה מ-20 מדינות הצטרפו לסיור שעסק בגבולה המזרחי של ישראל, במכשולים לקידום הסכם שלום ובפתרונות האפשריים.
ד"ר שאול אריאלי, מראשי היוזמה, הוביל את הסיור ובמהלכו ירד לעובי הקורה המדינית. אריאלי הסביר את ההשלכות ההרסניות של רעיון סיפוח שטחי C, והדגיש את חשיבות העומק האסטרטגי שמעניק הסכם השלום עם ירדן.
היתרונות החשובים ביותר של הצעת היוזמה לגבי תוואי הגבול המזרחי העתידי של ישראל הם העובדה שהתוואי מוסכם ע"י הפלסטינים, עונה על צרכי הביטחון המקיפים ומאפשר את השארת הרוב המוחלט של הישראלים הגרים מעבר לקו הירוק בתוך שטחי המדינה (עקב החלפת השטחים).
219\10\29
משלחת דוברי רוסית
במהלך חודש אוקטובר יצאה משלחת מטעם היוזמה, בשיתוף קרן קונרד אדנאואר, של קבוצת דוברי רוסית ישראלים, למפגש עם אקטיביסטים פלסטינים – לשם היכרות, שיתוף סיפורים אישיים ודיון על המצב המדיני.
משתתפי המשלחת הישראלים הינם דמויות בעלי השפעה נרחבת בקהילת דוברי הרוסית בארץ. מדובר בעיתונאים ומובילי דעת קהל ברשתות החברתיות. המשתתפים הפלסטינים הינם פעילי שלום, שמעורבים מאוד בקבוצות דיאלוג בין שני הצדדים ומגיעים ממגוון תחומי עיסוק – עולם התקשורת, החברה האזרחית, הנדסה ועוד.
שיתוף סיפורי החיים המרגשים וההיכרות המעמיקה בין המשתתפים, יצרו קרבה, אמפתיה, והבנה לגבי הצורך האקוטי במימוש פתרון שתי המדינות. רק הסכם המבוסס על נוסחה זו ייצור מציאות נורמטיבית של שלום, ביטחון ויציבות עבור שני הצדדים.
19\10\30
תכנית מנהיגות נשית בסכסוך הישראלי-פלסטיני
החודש התקיימו מספר מפגשים עם עשרות נשים מובילות בתחומי הביטחון, החברה האזרחית והאקדמיה כדי לצייד אותן בכלים חדשים שהיוזמה מפתחת במטרה לקדם פיוס ישראלי פלסטיני.
התכנית, בהשתתפות עשרות נשים פלסטיניות, תימשך גם בחודשים הקרובים. בצד הישראלי מובילות את הפרוייקט ישראלה אורון, לשעבר סגנית ראש המועצה לביטחון לאומי, טליה ששון, לשעבר בכירה בפרקליטות המדינה וד"ר עינת רונן, המתמחה בתחום הצדק המעברי.
2019\10\15
סמינר הנהגה מקומית
את הדברים הכי משמעותיים, ערכיים, אלה שבאמת מעצבים אותנו – לא לומדים אלא חווים….אני יצאתי מלאת תקווה שיש עם מי לדבר, ושאם ננפץ את המיתוסים, ונשנה את הנרטיב, יש לאן להתקדם."
כך סוכם סמינר ההעשרה המדינית של היוזמה, שהתקיים בסופ"ש האחרון, ע"י אחת המשתתפות. קהל היעד של הסמינר היה חברי מועצות וסגני ראשי ערים מכל רחבי הארץ, שמתעניינים בסוגיה המדינית ורוצים להמשיך וללמוד על היבטיה השונים.
במהלך הסמינר המשתתפים למדו על סוגיית הגבולות, ההיבטים הפסיכולוגיים של הסכסוך, המצב בעזה, השלכות הנסיגה הטריאטוריאלית, עקרונות מודל היוזמה, העמדות המדיניות הרשמיות של אש"ף, מחנה השלום הפלסטיני והאפשרויות המדיניות פוסט מערכת הבחירות.
בסיום הסמינר המשתתפים שיתפו כי הם מאמינים שניתן לקדם את פתרון שתי המדינות, וכעת יש להם מוטיבציה אדירה להניע דעת קהל למען עידוד הסכם.
20/9/19
פגישה עם שר החוץ הרוסי
"פצצת זמן שבסופו של דבר תתפוצץ" כך תיאר שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, את הסכסוך הישראלי פלסטיני.
ראשי היוזמה פגשו היום את שר החוץ, כחלק מהפעילות המדינית השוטפת שלנו לקידום תמיכה בפיתרון שתי המדינות, וכך להביא לקץ הסכסוך.
בפגישה עלו רעיונות חדשים על הדרכים לקידום פתרון שתי המדינות ושני הצדדים הסכימו להמשיך לדון בהם. שר החוץ הדגיש: "המשך הסכסוך הוא הצידוק המרכזי של גורמים קיצונים לגייס צעירים וללבות שנאה".
מהצד הישראלי הגיעו לפגישה: יו"ר היוזמה יוסי ביילין ומנהל היוזמה גדי בלטיאנסקי, מהצד הפלסטיני הגיע השר לשעבר ד"ר סמיח אל-עבד, חבר היוזמה, ומנהל היוזמה נידאל פוקאה.
19\9\19
מפגש עיתונאים ישראלים ופלסטינים ברמאללה
"חזרתי עם תחושה שאני לא לבד – שיש לי שותפים בצד הישראלי שנלחמים גם עבור השלום, פרטנרים שמעומק ליבם דואגים לדורות הבאים. זו הייתה חוויה עוצמתית!"
כך סיכם עיתונאי פלסטיני את המפגש שערכנו ברמאללה בהשתתפות קבוצת עיתונאים ישראלים וקבוצת עיתונאים פלסטינית מכלי תקשורת שונים. כולנו יודעים שהתקשורת לא רק משקפת את המציאות, אלא גם מייצרת אותה, ולכן השיח שאנחנו מארגנים באופן שיטתי חשוב במיוחד.
העיתונאי הפלסטיני סיפר על התקווה שהתעוררה אצלו לאחר ההיכרות עם הישראליים ותיאר את תחושתו שהרוב בשני הצדדים תומך בשלום, אך מתנהג כמו מיעוט. המפגש ברמאללה כלל שיחות עם אנשי תקשורת ומומחים מקומיים שהיטיבו לתאר את המצב בגדה וברצועת עזה.
יצאנו עם מסקנה משותפת אחת: נאבקים ביחד באדישות, מנצחים ביחד את הסטטוס קוו.
08/09/19
טקס סיום קורס העשרה מדינית לדוברי רוסית
מזל טוב לבוגרי קורס העשרה מדינית ומנהיגות שסיימו את ההכשרה בשבוע שעבר!
קורס דוברי הרוסית של היוזמה, שהתקיים במשך מספר חודשים, כלל כ- 35 משתתפים/ות: עיתונאים, בלוגרים, פעילים חברתיים, סקרנים פוליטיים ועוד.
במהלך הקורס התקיימו מפגשים, סיורים, סמינרים והרצאות רבות על הנושא המדיני. חלוקת תעודות הגמר התרחשה כחלק מביקור הקבוצה ברמאללה, בו השותפים הפלסטיניים דיברו גלויות על הרצון העז בקידום השלום והשקט בין הצדדים.
הקורס, שקהל היעד שלו הוא עולים שהגיעו בשנים האחרונות ממדינות חבר העמים, הינו חלק מאסטרטגיה כוללת שמטרתה: העברת ידע וארגז כלים לקהלים חדשים, ולמנהיגים שיכולים להשפיע על קהילות ולהדהד את מסר פתרון שתי המדינות.
משתתפי הקורס מרחיבים את מעגל תומכי פתרון שתי המדינות בקרב ציבור שעמדתו המדינית, באופן מסורתי, לא תומכת בקידום מו"מ עם הפלסטינים. חברי הקורס מפיצים את מסר פתרון שתי המדינות בקרב קהל דוברי הרוסית – ומוכיחים לסביבתם, על בסיס הידע שרכשו בקורס, שישנה היתכנות ממשית לשלום וביטחון.
30/8/19
משלחת עיתונאים ישראלים ופלסטינים
החודש יצאה קבוצת אנשי תקשורת, ארבעה ישראלים וארבעה פלסטינים, למשלחת משותפת שעסקה באופן שבו ערוצי המדיה, בשני הצדדים, מסקרים את הסיכסוך הישראלי – פלסטיני. המשלחת, שיצאה מטעם היוזמה, הפגישה בין דמויות בולטות בשני הצדדים ויצרה אפיק לשיתופי פעולה עתידיים בין הישראלים לפלסטינים.
משתתפי הסמינר הגיעו ממגוון רחב של ערוצי תקשורת: טלוויזיה, רדיו, פובליציסטיקה, דוברות, עיתונים, סוכנויות ידיעות ועוד. המנעד הרחב של העבודה התקשורתית איפשר שיח פורה על הקשיים שבסיקור הסיכסוך, על נקודת המבט השונות של התקשורת בשני הצדדים ועל התפקיד החשוב שיש לתקשורת בסיקור הסוגייה המדינית.
המשלחת התאפשרה בזכות שיתוף הפעולה של היוזמה עם קרן קונרד אדנאואר.
27/7/19
מפגש משותף של קואליציית שתי המדינות
פרוייקט קואליציית שתי המדינות, בהובלת יוזמת ז'נבה הישראלית והפלסטינית, מחזק את שיתוף הפעולה בין כל השחקנים השונים הנלחמים למען כינון גבול בין ישראל לפלסטינים באמצעות הסכם מדיני המבוסס על פיתרון שתי המדינות.
המפגש המשותף נערך במשרדי היוזמה הפלסטינית ברמאללה, ובו דנו שיתופי פעולה בין הארגונים השונים ובחנו הצעות לעריכת סקרים ומחקרים שיעזרו לקדם את הידע בנושא הסכם שלום ישראלי-פלסטיני. כיבדה אותנו בנוכחותה השגרירה הפינית לשטחי הגדה המערבית, היא הציגה את העמדה הפינית לגבי הסיכסוך – תמיכה בפיתרון שתי המדינות.
16/07/19
קורס העשרה מדינית לדוברי רוסית
הקורס הינו חלק מאסטרטגיית כוללת של היוזמה, שמטרתה היא העברת ידע וארגז כלים לקהלים חדשים, ולמנהיגים שיכולים להשפיע על קהילות.
35 פעילים דוברי רוסית שעלו בשנים האחרונות, נחשפו לראשונה לנושא המדיני לעומק. הקורס כלל חמישה מפגשים, שני סיורים וסמינר בן יומיים, משתתפי הקורס שמעו הרצאות מפי: ד"ר יוסי ביילין, ד"ר שאול אריאלי, ד"ר גלית דשא, השר לשעבר אשרף אל עג'רמי, ד"ר זיאד דרוויש, ד"ר יובל בנזימן, ח"כל קסניה סבטלובה, העיתונאי מקסים ריידר ועוד.
במפגשים האחרונים של הקורס המשתתפים הביעו הערכה על הידע הרב שקיבלו ודנו בדרכים מגוונות במטרה להפיץ את המסר בקהילות שבהם הם חברים. ודים בטיוס, אחד המשתתפים בקורס, ניסח כתבה המתארת את מהלך הקורס ואת התרומה שלו לידע המדיני של המשתתפים.
לכתבה בדף הפייסבוק של היוזמה לדוברי רוסית
לכתבה המלא באתר ISRAELINFO
10/07/19
פעילות במקביל לסדנה הכלכלית בבחריין
ראשי היוזמה בשני הצדדים הצטרפו החודש לכ-150 אישי ציבור משני הצדדים, שחתמו על הצהרה משותפת הקובעת כי מול הנסיונות לחפש דרכים עקיפות להתמודדות עם הסיכסוך, הפתרון הריאלי היחיד הוא הסכם שתי המדינות. המודעה פורסמה בתקשורת הישראלית והפלסטינית.
התגובה הפלסטינית אף באה לידי ביטוי בסקר של ד"ר שיקאקי, כש-79% תמכו בהחלטת הרשות להחרים את מפגש בחריין ו-90% לא מאמינים להצהרת הממשל האמריקאי שכוונתו היא לשפר את מצב הפלסטינים
רבים מאנשי היוזמה אף התבטאו בתקשורת בעניין, להלן מקצת הפרסומים:
למאמר המלא של יו"ר היוזמה, ד"ר יוסי ביילין, בישראל היום
לראיון המלא של מנכ"ל היוזמה הפלסטיני, נידאל פוקאה, בערוץ I24
למאמר המלא של דוברת היוזמה, מאיה גלסמן, באתר הארץ
25/06/19
משלחת לסין
בחודש יוני יצאה מטעמנו משלחת מנהיגות צעירה ישראלית ופלסטינית לביקור בסין בהזמנת משרד החוץ הפלסטיני. ממשלת סין ביקשה לבדוק כיצד ניתן לסייע לדיאלוג בין צעירי שני הצדדים ולהציג למשתתפים הצלחות מקומיות בתחומים שונים.
בין המשתתפים הישראלים היו מנהיגים צעירים הפועלים בליכוד, בכחול לבן, בעבודה, במרצ ובארגוני החברה האזרחית, בראש המשלחת עמד חה"כ לשעבר עמר בר לב. גם המשלחת הפלסטינית היתה מגוונת ובראשה עמד השר לשעבר סמיח אל עבד, מראשי יוזמת ז'נבה. עם חזרתם, נדונו מספר דרכים להמשך הדיאלוג בין צעירים משני הצדדים, וסוכמו מספר פעילויות משותפות.
15/06/19
מפגש עם מכינת רבין
החודש מנהל היוזמה, גדי בלטיאנסקי, נפגש עם חברי מכינת רבין. בפגישה נכחו מאות צעירים, מנהיגי העתיד, והתקיים שיח מעמיק על החזון של היוזמה והמודל המוצע לפיתרון שתי המדינות.
מפגש עם צעירים הינו חלק בלתי נפרד מהעבודה השוטפת שלנו, זאת מתוך ההבנה שחינוך לשלום ודיון היורד לעובי הקורה בנוגע לאופציות המדיניות השונות שעל הפרק, חיוניים להבנה הפוליטית של אזרחי ישראל הצעירים.
02/06/19
כנס גבולות 2019 – מה היה?
לקראת פרסום התכנית האמריקאית, ולכבוד ספרו החדש של ד"ר שאול אריאלי, ממובילי היוזמה, קיימנו כנס מעמיק בנושא הגבולות ישראל.
בהשתתפות:
* ד"ר סמיח אל עבד – לשעבר שר השיכון הפלסטיני וחבר צוות המו"מ
* ד"ר יוליה אלעד-שטרנגר – מרצה באונ' בר אילן, פסיכולוגית פוליטית החוקרת את הסכסוך הישראלי – פלסטיני
* ד"ר שאול אריאלי, אל"מ במיל', מחבר הספר החדש "כל גבולות ישראל" ומראשי יוזמת ז'נבה
מנחה: טל שלו, כתבת מדינית ופוליטית ב – וואלה!
28/05/19
מפגש קואליציית שתי המדינות
קורס העשרה מדינית לדוברי רוסית
פתחנו קורס חדש!
35 פעילים דוברי רוסית שעלו בשנים האחרונות, נחשפים לראשונה לנושא המדיני לעומק. הקורס נפתח בהרצאה של יו״ר היוזמה, יוסי ביילין, בה סקר את המצב המדיני בשנים האחרונות ובימים אלו.
בסוף הקורס, בן חמשת המפגשים, הפעילים יקימו מעגלי תמיכה לקידום פתרון שתי המדינות בקרב ציבור דוברי הרוסית.
01/05/19
מפגש פעילים ופעילות דוברי רוסית
כחלק מהעבודה עם קהל דוברי הרוסית, בהם עשרות אלפי צעירים שעלו לארץ בשנים האחרונות, קיימנו מפגש מרתק במשרדי היוזמה ביחד עם פעילים בשטח וברשתות החברתיות.
מנהל היוזמה, מר גדי בלטיאנסקי, פתח את המפגש. בלטיאנסקי בירך את הפעילים והרצה אודות היוזמה, הרקע להקמתה, מטרותיה ופעילותיה השוטפות. בעקבות ההרצאה התפתחה שיחה נוקבת שכללה שאלות מקיפות על תהליכי השלום לדורותיהם.
סיכמנו על כמה פעילויות נחוצות: תכניות חינוכיות בשפה הרוסית שיכללו מפגשים עם פלסטינים, והקמת מאגר מידע בשפה הרוסית, שירכז את הטיעונים המגוונים בעד הסכם שלום.
25/04/19
משלחת עיתונאים ישראלים לרמאללה
קבוצה של כ- 20 עיתונאים/יות ישראלים יצאה מטעם היוזמה למפגש עם בכירים פלסטיניים ברמאללה. המפגש היה מרתק במיוחד לאור ההתרחשויות האקטואליות האחרונות: הבחירות בישראל, הקמת הממשלה הפלסטינית החדשה ותכנית המאה שפרטיה לאט לאט מודלפים.
"כל עוד ירושלים לא על השולחן, גם תכנית טראמפ לא תהיה על שולחן״ כך אמר נביל אבו רודיינה שר ההסברה וסגן רה"מ הפלסטיני, במפגש עם המשלחת. אבו רודיינה, המשמש גם כדוברו כיועצו הקרוב של אבו מאזן, הוסיף ואמר שכל תכנית צריכה להתבסס על העקרונות הקודמים של המו״מ – שתי מדינות על בסיס גבולות '67 עם חילופי שטחים ושתי בירות בירושלים. אבו רודיינה ציין כי הוועד המרכזי של אש״ף יתכנס בקרוב ויקבל החלטות קשות לגבי הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל ונסיגה מפרוטוקול פריז המסדיר את היחסים הכלכליים בין הצדדים. ״החלטת ישראל לקצץ 42 מיליון שקל לחודש מכספי המסים המגיעים לנו גורם להפסקת משכורות לאנשי הביטחון שלנו ויהיו לו השלכות חמורות״.

מפגש עם מכינת הנגב
השבוע, נציגות היוזמה, מאיה גלסמן ותהילה ווגנר, נפגשו עם חברי מכינת הנגב במסגרת שבוע איו"ש של המכינה בו חבריה לומדים על ההיבטים השונים של הסוגיה המדינית. בפגישה נכחו כשלושים מנהיגים צעירים, והתקיים שיח מעמיק על החזון של היוזמה והמודל המוצע לפיתרון שתי המדינות. כמו כן, דיברנו על מצב מערכת הבחירות והמצע המדיני של כל מפלגה.
מפגש עם צעירים הינו חלק בלתי נפרד מהעבודה השוטפת שלנו, זאת מתוך ההבנה שחינוך לשלום ודיון היורד לעובי הקורה בנוגע לאופציות המדיניות השונות שעל הפרק, חיוניים להבנה הפוליטית של אזרחי ישראל הצעירים.
20/03/19
העימות המדיני הגדול בחירות 2019
מאות הגיעו לאירוע היוזמה שהתקיים השבוע, כדי לשמוע את העמדות המדיניות של המפלגות השונות המתמודדות במערכת הבחירות. הדיון היה סוער, ח"כ סתיו שפיר (העבודה), גב' קרולין גליק (הימין החדש) וח"כ מיכל רוזין (מרצ) דנו בלהיטות על ההשלכות מרחיקות הלכת של הסיפוח ופיתרון שני המדינות, ועל השאלה מהי הדרך המיטבית להשיג שלום בין שני העמים? את הדיון הנחתה ראש ארגון JSTREET ישראל, הגברת יעל פתיר.
הקהל שהגיע לאירוע היה מגוון – צעירים ומבוגרים, נשים וגברים, תומכי הסיפוח ותומכי פיתרון שתי המדינות, מכל קצוות הקשת הפוליטית. הגיעו גם בכירים דיפלומטיים ומשלחת פלסטינית מרמאללה שכללה את ראש היוזמה הפלסטיני.
מפגש עם מכינת חנתון
החודש מנהל היוזמה, גדי בלטיאנסקי, נפגש עם חברי מכינת חנתון. בפגישה נכחו כשלושים מנהיגים צעירים, והתקיים שיח מעמיק על החזון של היוזמה והמודל המוצע לפיתרון שתי המדינות.
מפגש עם צעירים הינו חלק בלתי נפרד מהעבודה השוטפת שלנו, זאת מתוך ההבנה שחינוך לשלום ודיון היורד לעובי הקורה בנוגע לאופציות המדיניות השונות שעל הפרק, חיוניים להבנה הפוליטית של אזרחי ישראל הצעירים.
25/02/19
מפגש עם משלחת של חברי קונגרס אמריקאים
השבוע קיימנו מפגש עם משלחת של חברי קונגרס אמריקאים וראשי J Street ישראל . בשיחה השתתפו גם שגריר שוויץ בישראל ז׳אן דניאל רוח, והשרה הפלסטינית לשעבר הינד חורי.
דיברנו לעומק על הדרכים השונות בהם הקונגרס האמריקאי יכול לסייע בקידום פתרון שתי המדינות. תמיכה בינ"ל בכינון הסכמי שלום הוכיחה את עצמה בעבר במגוון מקרים, לכן חשוב לשמר את התמיכה האמריקאית בהסכם ולחזקה.
20/02/19
סמינר העשרה מדינית לעיתונאים
החודש ערכנו סמינר העשרה מדינית לעיתונאים מקצועיים. מדובר על יומיים של דיונים אינטנסיביים ולמידה, שנפתחו בהרצאה ומצגת מעמיקה של חבר ביוזמה ומומחה הסכסוך, ד"ר שאול אריאלי. המשתתפים, עיתונאים בכירים ממגוון רחב של כלי תקשורת, זכו לשמוע מפי ד"ר ח'ליל שקאקי, מנהל המרכז הפלסטיני למחקרי מדיניות ומחקר ברמאללה, שחשף את מחקרו האמפירי האחרון בנושא המדיני. כמו כן, מרצים רבים מעוררי מחשבה לקחו חלק בסמינר, בהם: שר לשעבר בממשלה הפלסטינית, היאשם עבד אל-רזיק, שר לשעבר בממשלה הישראלית וראש היוזמה ד"ר יוסי ביילין, נציג אונסק"ו יוני אשפר, נציגת האיחוד האירופאי שרון אופנהיימר, ראש מכון מיתווים נמרוד גורן ותא"ל (במיל') ישראל אורון.
הסמינר סיפק הזדמנות יוצאת דופן לעיתונאים המכסים את הנושא באופן יומיומי לחשוב לעומק על האתגרים הנוכחיים הקשורים לסכסוך הישראלי-פלסטיני, ועל הדרכים שבהן התקשורת יכולה להשפיע על התהליך המדיני.
17/01/19
פעילות קואליציית שתי המדינות
יזמנו פגישה של ראשי ארגוני השלום התומכים בפתרון שתי המדינות, במהלכה שוחחנו על החשיבות להנכיח את הנושא המדיני במערכת הבחירות הקרבה, על הצורך לעודד פוליטיקאים להביע את עמדותיהם בנושא הכי קריטי לעתיד המדינה ולרתום את הציבור לדרוש תשובות לגבי אופן ההתמודדות עם הסכסוך, וכפועל יוצא מכך – שמירת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית.
נציגי הארגונים שנכחו בחדר הגיעו לדיון עם רעיונות ואסטרטגיות כיצד לקדם את הנושא המדיני אל מרכז אור הזרקורים. חשוב מכך, שרתה בחדר תחושה של אנרגיה ונכונות לצאת לקרב על עתידה של המדינה אל מול הכוחות שיעדיפו לראות את הסכסוך נמשך, ואת חזון שתי מדינות הלאום דועך.
חברת הכנסת ציפי לבני הגיעה לשוחח עם הנוכחים על האינטרס הישראלי בקידום פתרון, על כוונתה להניף את הדגל המדיני בבחירות הקרובות ועל איך החברה האזרחית ומחנה השלום יכולים לסייע במשימה.
02/01/19
סמינר אנשי עסקים ישראלים ופלסטינים
בסוף חודש דצמבר יצאנו לסמינר משותף בו למדנו את מאפייני הכלכלה של שני הצדדים, וניסינו ביחד לזהות הזדמנויות וחסמים העומדים בפני שיתוף פעולה כלכלי בין אנשי עסקים פלסטיניים וישראליים. היה סמינר מרתק ופרקטי – משתתפי הסמינר החלו לבנות פלטפורמה דיגיטלית לכינון מנגנון שיעזור ליזמים פרטיים משני הצדדים לשתף פעולה בעולם העסקים.
הרצאה לפעילים חברתיים מהקהילות היהודיות בארה"ב במשרדי היוזמה
המשלחת הגיעה לישראל כדי ללמוד על הלכי הרוח הציבוריים ועל העבודה עם המגזרים השונים בחברה. מנכ"ל היוזמה הציג בפניהם את עבודת הארגון עם קהלי יעד ייחודים ואת אתגרי מחנה השלום בעת הזאת. כ- 25 משתתפים צעירים למדו על סוגיות הליבה, והבינו יותר לעומק את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ואת הדרכים לפיתרונו.
19/12/18
כנס מרכז מינרבה לזכויות אדם באוניברסיטה העברית
הכנס עסק בנושא צדק מעברי באזורי סכסוך, פרופסור יובל שני הנחה את הכנס – דיקן הפקולטה למשפטים באונ' העברית. מנכ"ל היוזמה, מר גדי בלטיאנסקי, הציג בכנס את הערך המוסף שבשילוב מרכיבי פיוס, צדק מעברי ונרטיבים מהעבר להגדרת השיח על פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. בנוסף, הוא הציג רעיונות ייחודיים להתמודדות עם חסמים פסיכולוגיים שמונעים משני הצדדים להגיע להסכם נוסח הצעת ז'נבה.
לפירוט תוכן הכנס והמשתתפים:
29/11/18
סיור למזרח ירושלים עם ד"ר שאול אריאלי
הסיור כלל ניתוח מעמיק של ד"ר אריאלי לגבי המציאות הירושלמית, כיצד היא משפיעה על הסכסוך הישראלי – פלסטיני, ואילו אופקים מדיניים עתידיים קיימים עבור העיר ירושלים.
במהלך הסיור עברנו בארבע נקודות תצפית: מודיעין, נבי סמואל, הר הצופים והר הזיתים. בסיור השתתפו עשרות צעירים וצעירות, אקטיבסטים, עיתונאים, ופוליטיקאים צעירים המתעניינים בנושא המדיני.
23/11/18
מנכ"ל יוזמת ז'נבה התארח בתכנית הבינלאומית של אונ' ת"א בנושא גישור ויישוב סכסוכים
גדי בלטיאנסקי, מנכ"ל יוזמת ז'נבה, העביר הרצאה באוניברסיטת תל אביב לתכנית בינלאומית של סטודנטים לתואר שני הלומדים גישור ויישוב סכסוכים. לאחר ההרצאה התקיים פאנל משותף של בלטיאנסקי עם אליאס זנננירי, סגן יו״ר הועדה הרשמית הפלסטינית לקשר עם החברה הישראלית.
בלאטיאנסקי וזנננירי דנו בסוגיות הקונפליקט אשר לכאורה נתפסות כבלתי פתירות והסבירו איך ניתן לפתור אותן ע"י הסכם שתי מדינות. הנושאים שעלו כללו בעיקר את ירושלים וסוגיית הפליטים. הסטודנטים שאלו שאלות על תיווך אידיאלי, פתרונות יצירתיים והמצב בעזה. הפאנל נחתם בהדגשת חשיבות התערבות הקהילה הבינלאומית והוקעת האדישות כמכשול משמעותי ביותר המונע את פיתרון הסכסוך.
19/11/18
מנכ"ל יוזמת ז'נבה התארח בקורס "חזון" של תנועת "שלום עכשיו"
גדי בלטיאנסקי, מנכ"ל יוזמת ז'נבה, התארח בקורס "חזון" של תנועת "שלום עכשיו" לשיחה מרתקת על הצעת הפתרון המפורטת ביותר לסכסוך הישראלי-פלסטיני שנכתבה עד היום. חניכי וחניכות הקורס עוברים/ות הכשרת עומק על כל נושאי הליבה של הסכסוך, במטרה להפוך אותם/ן לסוכני/ות שינוי תודעתיים בחברה הישראלית. בוגרי ובוגרות הקורס יהפכו למרצים/ות, שישלחו לכל רחבי מדינת ישראל, להיפגש עם אלפי צעירים ישראליים במכינות הקדם-צבאיות ובתיכונים במטרה לקדם את התמיכה הציבורית בפתרון שתי המדינות.
בהרצאה, בלטיאנסקי תיאר את עיקרי היוזמה ואת התרומה שיוזמת ז'נבה הביאה לעיצוב השיח הציבורי בישראל בנוגע לפתרון אפשרי לסכסוך. הוא סיפר על הרקע לניסוח היוזמה, ועל איך היוזמים שאפו להראות להנהגות הפוליטיות, כמו גם לשני העמים, שניתן להגיע להסכם. בנוסף, בלטיאנסקי תיאר את האתגרים שיוזמי ההצעה נאלצו להתמודד איתם, ואיך הצד הישראלי הצליח בגיוס תמיכת בכירים במערכת הבי
טחון ליוזמה. כמו כן, הוא דיבר על התגובות מהמערכת הפוליטית והציבורית בישראל ובפלסטין להצעה, ועל השינוי שניכר בתמיכה בה בשנים האחרונות.
14/11/18
כנס באונ' תל אביב בנושא מודלים להסכם שלום, למידה מהסכסוך בצפון אירלנד ואופי הפיוס
חברת היוזמה עו"ד טליה ששון השתתפה במושב שנערך באונ' תל אביב בנושא הפקת לקחים מהסכסוך בצפון אירלנד, ויישום הלקחים בסיכסוך הישראלי – פלסטיני. במושב השתתפו בכירים לשעבר במשרד החוץ הישראלי והאירי, נציגים פלסטיניים מהברית לשלום במזה"ת ועוד. במהלך המושב עו"ד ששון הציגה את עיקרי הצעת יוזמת ז'נבה, את התהליך שעבר המודל ואת חשיבותו בשיח המדיני.
מנהלת קשרי החוץ של היוזמה, נועם רבינוביץ', ניהלה מושב שעסק בחברה האזרחית בכל הקשור לסכסוך, בדגש על צדק מעברי (מתייחס למכלול המנגנונים המשפטיים והחברתיים שבאמצעותם מדינות מתמודדות עם עוולות שבוצעו במסגרת סכסוך אלים או משטר-דיכוי, באופן המתקן את אי-הצדק ובמקביל מקדם שלום ודמוקרטיה. כלומר, התחום מתייחס לתפיסה של המונח "צדק" בתקופה של "מעבר" פוליטי אל שלום ודמוקרטיה). במושב השתתפו חברי התנועה תת אלוף ישראלה אורון וד"ר מוסטפה אלוסטז.
במושב הוצג מודל הפיוס החדשני של היוזמה. הדיון היה מעניין מאוד, ונשאלו הרבה שאלות על איך ניתן ליישם מודל פיוס במצב הנוכחי. הדינמיקה בין אורון ואלוסטז, כותבי המסמך,הייתה מעניינת מאוד לאור ההכרה המשותפת של שניהם בכאב ובקושי שהיו כרוכים בתהליך כתיבת המסמך – כמה היה קשה לדבר על נושאים כאלה, אבל גם על הערך של תהליך כזה ושל שיחות מהסוג הזה. גם אם לפעמים זה מוביל לטריקת דלתות וכעס, יש דברים שמוכרחים לשוחח עליהם, כי רק ככה מגיעים לשלום אמיתי בין אנשים ולא רק להסכם פוליטי בין ישויות מדיניות.
08/11/18
אפשר לפתור סכסוכים! כנס על פיתרון הסכסוך האירי – אנגלי
כנס שערכנו בנושא פיתרון סכסוכים לאומיים, המשתתפים היו מומחים איריים, פלסטינים וישראלים. הדיון עסק בנקודות הדמיון והשוני בין הסכסוך בצפון אירלנד לסכסוך הישראלי – פלסטיני, והפקת לקחים מהסיכסוך האירי – אנגלי, מהם ניתן ללמוד וליישם בתהליך פיוס עתידי בין ישראל לפלסטינים.
פיטר רובינסון (לשעבר השר הראשון של צפון אירלנד) ופאט היינס (לשעבר היועץ הבכיר של ראש ממשלת אירלנד) סיפרו איך המאבק עבור סיום הסכסוך פגש אותם באופן אישי, כשחברים טובים שלהם הפכו לקורבנות הסכסוך. מתוך הכאב האישי הם הבינו שעליהם להיאבק על השלום, אל מול דה-לגיטימציה של השיח האלים שהתקיים אז באירלנד. נושא הדה לגיטימציה של שיח השלום עלה בהשוואה לתהליך הדה לגיטמציה של שיח השלום בארץ, כשכל מי שקורא לדיאלוג עם הפלסטינים מתוייג כבוגד. תחושת הייאוש התגלתה כנקודת דמיון נוספת בין הסיכסוך המקומי לסכסוך בצפון אירלנד, במהלך הכנס האירים שיתפו בכך שגם הם עצמם לא היו בטוחים עד הרגע האחרון שיכול להיות סוף לסכסוך, ויתר על כך – הסכם חתום.
לסיכום, במילותיו של פיטר רובינסון, לשעבר השר הראשון של צפון אירלנד, ואחד המשתתפים בכנס: "אין קונפליקט שלא ניתן לפתור. באתי לכאן כדי לומר שגם מה שנראה בלתי אפשרי, הוא אפשרי. אז בבקשה, אל תתייאשו!"
05/11/18